O carte rămâne vie atât timp cât e citită, povestită, discutată și dată mai departe. În urma dialogului și a dezbaterii, cartea se multiplică, astfel că aceeași carte devine o alta pentru fiecare cititor în parte. Iar cluburile de carte sunt locul ideal pentru a găsi noi valențe, noi interpretări, noi sensuri în cărțile citite, dar și pentru a ne diversifica lecturile, a ne (re)conecta cu noi și cu ceilalți, a lega prietenii.
Din fericire tot mai multe și la noi în țară, cluburile de carte reușesc să creeze în jurul lor comunități sudate de oameni dornici să citească împreună, să discute, să dezbată, să-și lărgească orizontul și să petreacă timp prețios unul în compania celuilalt. Cu cât este mai controversată, cu atât o carte stârnește mai multe discuții în jurul ei, dar frumusețea întâlnirilor nu stă în a avea dreptate, în impunerea părerii, ci în însăși frumusețea dialogului, a argumentării, a conectării. De cele mai multe ori participanții pleacă acasă cu interpretări la care nu s-ar fi gândit niciodată și „nu mi-a plăcut deloc” se transformă cel puțin în „interesantă”. Însă, nici măcar asta nu e important. Importantă e metamorfoza sufletească produsă în fiecare participant, plăcerea pură a discuțiilor, a argumentării, pasiunea pe care o pune fiecare în părerea sa. Și, poate mai presus de orice, bucuria de a fi împreună, într-un spațiu în care orice părere e valoroasă, unde nu există greșit sau corect, ci doar o neîngrădită libertate de exprimare.
La cluburile de carte se râde mult, se dezbate aprins și deseori cartea discutată deschide orizontul către altele. Așa se face că, de obicei, fiecare pleacă acasă nu doar cu o imagine mai amplă și complexă asupra cărții, ci și cu o listă de referințe și lecturi de avut în vedere.
Pe vremuri, Socrate practica maieutica în piețele publice, „moșind” adevărul să iasă la suprafață prin dialoguri la care putea participa oricine. Într-un anume fel și cluburile de carte promovează aceeași idee a libertății absolute de a gândi metodic, de a ajunge la adevăr prin dialog și căi de reflecție inepuizabile.
Deschidem seria unor interviuri și materiale despre cluburile de carte din România, sperând astfel să vă oferim o alternativă pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât se poate de plăcut și ingenios, sperând să înlăturăm unul după altul toate motivele – mai mult sau mai puțin întemeiate – care v-au ținut până acum departe de astfel de manifestări. Ne-am bucura ca poveștile împărtășite aici să vă inspire și pe voi, să vă îndemne să vă înscrieți la clubul care se apropie cel mai mult de lecturile voastre predilecte sau, de ce nu, chiar la mai multe.
Spor la citit și bun venit în club!