plimbare-in-delta-mekongului

Alexandra și Pingu, așa cum îi știu cunoscuții, sunt genul acela de cuplu despre care afli la un moment dat că și-au luat în spate rucsacul și au plecat în lume. Când afli că și-au făcut și un blog unde postează despre tot ce vizitează și despre experiențele pe care le trăiesc zi de zi departe de casă, începi să-i citești nu numai cu multă curiozitate, ci și cu admirație. Anul acesta e cu siguranță unul dintre cei mai importanți pentru ei pentru că și-au lăsat familiile, prietenii, joburile în televiziune – ea făcea producție, în vreme ce el e operator – și au plecat în Asia. Se autodefinesc drept călători cu normă întreagă, iar visul lor este să exploreze lumea. Sunt atâtea de văzut și de descoperit, încât acesta e doar începutul. Am stat de vorbă cu Alexandra Ionescu și Cătălin „Pinguinu’” Soare despre curaj, visuri, libertate și provocările a doi români în Asia, în interviul de mai jos. 

DCIM100GOPROGOPR1705.JPG

1. Când şi cum a început aventura voastră în Asia? Şi cât timp plănuiţi să staţi acolo?

Practic, aventura noastră a început pe 17 octombrie, la 8:30 AM cu zborul spre Bangkok!!! Teoretic, cu șase luni înainte, timp în care ne-am documentat despre unde vrem să mergem, ce vrem să vedem, ce ar fi frumos să vedem. În general, am căutat răspunsuri la toate întrebările care îți vin în minte când vrei să îți părăsești zona de confort. Planul inițial era să mergem în Thailanda, Cambodgia, Vietnam, Filipine și Indonezia timp de 5 luni, adică undeva pe la jumătatea lunii martie să ne întoarcem. Acum ne-am dat seama că e foarte scurt timpul pe care l-am gândit la început. Probabil, nu știm exact încă, o să încercăm să ne prelungim aventura cu încă o lună, dar să vedem dacă ne „ajută” și bugetul să facem asta.

2. De ce Asia? Urmează o aventură şi în altă zonă a lumii?

Am ales Asia pentru că ne-a atras această parte a lumii din punct de vedere al diversității culturale și da, de ce să nu recunoaștem, o călătorie în Asia, cu rucsacul în spate, este cea mai accesibilă ca buget. De obicei, cam toți „backpackerșii”  își încep călătoriile aici. Iar această aventură sperăm să fie doar începutul, pentru că sunt atâtea locuri frumoase de văzut în lumea asta. Bani și timp să avem, că dorință și voință există!!!

3. Câte oraşe şi ţări aţi vizitat până acum? Şi care v-a plăcut cel mai mult?

În două luni, de când suntem plecați în aventura noastră, am fost în 19 orașe, în cele 3 țări vizitate până acum: Thailanda, Cambodgia și Vietnam. E foarte greu de spus care oraș ne-a plăcut cel mai mult. De plăcut ne-au plăcut toate :)). Fiecare loc în care am ajuns până acum ne-a impresionat diferit. În unele locuri ne-au plăcut oamenii, în altele mâncarea sau peisajele. Fiecare loc văzut până acum are o particularitate care ne-a atras și ne-a făcut să ne simțim „ca acasă”!!!

4. Care e scopul călătoriilor voastre? Există o finalitate a acestei expediţii? Sau este o călătorie personală de autocunoaştere?

Scopul unei calatorii în general este, mai mult ca sigur, să fii prezent într-un anumit loc, să vezi, să cunoști, să simți, să atingi locul respectiv după ce ai citit sau ai văzut câteva documentare la tv sau pe internet. Finalitatea unei astfel de experiențe este greu de văzut pentru că, cu cât asimilezi și cunoști mai mult, cu atât vrei să călătorești și să descoperi mai mult. Călătoria noastră a pornit cu scopul de a fi una de autocunoaștere și testare a limitelor dar, sperăm să devină un stil de viață. Cel puțin așa simțim acum.

