5 ponturi de la dezvoltatorii imobiliari
Alegerea unei locuințe în contextul încălzirii globale pune în încurcătură mulți cumpărători, cu atât mai mult cu cât devine limpede că trebuie luate în considerare criterii suplimentare față de cele tradiționale. Cum să alegi un apartament așa încât să nu se transforme într-un cuptor vara, iar iarna să suferi de frig sau să plătești sume considerabile pe energia electrică pentru a asigura un minimum de confort? Iată câteva ponturi de la dezvoltatori imobiliari cu proiecte premiate internațional pentru a alege o locuință nu doar confortabilă și economică, ci și pregătită pentru schimbările climatice.
1. Observă aspectele care conferă eficiență energetică apartamentului
Elementele care asigură o bună izolație locuinței devin mai importante în contextul încălzirii globale. Un apartament bine izolat menține mai ușor temperatura constantă și reduce necesitatea de încălzire și răcire. De asemenea, e necesar ca ferestrele și ușile să fie de cea mai bună calitate pentru a preveni pierderile de căldură iarna sau încălzirea peste măsură vara. „Eficiența energetică este astăzi un criteriu esențial de selecție a locuinței”, spune Adrian Stoichină, co-CEO Prima Development Group. „Clienții trebuie să acorde atenție calității profilelor PVC de tâmplărie și zidăriei exterioare. Acestea asigură izolarea fonică și termică și rezistența în timp a construcției. Este importantă și eficiența sistemului de hidroizolație, pentru că schimbările climatice aduc uneori ploi violente”, mai spune co-CEO-ul Prima Development.
2. Încălzire și climatizare cu costuri energetice reduse
Costurile ridicate ale încălzirii sau răcirii apartamentelor reprezintă o problemă pentru multe persoane. Cum pot fi rentabilizate? „La PRIMA Vista, cel mai ambițios proiect al nostru, am dotat fiecare apartament cu centrale termice individuale, de ultimă generație și sisteme performante de încălzire în pardoseală. Acestea au avantajul unei podele calde iarna, fără zone reci, oferă libertate în amenajarea interioară, dar mai ales, scad cheltuielile de încălzire cu 25%. Obținerea temperaturii potrivite, în orice anotimp și controlul costurilor cu energia sunt avantaje semnificative în contextul actual”, spune Adrian Stoichină.
3. Rezistența la fenomene extreme
Confortul termic, rezistența în timp la foc și umezeală, durabilitatea sunt elemente care trebuie să se afle în topul listei de urmărit când cumpărăm o locuință nouă. Pe lângă acestea, rezistența la fenomene extreme – cutremure, spre exemplu – trebuie verificată cu constructorul înainte de a face achiziția. „Clădirile rezidențiale trebuie construite cu specialiști de top în proiectare structurală. La complexul de locuințe PRIMA Vista, am apelat la cei mai buni specialiști astfel încât imobilul să confere siguranță în cazul cutremurelor, iar elementele de structură să se armonizeze cu arhitectura proiectului și să nu fie vizibile în apartamente”, mai adaugă Adrian Stoichină.
Co-CEO-ul Prima Development Group subliniază că, astăzi, clădirile sunt proiectate folosind metode de calcul avansate, programe performante dezvoltate de echipe de la cele mai prestigioase universități din lume, iar normativele seismice sunt armonizate cu cele internaționale. Și calitatea materialelor de construcție este superioară celei din urmă cu 50 de ani. Oțelurile folosite astăzi au o rezistență de aproape 2 ori mai mare decât cele folosite înainte de 1977 și cu aproape 50% mai mare decât cele folosite între 1977 și 2013. De asemenea, în cazul clădirilor noi și betoanele sunt de două ori mai rezistente decât cele utilizate chiar și în anii ’80-’90, pentru a satisface cerințele normativelor de proiectare seismică actuale.
