Muzica și memoria au o legătură foarte strânsă, iar psihologii sunt fascinați de ea.

_MG_3250

sursă foto: Pinterest

Legătura dintre muzică și memorie este atât de puternică, încât te poate ajuta atunci când înveți o limbă străină. Un studiu a scos la iveală faptul că oamenii care încearcau să învețe maghiara, o limbă cunoscută ca fiind foarte dificilă, au avut rezultate mai bune dacă, în loc să rostească frazele, le-au cântat. Cercetătorii sunt de părere că melodicitatea poate contribui la întipărirea informațiilor.

Cei care au suferit traume cerebrale, cum sunt cele produse în timpul accidentelor de mașină, de exemplu, au adesea probleme cu memoria. S-au făcut din ce în ce mai multe teste în care muzica a fost folosită pentru readucerea aminte a momentelor importante din viața fiecărui pacient. În timpul unui studiu, cei care au suferit traume severe au ascultat melodii foarte populare din timpul vieții lor, iar în acest timp ei au reușit să-și amintească lucruri legate de oameni și perioade din viața lor. Aceleași detalii au fost evocate și de cei care făceau parte din eșantionul de control, deci care nu sufereau de nimic.

91144b5dd9d9835f83b78f34d08a9dda

sursă foto: Pinterest

Conexiunea dintre muzică și memorie este atât de puternică și pentru faptul că ea reușește să activeze numeroase regiuni ale creierului: pe cele auditivă, motrică și emoțională. Fie că ascultau Beatles, fie că ascultau Vivaldi, participanții din cadrul unui studiu aveau active aceleași regiuni ale creierului.

Există însă și exemple ciudate și chiar înspăimântătoare. Un studiu a prezentat cazul unei femei care a început într-o noapte să audă numeroase melodii, care se succedau cu o viteză incredibilă, precum un tonomat de neoprit. Problema a continuat luni de zile, iar atunci când i-a fredonat soțului ei câteva versuri, el a recunoscut piesele, dar ea habar n-avea de unde le știe. Se pare că melodiile erau atât de înrădăcinate în memoria ei, încât nici nu mai era conștientă că le știe, dar au ieșit la iveală prin intermediul acestor halucinații. Este însă singurul caz cunoscut de halucinații muzicale.

COOLtura Mall

1 Comments

  1. George

    Asta cu halucinatiile muzicale este tare. Subiectul abordat este interesant, dar cred ca este mai vast.

Post a comment