Filmul „Colectiv”, de Alexander Nanau, a primit premiul Ochiul de Aur pentru cel mai bun documentar în cadrul celei de-a 15-a ediții a Festivalului de Film de la Zurich, informează Mediafax. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 26 septembrie – 6 octombrie.

În cadrul competiției au fost selecționate 12 filme din peste 150 care au aplicat pentru înscriere. Gala de premiere a avut loc sâmbătă seara și, alături de filmul „Colectiv”, au mai fost premiate producția „Soud of Metal”, de Darius Marder, cu Ochiul de Aur pentru cel mai bun film din competiție și producția „System Crasher”, de Nora Fingscheidt, cu Ochiul de Aur pentru cel mai bun film din secțiunea dedicata Eleveției, Germaniei și Austriei. Președintele juriului la secțiunea documentar internațional a fost reputatul producător Simon Chinn, dublu laureat al premiul Oscar.

Cel mai prestigios cotidian din Elveția și unul dintre cele mai influente ziare de limbă germană din Europa, Neue Zürcher Zeitung (NZZ), titrează: „Ochii de aur merg în România, Germania și America.”

 

FOTO: EPA-EFE/ENNIO LEANZA Alexander Nanau primește trofeul Ochiul de Aur pentru „Colectiv” în cadrul celei de-a 15-a ediții a Festivalului de Film de la Zurich, Elveția, pe 5 octombrie 2019.

 

„Colectiv”, filmul regizorului de origine română premiat cu Emmy, Alexander Nanau, este o producție România-Luxemburg și a avut premiera la ediția de anul a acesta a Festivalului de la Veneția, unde a rulat în afara competiției. Documentarul prezintă evenimentele care au urmat incendiului din clubul bucureștean în care au murit 64 de persoane în 2015. Filmul urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale. Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. Au fost necesare 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, cu implicarea a peste 60 de oameni din echipa extinsă din 5 țări.

Filmul va fi disponibil pe HBO și HBO GO și va fi distribuit în luna noiembrie în cinematografele din țară.

COOLtura Mall