
Mă bucură orice inițiativă de promovare a cărților și de împrietenire a publicului cu autorii lor. Prin urmare, salut inițiativa scriitoarei Oana Arion de a demara campania #Fiidiferit #Citește, în cadrul căreia vor fi organizate pe tot parcursul anului o serie de evenimente și întâlniri ale publicului, în special cel tânăr, cu scriitori români contemporani.
Sunt încântată să fac parte din rândul celor 12 scriitoare care vor merge în liceele bucureștene pentru a sta de vorbă cu tinerii despre cărți și lectură, iar din această experiență sunt convinsă că vom avea de câștigat și unii și ceilalți. De-a lungul timpului, am mai participat la câteva evenimente în curtea liceului în care am învățat, dar nu am mai intrat într-o clasă de la absolvire. Așadar, sunt convinsă că emoțiile vor fi uriașe în momentul în care voi păși din nou în liceul adolescenței mele, Școala Centrală acum (pe vremuri „Zoia Kosmodemianskaia”). Mă aștept să-i întâlnesc pe tinerii de azi, pasionați de literatură, dar și la o reîntâlnire cu mine, cea de la 15 ani.
Las aici lista scriitoarelor ce au ales să se implice în Campania Fii diferit, citește! organizată de Editura UP – Unconventional Publishing, :
- Oana Arion
- Monica Ramirez
- Laura Nureldin
- Cristina Nemerovschi
- Corina Ozon
- Anamaria Ionescu
- Camelia Cavadia
- Theo Anghel
- Iulia Ioniță
- Cristina Andone
- Raluca Iorga
- Natașa Alina Culea.

Evenimentele sunt organizate în colaborare cu editurile: Tritonic, Trei, Herg Benet, Univers și Quantum Publishers.
Primele evenimente ale anului 2019:
- 25 februarie – Theo Anghel (ora 14:00, Liceul Teoretic C.A. Rosetti)
- 27 februarie – Monica Ramirez (ora 13:30, Liceul Teoretic Dante Alighieri Bucuresti)
- 5 martie – Laura Nureldin (ora 11:30, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Bucuresti, sector 1
AL DOILEA PROIECT: CLUBUL DE LECTURĂ
Un al proiect din cadrul aceleiași campanii îl reprezintă Clubul de lectură: Eu citesc! Acesta se va desfășura periodic, în colaborare cu Literatura pe tocuri în cafeneaua Lente din București. Și aici sunt invitați scriitori care vor dezbate subiecte literare și vor interacționa activ cu cititorii. Înscrierile se fac la adresa de contact@edituraup.ro sau la numărul de telefon 0742881416.
Primele întâlniri din cadrul Clubului de lectură:
- 20 februarie – „Fugi” de Oana Arion
- 27 februarie – „OPS Files: Intelligenex” de Monica Ramirez
- 6 martie – „Păcatele fiului” de Theo Anghel
- 13 martie – „Revertis” de Laura Nureldin
Și pentru că am fost curioasă să știu cu ce gânduri s-au implicat scriitoarele în acest proiect, ce așteptări au și cu ce sentimente se întorc pe băncile școlii, le-am rugat să-mi spună câteva cuvinte. Iată ce mi-au declarat:
Cristina Nemerovschi

De-a lungul timpului, am dus de multe ori romanele mele în licee și de fiecare dată am avut parte de experiențe frumoase. Tinerii mi-au mărturisit că simt nevoie să facă mai îndeaproape cunoștință cu literatura vie de astăzi, scrisă de oameni care trăiesc în același timp cu ei și surprind exact spiritul României din zilele noastre. De aceea, m-a bucurat foarte mult campania #fii diferit #citește, inițiată de Oana Arion, mai ales că include autori cu stiluri diferite, acoperind o paletă largă de gusturi. Aștept cu nerăbdare întâlnirile cu liceenii! Sunt evenimente din care cu toții ieșim mai bogați, mai întineriți și cu mai multă inspirație pentru proiecte viitoare.
Laura Nureldin:

