Actrița și activista pentru drepturile femeilor, Emma Watson, în vâstă de 25 de ani, cunoscută mai ales pentru rolul Hermione din celebra serie ”Harry Potter”,  și-a anunțat pe Twitter la începutul anului intenția de a înființa un club de carte feminist. Ea le-a cerut celor 20 de milioane de followeri să vină cu propuneri de nume pentru acest club. Așa cum era de așteptat, a primit mii de sugestii și cu toate că a fost greu de ales numele perfect, Emma Watson a decis ca acesta să se cheme „OUR SHARED SHELF”.

foto: pinterest.com

foto: pinterest.com

Având în vedere vâlva pe care a creat-o anunțul inițial al lui Watson, atât printre cititorii de rând, cât și printre celebrități, nu e de mirare că acest club se bucură deja de un succes uriaș. Numărul de membri a depășit 65.000, iar până acum utilizatorii au creat deja peste 160 de teme de discutie, acestea variind de la motivele pentru care oamenii sunt împotriva feminismului, până la entuziasmul general legat de însăși înfiintarea clubului.

Pinterest

Foto: pinterest.com

Imediat după anunțul Emmei Watson, nume foarte cunoscute publicului american și-au exprimat dorința de a participa, printre care actrița Sophia Bush și cântăreața Kate Voegele. Acestea și-au exprimat însă dorința ca Watson să le ceară și cântăreței Taylor Swift și celebrei autoare J.K. Rowling să se alăture clubului.

Deși a avut de ales din mii de propuneri, Watson a decis ca în prima lună să dezbată cartea de memorii a feministei americane Gloria Steinem ”My Life on the Road”, o colecție a reflecțiilor autoarei.

pinterest33

Foto: pinterest.com

Cititorii sunt încurajați să se alăture grupului pe Goodreads unde, după ce-și fac un cont și citesc cartea aleasă pot să participe la forumul de discuții ce se va desfășura pe parcursul ultimei săptămâni din  fiecare lună. În tot acest timp, Watson intentionează să posteze întrebări și citate din carte, dar până acum membrii clubului au fot atât de activi încât au făcut deja toate aceste lucruri.

Emma Watson nu e singura celebritate care conduce un astfel de club. Gwyneth Paltrow are un club de cărți de gătit pe site-ul său de lifestyle GOOP (http://goop.com/the-goop-cookbook-club-2/), în timp ce Reese Witherspoon conduce un club de carte pe Instagram (https://www.instagram.com/reesewitherspoon/ și https://www.instagram.com/explore/tags/rwbookclub/).

GP-Cookbook-Header

Foto: goop.com

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anuțat în ianuarie anul trecut înființarea unui club de carte unde să se discute despre cărți care pun accentul pe învățarea unor culturi, credințe, istorii și tehnologii cât mai diferite. Prima alegere a lui Zuckerberg a fost ”The End of Power”, de Moises Naim, care a ajuns imediat  în vârful listei bestseller pe Amazon în doar câteva zile după acel anunț, depășind  în timp record vânzările de carte adunate pe parcursul unui an și jumătate.

bloomberg

Foto: bloimberg.com

COOLtura Mall

Post a comment