5. Aţi lăsat în urmă job, familie şi prieteni. Cum credeţi că va fi la întoarcere? Vă veţi putea relua activităţile profesionale din ţară?

Când am plecat în această aventură am vrut să ne luăm o pauză de la viața pe care o aveam și să facem, așa cum mulți au denumit-o, „o nebunie”. Așa că, am hotărât că, întrebările de genul „Ce vom face când ne întoarcem?” , „De unde facem rost de bani să plătim întreținerea și rata la bancă?”. Și multe altele să ni le punem în momentul în care chiar ne vom întoarce. Suntem siguri că această experiență de viață ne va schimba și vom vedea lucrurile diferit. Momentan ne bucuram de fiecare clipă, de fiecare loc pe care îl vedem, de fiecare persoană pe care o cunoaștem și ne place mult. Atât de mult încât nu ne prea gândim la întoarcere acum.

koh-lanta-old-town-port

6. Care e visul vostru, că tot v-aţi intitulat blogul Two penguins, one dream?

Visul nostru dintotdeauna a fost să călătorim. Până să plecăm în această „aventură” călătoriile noastre însemnau vacanțele, pe care cu greu reușeam să le strecurăm în programul încărcat de la muncă. Din dorința de a vedea cât mai multe locuri din lumea asta s-a născut și ideea unei călătorii mai lungi, în care să stam mai mult de o săptămână sau două într-un oraș, într-o țară. Să încercăm să simțim mai mult cum trăiesc oamenii, cultura lor și să ne bucurăm mai mult de peisajele întâlnite!!!

7. Unde dormiţi? Cum vă planificaţi expediţia? Cât timp zăboviţi într-un loc?

Înainte să pornim în călătoria asta am făcut un mic plan de acasă. Ne-am ales țările în care vrem să mergem, ne-am documentat despre locurile care ar fi de văzut în fiecare țară. Apoi am regândit de vreo trei-patru ori traseul și în final am plecat cu un bilet de avion dus spre Bangkok și o cazare de 4 nopți, rezervată de acasă. Mai departe ne-am stabilit ritmul pe parcursul călătoriei. Cazările ni le rezervăm de obicei din locația în care ne aflăm pentru următoarea destinație, folosind site-urile uzuale (booking, agoda, hostelworld). Dormim la hoteluri, guesthouse-uri sau hosteluri, de obicei cele recomandate de alți „backpackerși”. Nu avem un număr fix de zile pe care le stăm într-un loc, ne prelungim sau nu cazarea în funcție de cât de mult ne place locul sau ce vrem să facem acolo. De obicei, stăm între 2-5 zile într-un oraș. La fel este și cu transportul, de care ne interesăm în momentul în care ajungem la cazare și vedem ce opțiuni avem pentru următoarea destinație: autobuz, tren, barcă, avion. Până acum, în toate locurile în care am fost, totul a mers foarte ușor, biletele de transport le poți cumpăra, de cele mai multe ori, direct de la cazare iar majoritatea companiilor au inclus în prețul biletului chiar și transportul de la cazare.

8. Călătoria asta vă dă ocazia să cunoaşteţi şi gastronomia locurilor pe care le vedeţi. Povestiţi-mi puţin despre mâncarea cu care aţi intrat în contact. Ce mâncaţi acolo, care sunt felurile care vi s-au părut cele mai ciudate, ce v-a plăcut cel mai mult?