4. Grădina urbană din proximitatea locuinței tale
Schimbările climatice cresc importanța spațiilor verzi din proximitatea locuințelor. Acestea pot reduce efectele negative ale încălzirii, ajută la răcirea naturală a locuinței și la gestionarea surplusului apei de ploaie. „Ținând cont că efectele încălzirii globale se fac deja simțite, este mai mult decât important ca cei care-și achiziționează o locuință să aibă lângă ea oaze de verdeață. Spre exemplu, la complexul PRIMA Vista, amenajăm împreună cu cel mai prestigios birou de proiectare peisagistică din România două grădini private. Viitoarea comunitate se va putea recrea în mijlocul unui peisaj cu peste 10.000 de flori perene și mai mult de 300 de arbori și arbuști. Aceștia sunt o necesitate și nu un lux în condițiile încălzirii globale”, e de părere Adrian Stoichină. Dezvoltatorul imobiliar insistă și asupra importanței teraselor/balcoanelor în procesul de alegere a apartamentului. Se recomandă ca acestea să aibă o adâncime mare, care să le transforme în spații cu diferite utilizări. „Balcoanele și terasele apartamentelor din complexul PRIMA Vista pot fi utilizate ca zone de relaxare, de luat masa sau de organizat petreceri, dar și ca birouri foarte confortabile în aer liber, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute cu prize în exterior”, explică Adrian Stoichină.
5. Tehnologie inteligentă pentru confort sporit și protecție a mediului
În contextul încălzirii globale, tehnologia Smart Home susține confortul proprietarilor în noile lor apartamente. Rolul acesteia este de a îmbunătăți confortul și siguranța locuinței și de a aduce economii pe termen lung, totul cu un impact redus asupra mediului. „Sistemele Smart Home ajută, prin funcțiile lor multiple, la creșterea gradului de confort și reducerea consumului de energie. În plus, sporesc sentimentul de siguranță al proprietarilor, pentru că pot fi adăugate funcții suplimentare, ca detectori de fum și senzori de geam deschis”, mai spune co-CEO-ul Prima Development Group.
Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, din sectorul rezidențial, după numărul de unități livrate anual, Prima Development Group are în portofoliu în Bucureșri Boemia Apartments și Core Timpuri Noi, două proiecte rezidențiale premiate internațional la European Property Awards. PRIMA Vista, aflat în prezent în dezvoltare, cu faza 1 deja livrată, este cel mai ambițios proiect rezidențial din Capitală al dezvoltatorului , un complex de amploare, cu un total de 482 de apartamente, situat în zona de nord a Bucureștiului.
PRIMA DEVELOPMENT GROUP este cel mai mare dezvoltator imobiliar din Oradea și unul dintre cei mai activi din România, după numărul de unități rezidențiale livrate anual, cu 10 proiecte în derulare în prezent. Cu o experiență de 19 ani în construirea de locuințe durabile, compania și-a început activitatea în 2005, în Oradea, acolo unde a livrat până acum peste 3.000 de apartamente în imobile cu o valoare totală cumulată de peste 180 de milioane de euro. Din 2017 compania este prezentă și pe piața din București, acolo unde semnează până în prezent două proiecte rezidențiale, Boemia Apartments și Core Timpuri Noi, care au fost deja premiate internațional la European Property Awards. Viziunea Prima Development Group este cea care diferențiază proiectele rezidențiale pe care le semnează: echipa companiei este formată din profesioniști în construcția de locuințe, care sunt și constructori, nu doar dezvoltatori, dar și ingineri și arhitecți, nu doar antreprenori în afaceri. Ideea de locuință fiabilă se află în centrul filosofiei companiei, astfel că proiectele livrate de aceasta sunt realizate la calitate superioară și au durabilitate crescută în timp.
Web: https://www.primadevelopment.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/PrimaDevelopmentGroup
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/primadevelopmentgroup Instagram: https://www.instagram.com/primadevelopmentgroup/