Frida Kahlo este un artist revoluţionar. Unul dintre artiştii iconici ai secolului trecut. Sprâncenele sale groase, florile cu care îşi împodobea părul şi fustele lungi şi colorate, care îi acopereau defectul de la picior cauzat de poliomielită, sunt recunoscute de oricine. Cu o viaţă mai mult decât impresionantă, ale cărei dureri şi greutăţi se regăsesc în lucrările sale, Frida este una dintre cele mai apreciate şi cunoscute artiste sud-americane. Frida Kahlo s-a născut şi a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în casa sa, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul). Opera sa este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradiţiile indigene. În 1938, André Breton, iniţiator şi teoretician al suprarealismului, aprecia că pictura Fridei Kahlo este „o panglică în jurul unei bombe”.

UPDATE: Câștigătoarea concursului nostru este Chindriș Maria, pe care o rugăm să ne lase pe adresa contact@coolturamall.ro datele de contact pentru livrarea premiului. Felicitări și mulțumiri tuturor celor care s-au înscris în concurs!

Self-Portrait-with-Thorn-Necklace-and-Hummingbird-by-Frida-Kahlo

1. Numele complet al artistei a fost Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón. Numele Frieda vine de la cuvântul german „friede”, care înseamnă „pace”. În jurul anului 1935, artista renunţă la „e” din scrierea numelui său şi devine Frida.

2. Frida s-a născut pe 6 iulie 1907, dar a decis să îşi modifice data naşterii. Astfel, ani mai târziu, spunea că este născută pe 7 iulie 1910, anul Revoluţiei în Mexic, tocmai pentru că îşi dorea să se spună despre ea că s-a născut odată cu Mexicul modern.

3. Din 143 de picturi ale sale, 55 sunt autoporterte. Frida spunea: „Mă pictez pe mine pentru că deseori sunt atât de singură şi pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine.” Portretele sale sunt considerate printre cele mai reuşite lucrări de artă.

4. Ca urmare a unui accident suferit în tinereţe, când autobuzul în care se afla s-a ciocnit violent cu un troleibuz, Frida a trecut prin nu mai puţin de 35 de operaţii.

5. Frida Kahlo este prima artistă mexicană a secolului al XX-lea care a ajuns la Luvru, celebrul muzeu achiziţionând o lucrare semnată de ea.

6. Lucrarea „Rădăcini” din 1943 este cel mai scump tablou din America Latină vândut vreodată la o licitaţie. În 2006 a fost adjudecat pentru 5,6 milioane de dolari.

Roots-1943-Frida-Kahlo

7. Diego Rivera, cu care s-a căsătorit în 1920, era cu 21 de ani mai mare decât ea.

8. Frida a pierdut trei sarcini. În tabloul „Spitalul Henry Ford” din 1932 artista şi-a exprimat toată această durere. Aceasta este şi prima sa pictură pe metal.

9. Frida a fost bisexuală. Mariajul cu Diego Rivera a fost unul tumultuos, mai ales că ambii au avut aventuri. În timpul căsătoriei, Frida a avut relaţii cu alţi bărbaţi, dar şi cu femei. Rivera a avut o aventură chiar cu sora mai mică a Fridei, Cristina, ceea ce a înfuriat-o la culme pe artistă. Au divorţat în 1939, dar s-au recăsătorit un an mai târziu.

Wedding-Photo-of-Diego-Rivera-and-Frida-Kahlo-21-August-1929

10. Pe 21 iunie 2001, Frida Kahlo a devenit prima femeie de origine hispanică pentru care poşta SUA a dedicat o marcă poştală.

11. Pe 30 august 2010, Banca Mexicului a emis o bancnotă de 500 de pesos, având imprimat pe una din feţe portretul Fridei, împreună cu lucrarea intitulată „Dragostea îmbrăţişează Universul, Pământul, (Mexicul), pe mine, pe Diego, şi pe Dl. Xólotl” (1949), şi pe cealaltă faţă, portretul lui Diego Rivera.

 

600p400-2

CONCURS – Editura Nemira a lansat de curând volumul Cartea secretă a Fridei Kahlo, o carte printre cele mai speciale, iar asta mai ales datorită biografiei cu totul spectaculoase a artistei de origine mexicană. Viaţa acesteia este cea care l-a fascinat de altfel şi pe autorul acestui superb volum, scriitorul mexican F.G. Haghenbeck. Biografie și ficțiune, poveste și istorie, cartea desenează destinul implacabil al unei artiste, al unei femei, al unui spirit tulburat. COOLtura Mall vă invită la concurs: în perioada 18-25 februarie aveți șansa să câștigați un exemplar al volumului „Cartea secretă a Fridei Kahlo”. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați un comentariu la acest articol, în care să ne spuneți care este pictorul vostru preferat și de ce. Comentariul care ne va convinge va fi răsplătit cu această superbă poveste.

COOLtura Mall

13 Comments

 1. Cristina Buburuzanu

  As ramane la boii nostri, cei ai lui Grigorescu.Fiindca imi amintesc de copilarie.

 2. Ioana Crețu

  William-Adolphe Bouguereau pentru tablourile lui fascinant de realiste. Nu mă satur să le privesc și să mă minunez de veridicitatea și armonia lor. E perfect!
  Dar nu-l pot uita pe Michelangelo care e un artist complet, nu doar pictor, și m-am îndrăgostit de tot ce reprezintă el, om și operă, citind „Agonie și extaz” de Irving Stone și căutându-i operele. Am avut șansa să vizitez Vaticanul, dar atunci nu eram prea bine informată și n-am cercetat atent ce era de văzut. Ăsta e încă un motiv în plus ca să mai fac o călătorie în Italia.

 3. Marius

  ce viata…multe lucruri nu le stiam. multumesc pt articol :)

Post a comment