Un lucru este cert. Ne-a plăcut extrem de mult gastronomia acestor țări și ne declarăm fani ai mâncărurilor asiatice. În Thailanda ne-a plăcut mâncarea stradală și bineînteles celebrul lor Pad Thai. În Cambodgia am mâncat cei mai buni crabi cu sos de piper verde în Kep. Iar în Vietnam principalul lor fel de mancare este supa Pho și sandwich-urile lor tradiționale, Banh mi, sunt absolut senzaționale. Bineînțeles că am întâlnit și tot felul de mâncăruri ciudate, cel puțin pentru noi: viermi, gândaci, șarpe, broască țestoasă, scorpioni, greieri. Vietnamul este țara cu cele mai „deosebite” mâncăruri de acest gen. În general, căutăm să mâncăm la restaurantele frecventate în mare parte de localnici, pentru că acolo găsești cea mai bună și proaspătă mâncare.

9. Ce măsuri ar trebui să îşi ia cineva care doreşte să plece într-o astfel de aventură ca a voastră? Ce sfaturi i-aţi da?

Sunt multe de spus despre asta. În primul rând, pentru o astfel de călătorie trebuie să te documentezi despre țările în care vrei să mergi și locurile pe care vrei să le vezi. Apoi, trebuie să îți stabilești un buget, după ce te documentezi despre cum sunt prețurile în țările pe care ți le-ai propus și să vezi dacă te încadrezi în el. Ghidurile Lonely Planet te ajută foarte mult să îți răspunzi la toate aceste întrebări. Alte lucruri esențiale când pregătești o astfel de plecare sunt: o asigurare medicală bună, vize pentru țările în care ai nevoie, card în euro/dolari, vaccinuri și unul dintre cele mai importante aspecte este bagajul. Este o adevărată provocare să înveți să îți faci bagajul și să înveți să renunți la lucruri. :)

10. Cum sunt oamenii pe care i-aţi întâlnit? Ce vă spun, sunt deschişi, săritori, aţi avut şi experienţe mai puţin plăcute?

Am călătorit până acum în trei țări diferite ca și cultură și am întâlnit oameni minunați. Putem spune că ne-am îndrăgostit de cambodgieni. Sunt cei mai calzi, ospitalieri, amabili și săritori oameni pe care i-am cunoscut. Și sunt mereu cu zâmbetul pe buze. În toate țările în care am fost până acum nu a existat persoană care să nu ne ajute sau să nu încerce să ne sară în ajutor. Nu am avut parte de nicio experiență mai puțin plăcută cu oamenii din aceste țări. Ciudat, nu? Acum realizăm și noi asta. Am umblat prin multe locuri și totuși nu am întâlnit oameni care să ne displacă în vreun fel.

11. Ce aţi învăţat despre voi până acum din toată experienţa asta?

Cel mai important lucru pe care l-am conștientizat despre noi, în aceste două luni, este că ne adaptăm foarte repede. Ne este foarte ușor să ne acomodăm cu locurile și oamenii pe care le întâlnim. Avem o altă percepție asupra banului, față de cum o aveam până acum și ne-am dat seama că nu avem nevoie de foarte multe lucruri fizice ca să fim multumții și fericiți. Pe zi ce trece realizăm că suntem mai relaxați și că percepem lucrurile din jurul nostru altfel ca până acum și ne simțim mai bine cu noi înșine!!!

hoi-an-festivalul-lampioanelor

12. Când v-a fost cel mai greu?

Hmmm, la întrebarea asta e foarte ușor să răspundem. Nu am avut niciun moment dificil pe care să nu îl putem trece cu vederea. Daca e sa fim carcotași și să găsim un nod în papură călătoriei, putem spune că ne-a fost greu în Vietnam, unde, din cauza ploii și a vântului foarte puternic, am stat 2 zile în camera de hotel și nu am putut să iesim și să vizităm. Ăsta să rămână cel mai greu moment din călătoria noastră! :)

13. Ce înseamnă libertatea pentru voi?

Credem că este acel ceva care îți dă dreptul, cu tot cu obligațiile aferente, să îți alegi regulile cărora să te supui!!!

14. De ce anume vă e dor din ţară (exceptând prietenii şi familia)?

Pingu: De placa de snowboard și pârtie!!! :)

Alexandra: Zăpada de Crăciun.