Cum să zici „nu” când Oana Arion te-ntreabă dacă vrei să participi la un proiect „născut” de ea? Păi voi știți ce idei faine are?
#fiidiferit #citește nu face excepție, dar e excepțional. Mi se pare atât, dar atât de mișto să mă-ntorc la liceu, la liceul MEU, la „Nicolae Iorga” și să vorbesc cu copiii de acum.
Mai ales că, deși am absolvit acum douăzeci de ani, n-am crescut prea mult. Undeva, în adultul ăsta chipurile responsabil pe nume Laura Nureldin, există o adolescentă care ascultă muzică la maximum în căști, visează cu ochii deschiși, crede în supranatural, în iubire, în povești și în faptul că fiecare zi e un dar.
Wait… am zis „undeva, în adultul ăsta responsabil”? Scratch that. Acum, când scriu asta, sunt cu căștile pe urechi, ascult muzică la maximum și cred în toate trăsnăile pe care le-am înșirat mai sus.
O să vă zic un secret: șmecheria nu e să crești, ci să-i păcălești pe ceilalți că ai crescut.
Dacă am emoții? Vai de mine… Da! Chiar am emoții, pentru că, în clipa asta, simt că întâlnirea mea cu liceenii e, de fapt, întâlnirea mea cu mine, așa cum eram acum 20 de ani. Adică aproape la fel.
Și abia aștept să-mi spun mie, reflectată în zeci de perechi de ochi de adolescenți, că e OK să visez. Că e OK să cred în povești. Că e OK să le transform în realitate.
Poveștile și visurile înseamnă viață. Restul e mucava.
Corina Ozon

„Am răspuns cu plăcere invitației Oanei Arion de a face parte din acest proiect, care vizează în primul rând solidaritatea scriitorilor. Până la urmă, toți cei care scriem ne dorim să fim citiți, iar genul acesta de lecturi în licee sper să fie o extensie fresh la bibliografia obligatorie. Personal, abia aștept să demareze și să cuprindă cât mai multe școli. Din experiența mea, știu că tinerii sunt deschiși oricărei provocări dacă îi cunosc dinainte utilitatea. Și probabil de aici ar trebui să începem și în privința lecturii. Le urez mult succes celor implicați și am speranța că nu va fi un simplu experiment.”
Theo Anghel:

Proiectul inițiat de Oana Arion mi s-a părut încă de la început genial gândit. Tururile prin liceele bucureștene, book-cluburile în care să se discute despre cărți într-o manieră relaxată pot fi un început în a-i atrage pe români spre literatura contemporană autohtonă.
Cum am participat deja la primul eveniment al acestui proiect și am avut „the time of my life” alături de alți scriitori, bloggeri de carte sau cititori, am primit confirmarea că suntem pe drumul cel bun. E un prim pas, dar așa încep toate marile aventuri.
Emoțiile există, fiindcă e vorba de carte, iar carte înseamnă pasiune. N-ai cum să fii în preajma pasiunii fără emoție.
Aștept cu nerăbdare următorul eveniment. Îi descopăr pe confrații într-ale peniței în toată umanitatea și splendoarea din sufletul lor de artiști.
Natașa Alina Culea:

M-am alăturat acestei efervescente inițiative, deoarece am certitudinea că publicul tânăr își dorește mai mult ca oricând apropierea de scriitorul român. Această campanie curajoasă va fi liantul de care vorbesc. Noi scriem pentru cititori și este momentul să sosim și noi odată cu cartea pentru a oferi o experiență livrescă exhaustivă. Un moment „istoric” literar emoționant!
Iulia Ioniță

Când aveam șaisprezece ani și scriam la prima mea carte, „Flori în păr”, habar nu aveam în ce urma să mă bag. Rămân la un statement în care voi crede pentru tot restul vieții, anume că viitorul literaturii este ca autorii să se susțină, să se înțeleagă și să facă lucruri împreună. Ca în orice industrie, mică sau mare, e frumos că avem loc unul de altul, că realizăm cât de diferiți suntem, că doar suntem artiști, și sunt foarte mândră că fac parte dintr-un asemenea proiect care, în fond, asta are la bază. E minunat să ai oameni frumoși lângă tine!
Oricine m-a cunoscut știe prea bine că am niște emoții uriașe, cu care mă confrunt de fiecare dată, însă energia publicului mereu mă ajută să trec peste, iar când oamenii se adună pentru ceva ce tu ai creat, știi că merită, în totalitate.
Suntem la primul nivel și cred și sper ca, pe viitor, acest proiect să crească și să fie ceva la ordinea zilei. Mă numesc Iulia Ioniță și abia aștept să vă cunosc!
Monica Ramirez

Anul trecut am participat alături de scriitoarea Oana Arion la un turneu prin țară care a inclus o serie de evenimente organizate la bibliotecile județene. Ideea genială a Oanei a fost să cerem ca publicul să fie format din elevi de liceu. Au ieșit cele mai minunate evenimente la care am participat vreodată și-mi aduc aminte că în loc de o oră-două ne-am întins la patru ore, câteodată și mai mult! Tinerii ne-au copleșit cu tot felul de întrebări despre scrierea creativă și statutul scriitorului român contemporan. Discuțiile au fost variate ca teme și atmosfera una incredibil de plăcută. Mă bucur din suflet că anul acesta ne vom adresa liceelor din București. Doisprezece scriitori români contemporani în douăsprezece licee, un proiect ambițios și extrem de necesar, mai ales dacă ținem cont de faptul că anul acesta a fost declarat Anul Cărții în România.