Când le-am spus prietenilor că mă voi implica într-o campanie de informare și conștientizare a sclerozei multiple, m-au privit cu ochii mari și m-au întrebat ce legătură am eu cu această boală. Nu am și sper să nici nu am vreodată. Nimeni să nu aibă. În viață însă, nu întotdeauna poți să-i protejezi pe cei dragi. Fiecare dintre noi are o rudă, un prieten, un cunoscut care a trecut la un moment dat prin momente grele din cauza unei afecțiuni medicale. Poate nu e deloc întâmplător faptul că implicarea mea în această campanie vine într-un moment delicat, când cineva din familie se luptă să trăiască frumos puținul ce i-a mai rămas. Poate nu e deloc întâmplător faptul că realizez acum mai mult ca niciodată că uneori e mai importantă calitatea vieții decât lungimea ei. Deși simt că aș face orice doar pentru a-l avea pe cel drag lângă mine încă și încă o zi.


Campania inițiată de Janssen, companie farmaceutică Johnson&Johnson Romania şi susţinută de Asociaţia de Scleroză Multiplă din România (ASMR), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative (APAN), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), mi-a atras atenția prin faptul că ne îndreaptă gândurile către extraordinarul gesturilor obișnuite, care pot spune multe despre sănătatea noastră, acelea pe care le facem din reflex și care sunt deja parte din profilul și personalitatea noastră. Acele gesturi cu care ne însoțim zi de zi, cu care suntem prieteni de-o viață, fără a căror constanță ne-am simți debusolați, ca o navă plutind în derivă. Suntem poate, mai mult ca oricând, suma obișnuințelor noastre, oricât de neînsemnate ar părea. Suntem în siguranță doar în acele momente de recunoaștere, când singurele repere statornice nu sunt cele din afara, ci tocmai cele dinăuntrul nostru. Gesturile cunoscute sunt ca o anamneză a sufletului, o reamintire a ceea ce e frumos în noi, acel ceva ce ne dorim să fie dus mai departe. De cele mai multe ori avem nevoie doar de un strop de răgaz pentru a cerceta cu îngăduință dacă nu cumva ne-am îndepărat prea mult de noi. Dacă nu cumva corpul dă semne ca este ceva în neregulă cu el.

Instalarea oricărei boli vine cu semnale aparent insignifiante, pe care e vital să nu le ignorăm. Scleroza multiplă este o boală cronică, cu debut lent, cu simptome ce sunt comune și altor afecțiuni și care pot fi ușor trecute cu vederea la început. Astfel, nu sunt de neglijat apariția problemelor de echilibru, pierderea controlului asupra unor funcții de bază ale organismului sau chiar o simplă tulburare de vedere. Stările de oboseală, problemele la mers, amețeala sau tulburările de memorie și concentrare pot fi semnele declanșării sclerozei multiple, o boală incurabilă care poate afecta mult calitatea vieții. Diagnosticată însă precoce și cu tratamentul adecvat, scleroza multiplă poate fi ținută sub control. Există o serie de tratamente care pot îmbunătăți funcționarea organismului și simțurile afectate de această boală. Ele ajută la încetinirea progresiei bolii, la ameliorarea simptomelor, precum şi la gestionarea stresului asociat acestei afecţiuni.

Este deosebit de important ca boala să fie diagnosticată cât mai aproape de debut, iar pentru aceasta e vital să fim atenți tocmai la extraordinarul gesturilor obișnuite.

Scrisul de mână se poate dovedi  un exercițiu pe cât de simplu, pe atât de important în diagnosticarea acestei boli, căci printre manifestările clinice ale sclerozei multiple se numără și buna funcționare a membrelor. Astfel, un detaliu atât de uzual și mărunt, precum scrisul de mână, poate revela lucruri importante despre sănătatea noastră. Scleroza multiplă îngreunează comunicarea creierului cu restul corpului, astfel că un scris dezordonat, străin, ce nu ne reprezintă, poate fi semnalul de alarmă că poate ceva este în neregulă cu noi.

Așadar, vă invit dragi prieteni să facem împreună testul scrisului de mână. Așterneți pe o foaie de hârtie un mesaj, un gând, o dorință și priviți-vă cu atenție scrisul. Recunoașterea lui  aduce cu sine una dintre cele mai frumoase întâlniri cu voi înșivă.

Această campanie este #despre mine, despre tine, despre fiecare dintre noi.

COOLtura Mall

Post a comment