
Dacă am avea o cheie care ne-ar deschide ușa către o lume paralelă, în care n-ar exista nici picior din tot ceea ce ne afectează zi de zi, în care nimeni nu ar fi rănit și nu ne-am confrunta cu nicio problemă din cele care ne dau bătăi de cap constant, oare ne-am mai întoarce în viața asta?
Cu toate că sunt asociate de cele mai multe ori cu cei mai mici dintre pământeni, desenele animate sunt foarte îndrăgite și de adulți tocmai pentru că îi transpune într-o astfel de lume: mai bună, mai pură, dar, mai ales, una în care totul este posibil. Cu alte cuvinte, în timp ce adulții urmăresc desene, ei fug, de fapt, de realitate. Și filmele au capacitatea de a-i transpune într-o altă lume, dar pentru că ele sunt mult mai apropiate de ceea ce se poate întâmpla în viața fiecăruia, există posibilitatea ca cei care le urmăresc să se simtă mai rău, mai ales dacă empatizează cu anumite situații redate acolo. În plus, desenele îi pot face pe nostalgici să se simtă mai bine pentru că le reamintesc de copilărie și de zilele acelea minunate. De obicei, oamenii îndrăgesc cel mai mult desenele pe care obișnuiau să le urmărească în perioadele fericite ale copilăriei și să le evite pe cele care le reamintesc de clipele în care copilăria li se părea mai puțin roz.
Nu de puține ori, desenele animate sunt subestimate și sunt văzute ca o formă de divertisment dedicată exclusiv celor mici. Multe dintre ele au trecut însă testul timpului, sunt la fel de actuale și de îndrăgite, iar asta demonstrează, de fapt, că sunt o formă extraordinară de divertisment. Mai mult, în ultima vreme, creatorii lor s-au confruntat cu următoarea situație: de vreme ce copiii sunt însoțiți de părinți dacă vor să vadă o nouă producție în cinematograf, ei au fost nevoiți să imagineze dialoguri și contexte amuzante pentru toate publicurile. Astfel, glumele cu diferite nuanțe, deslușite doar de adulți, și-au găsit locul în aceste producții. De fapt, unul dintre motivele solide pentru care desenele animate sunt atât de îndrăgite este faptul că ele sunt, în general, amuzante. Tocmai pentru că nu există barierele din lumea reală, posibilitățile, replicile, întâmplările și personajele sunt haioase. În desene se poate întâmpla tot ceea ce e imposibil în realitate. Scenariștii pot visa la orice. 12 bărbați albaștri și o femeie care trăiesc înăuntrul unei ciuperci? Poate suna ciudat, dar când ne dăm seama că vorbim despre ștrumfi zâmbim imediat și ni se pare chiar drăguț.
Un alt motiv care face ca desenele să fie iubite și de adulți este că, fiind destinate în special copiilor, ele nu sunt așa dure precum alte show-uri. În plus, de-a lungul timpului, unele au avut coloane sonore excepționale, așa cum sunt și personajele centrale din ele, cu personalități puternice, povești de viață interesante și design încântător.
Cu toate că sunt oameni care pun asta la îndoială, desenele sunt o formă de artă, ca și benzile desenate sau jocurile video. Ele sunt create de artiști, oameni plătiți pentru a face ceea ce iubesc cel mai mult și, din păcate, animația este unul dintre puținele medii în care artiștii sunt răsplătiți pentru munca lor.
Nu în ultimul rând, adulții preferă desenele animate pentru că sunt mai scurte. E mai greu pentru o persoană ocupată, al cărei job îi ocupă multă vreme, să aibă timpul și răbdarea necesare să urmărească un episod dintr-un serial care are aproape o oră, întrerupt din când în când și de publicitate.