Frida Kahlo este un artist revoluţionar. Unul dintre artiştii iconici ai secolului trecut. Sprâncenele sale groase, florile cu care îşi împodobea părul şi fustele lungi şi colorate, care îi acopereau defectul de la picior cauzat de poliomielită, sunt recunoscute de oricine. Cu o viaţă mai mult decât impresionantă, ale cărei dureri şi greutăţi se regăsesc în lucrările sale, Frida este una dintre cele mai apreciate şi cunoscute artiste sud-americane. Frida Kahlo s-a născut şi a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în casa sa, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul). Opera sa este considerată emblematică pentru cultura naţională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradiţiile indigene. În 1938, André Breton, iniţiator şi teoretician al suprarealismului, aprecia că pictura Fridei Kahlo este „o panglică în jurul unei bombe”.

UPDATE: Câștigătoarea concursului nostru este Chindriș Maria, pe care o rugăm să ne lase pe adresa contact@coolturamall.ro datele de contact pentru livrarea premiului. Felicitări și mulțumiri tuturor celor care s-au înscris în concurs!

Self-Portrait-with-Thorn-Necklace-and-Hummingbird-by-Frida-Kahlo

1. Numele complet al artistei a fost Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón. Numele Frieda vine de la cuvântul german „friede”, care înseamnă „pace”. În jurul anului 1935, artista renunţă la „e” din scrierea numelui său şi devine Frida.

2. Frida s-a născut pe 6 iulie 1907, dar a decis să îşi modifice data naşterii. Astfel, ani mai târziu, spunea că este născută pe 7 iulie 1910, anul Revoluţiei în Mexic, tocmai pentru că îşi dorea să se spună despre ea că s-a născut odată cu Mexicul modern.

3. Din 143 de picturi ale sale, 55 sunt autoporterte. Frida spunea: „Mă pictez pe mine pentru că deseori sunt atât de singură şi pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine.” Portretele sale sunt considerate printre cele mai reuşite lucrări de artă.

4. Ca urmare a unui accident suferit în tinereţe, când autobuzul în care se afla s-a ciocnit violent cu un troleibuz, Frida a trecut prin nu mai puţin de 35 de operaţii.

5. Frida Kahlo este prima artistă mexicană a secolului al XX-lea care a ajuns la Luvru, celebrul muzeu achiziţionând o lucrare semnată de ea.

6. Lucrarea „Rădăcini” din 1943 este cel mai scump tablou din America Latină vândut vreodată la o licitaţie. În 2006 a fost adjudecat pentru 5,6 milioane de dolari.

Roots-1943-Frida-Kahlo

7. Diego Rivera, cu care s-a căsătorit în 1920, era cu 21 de ani mai mare decât ea.

8. Frida a pierdut trei sarcini. În tabloul „Spitalul Henry Ford” din 1932 artista şi-a exprimat toată această durere. Aceasta este şi prima sa pictură pe metal.

9. Frida a fost bisexuală. Mariajul cu Diego Rivera a fost unul tumultuos, mai ales că ambii au avut aventuri. În timpul căsătoriei, Frida a avut relaţii cu alţi bărbaţi, dar şi cu femei. Rivera a avut o aventură chiar cu sora mai mică a Fridei, Cristina, ceea ce a înfuriat-o la culme pe artistă. Au divorţat în 1939, dar s-au recăsătorit un an mai târziu.

Wedding-Photo-of-Diego-Rivera-and-Frida-Kahlo-21-August-1929

10. Pe 21 iunie 2001, Frida Kahlo a devenit prima femeie de origine hispanică pentru care poşta SUA a dedicat o marcă poştală.

11. Pe 30 august 2010, Banca Mexicului a emis o bancnotă de 500 de pesos, având imprimat pe una din feţe portretul Fridei, împreună cu lucrarea intitulată „Dragostea îmbrăţişează Universul, Pământul, (Mexicul), pe mine, pe Diego, şi pe Dl. Xólotl” (1949), şi pe cealaltă faţă, portretul lui Diego Rivera.

 

600p400-2

CONCURS – Editura Nemira a lansat de curând volumul Cartea secretă a Fridei Kahlo, o carte printre cele mai speciale, iar asta mai ales datorită biografiei cu totul spectaculoase a artistei de origine mexicană. Viaţa acesteia este cea care l-a fascinat de altfel şi pe autorul acestui superb volum, scriitorul mexican F.G. Haghenbeck. Biografie și ficțiune, poveste și istorie, cartea desenează destinul implacabil al unei artiste, al unei femei, al unui spirit tulburat. COOLtura Mall vă invită la concurs: în perioada 18-25 februarie aveți șansa să câștigați un exemplar al volumului „Cartea secretă a Fridei Kahlo”. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați un comentariu la acest articol, în care să ne spuneți care este pictorul vostru preferat și de ce. Comentariul care ne va convinge va fi răsplătit cu această superbă poveste.

COOLtura Mall

13 Comments

 1. Alina Mihai

  Admir lucrările lui Salvador Dalí pentru stilul în care sunt realizate – cred că în viața fiecărui artist își găsește locul o doză de nebunie, de dorință de a epata prin arta pe care o cultivi. Dalí mi-a atras atenția prin aspectul fizic, inițial – mustățile atent aranjate mi se par reprezentative pentru o asemenea personalitate – însă nici lucrările sale nu sunt de neglijat. Prin minuțiozitatea reprezentării diferitelor elemente și prin amestecul acestora pentru a transpune diferite sentimente sau trăiri, opera lui este importantă în esența ei, iar personalitatea artistului este un plus pentru înțelegerea emoțiilor prezentate. Dalí este, cu siguranță, un artist de seamă în istoria artei.