15. În ce ţară de pe Glob v-ar plăcea să trăiţi şi de ce?

În momentul de față sunt 195 de țări pe glob, noi am văzut împreună 15.  Așa că, mai avem „puțin” până reușim să le vedem pe toate și apoi ne vom hotărî :))) .

16. Îţi trebuie curaj ca să pleci „în lume”, voinţă sau doar o motivaţie puternică? Ce v-a adus pe voi în acest punct?

Credem că, în primul rând îți trebuie curaj să renunți la job. Așa ne-a educat societatea ani la rând, este o „nebunie”, o „inconștiență” să renunți la job și să îți urmezi un vis în care crezi. Că deh, dacă nu se întâmplă cum visezi, pe urmă ce faci? Mai ales în România, unde știm cu toții cât de greu este să îți găsești un loc de muncă! Apoi ai nevoie de voință, ca să te documentezi, să cercetezi, să citești, să aduni cât mai multe informații despre ceea ce vrei să faci. Și mai credem că, dacă toate „vocile din cap”, toate instinctele tale ca om îți transmit că trebuie să pleci „în lume”, ca să te simți împlinit și fericit, deja avem și motivația puternică să facem pași pe calea dorită. Până la urmă suntem muritori, iar timpul trece fără să ne bage în seamă. :)

17. Se spune că cea mai bună investiţie pe care o poate face un om este în experienţele sale. Simţiţi că această călătorie este una dintre cele mai bune investiţii pe care le-aţi făcut până acum?

Chiar dacă au trecut doar două luni avem convingerea absolută că nu puteam investi în altceva mai bun decât în această experiență de viață. Am avut convingerea aceasta din momentul în care am luat hotărârea de a pleca și am analizat povestea asta pe toate părțile. Pe parcurs nu am simțit niciun moment că vrem să dam înapoi. Simțim deja că suntem mult mai „bogați” ca atunci când am plecat.

18. Ce spun familiile voastre?

Când am dat vestea cu ce avem de gând să facem am avut parte de reactți de genul: „Sunteți nebuni!!!”, „Unde plecați, la capătul lumii!!!”, „Ce o să faceți când vă întoarceți?”, „Nu aveți nimic mai bun de făcut?!”, „Cum să renunți la job?”. Și lista continuă în ritmul acesta. Ce spun acum? S-au liniștit după primele zile după ce am plecat. Atât timp cât au material de citit pe blog și pe facebook sunt mulțumiți cu toții că știu pe unde umblăm și că suntem sănătoși. S-au obișnuit cu gândul că suntem plecați și hoinărim prin lume. :)

19. Cel mai tare lucru pe care l-aţi aflat de când sunteţi plecaţi.

Dacă mănânci brânză și banane te mușcă țânțarii.

20. Cea mai cool persoană pe care aţi cunoscut-o în călătoria asta.

Cea mai cool persoană pe care am cunoscut-o până acum în călătoriile noastre a fost Preecha, un thailandez în vârsta de 74 de ani. L-am cunoscut în gara centrală din Bangkok. Așteptam trenul să plecăm spre sudul Thailandei și aveam de stat vreo 3 ore. Simpaticul bătrânel, fost profesor de meserie, ne-a oferit două ore de conversație savuroasa de-a dreptul, într-o engleză foarte bună, învățată din filmele americane. Îi plăcea ca în timpul petrecut în gară să aștepte trenul să abordeze turiștii, pentru a-și exersa engleza și pentru a afla lucruri despre alte culturi și popoare. Ne-am distrat grozav cu el și de la el am învățat primele cuvinte în thailandeză și cel mai des folosit cuvânt de către thailandezi “Mai pben rai”/„nu-i nicio problemă”. La sfârșitul conversației ne-a cerut adresa de e-mail și ne-a zis: “Please, don’t let my e-mail die!”.

koh-lanta-beach-sunset

COOLtura Mall

Post a comment