 2. Madalina

  Claude Monet – tusurile penelului imi inspira magie, caldura, bunadispozitie. Caldura, lumina asupra naturii lui, culorile pastelate si diafane, imi creeaza o anume bunastare intima.
  De asemenea, Frida este o alta pictorita care imi place mult, caci transmite putere, siguranta, enorm de multa pasiune prin culorile vii, tari, asumate.

 3. constantin maricica

  Salvador Dalí pentru curentul suprarealist în artă si pentru ca reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.Vorbea despre sine la persoana a treia, folosind formularea „divinul”, artist excentric, original până la limita delirului, devenit cu timpul prizonierul propriului său personaj, orgolios si imprevizibil!

 4. diana

  Pictorul meu favorit este Eugen Bratfanof datorita in primul rand picturii intitulate Fotoliul cu amintiri. Acest tablou imi aduce aminte de parintii mei, de modul in care tatal meu a resimtit disparitia mamei, de prezenta ei continua in mintea si inima lui. Este un tablou trist, dar si optimist in acelasi timp pentru ca ne spune intr-un mod minunat ca ceilalti continua sa existe atata vreme cat le pastram vie amintirea. De altfel, toate tablourile lui Bratfanof permit construirea de povesti personale ceea ce il face preferatul meu. Este un pictor care te face sa visezi.

 5. Kruppa Mădălina

  „Marea îmi dă înapoi ceea ce oamenii îmi iau.”
  La citatul acesta mă duce cu gândul tabloul lui Gustave Courbet , Valuri. Se îmbină perfect frumusețea și tumultul mării, liniștea și furtuna, nemurirea și dragostea. Dar nu e singurul pe care îl admir, chiar dacă rezonez cu Valuri prin prisma iubirii imense pe care i-o port mării. Îi admir deopotrivă portretele, tablourile care înfățișează scene de vânătoare și toate peisajele din natură în care și-a pus câte un strop de suflet. Pictura se simte mai mult decât se vede.

 6. Claudia Iovan

  Alexandre Cabanel – Naissance de Venus – 1863- zeița dragostei și a frumuseții……. m-a dus cu gindul la Venetia si la mitul creeri ei unde o divinitate sta culcata pe spumoasele valuri ale marii iar deasupra zboara ingeri ,acest tablou e ca o dulce fantezie,dulcegarii tip Vasile Alecsandri….. ne transportam in lumea viselor si a fantaziei ….transmite sentimente contrastante si efemere in acelasi timp…..uitindu-ne la Venus vedem pe Afrodita zeița fertilității……..simtim farmecul si puterea ei …..caldura ingerasilor ce o inconjoara in fine ne indragostim de nuante calde si divine……cerul ne copleseste iar sufletul se incalzeste….uitam de lumea exterioara si de tot ce e negativ ,negru si opriment din timpurile actuale,uitam de razboaie de conflicte ,de copii desculti ,de refugiati etc…..uitam de noi ….. si ne indragostim….ce poate fii mai frumos????

 7. Chindriș Maria

  Cu siguranță, Michelangelo Buonnaroti. Pentru contribuția imensă pe care a adus-o Renașterii, pentru creșterea spirituală și artistică a muncii, dar și a sufletului lui, pentru ambiția de a reda cât mai natural toate trăsăturile corpului omenesc, pentru acel plafon minunat al Capelei Sixtine, care scrie istorie și azi… Mi se pare minunată acea perioadă, dar și viața lui, redată în cartea lui Irving Stone, Agonie și extaz, dar și sacrificiul pe care l-a făcut pentru a se dedica artei. Mi-ar plăcea tare mult să ajung într-o zi la Capela Sixtină, să-mi bucur ochii cu acea splendoare italiană.

 8. mirela

  Leonardo da Vinci este o personalitate care ma inspira,pentru ca a fost un om complex,care si-a valorificat toate darurile.A fost nu numai un pictor desavarsit,ci si un om de stiinta.Era omul universal,care cunostea atat de multe domenii si care a vrut sa intre in profunzimea lucrurilor,sa descopere,sa analizeze,invatand continuu si netinand cont de reguli.

 9. Dejanu Roxana

  Pentru că îmi plac oamenii nebuni care-și exprimă propria realitate prin pictură, îl aleg ca favorit pe Vincent Van Gogh… de departe!!! De ce? pentru…..ritmicitatea pe care ne-o oferă pictura sa, nuanțele, potrivit armonizate, simplitatea aparentă a imaginilor și mai ales pentru culorile galben și albastru cărora le-a oferit o noblețe și o notă de recognoscibilitate aparte, în opinia mea.

 10. Andrada N.

  Edvar Munch- ii ador picturile lui expresioniste deoarece atunci cand le privesc diferite sentimente se trezesc inauntrul meu. Euforie si nostalgie ma cuprind atunci cand analizez felul in care a asternut culorile pe panza,cum a tras fiecare linie,cum a pozitionat fiecare umbra. Este greu sa privesti o opera a artistului si sa nu te intrebi..ce simtea cand a pictat asta? Pentru mine el exprima exact tristetea care se ascunde in fiecare dintre noi si care ar dori sa iasa la suprafata. In special,pentru mine,pictura e un mod de a elibera orice tristete. De a te elibera de orice sentimente si a le asterne intr-un dans lasciv al pensulei pe panza.

Post a comment