Food COOLt

Găteşte ca la carte!

13 sept. , 2015  

Shakshuka lui Ottolenghi

Shakshuka este o mâncare de origine tunisiană, foarte populară în Africa de Nord şi în ţările arabe. Are la bază ouă, chimion, ardei capia, ceapă şi roşii. A devenit foarte populară şi în Israel, odată cu valul de imigranţi evrei din Tunisia, prin anii ’50. Shakshuka – cuvânt care la origini denumeşte un “amestec” – cunoaşte mai multe variante, care pot include ca ingrediente vinete, brânză sau, aşa cum obişnuiau bucătarii tunisieni să folosească, anghinare, cartofi sau boabe de fasole. Noi am încercat reţeta lui Yotam Ottolenghi, este mai mult decât delicioasă şi perfectă pentru un brunch.

Iată reţeta, aşa cum am găsit-o în celebra carte de bucate a lui Ottolenghi, “Plenty”.

Ingrediente (pentru 4 persoane):

  • ½ linguriţă de seminţe de chimion
  • 180 ml ulei de măsline sau alt ulei vegetal
  • 2 cepe mari, tăiate
  • 2 ardei roşii şi 2 galbeni, tăiaţi în bucăţele de 2 cm
  • 4 linguriţe de zahăr
  • 2 foi de dafin
  • 6 crenguţe de cimbru
  • 2 linguriţe de pătrunjel tocat
  • 2 linguriţe de coriandru tocat (şi extra, pentru decor)
  • 6 roşii decojite şi tăiate cuburi
  • ½ linguriţă şofran
  • un praf de piper cayenne
  • 250 ml de apă
  • 8 ouă
  • sare şi piper negru

Mod de preparare:

Într-o tigaie mare (nonaderentă) aruncaţi seminţele de chimion şi lăsaţi-le să se prăjească (fără ulei), la foc mare, timp de 2 minute. Adăugaţi uleiul şi ceapa şi sotaţi timp de 5 minute. Adăugaţi ardeii, zahărul şi ierburile aromate şi continuaţi să gătiţi la foc mare pentru 5-10 minute pentru a obţine o culoare frumoasă.

Adăugaţi roşiile, şofranul, piperul cayenne şi puţină sare. Reduceţi focul şi gătiţi pentru 15 minute. În tot acest timp adăugaţi apă, la nevoie, ca să obţineţi consistenţa unui sos de paste. Gustaţi şi condimentaţi, dacă simţiţi nevoia. Ar trebui să obţineţi un sos parfumat, puternic.

Scoateţi frunzele de dafin, apoi împărţiţi compoziţia în patru tigăi mai mici. Puneţi-le la foc mediu, apoi faceţi nişte mici ochiuri unde spargeţi cu grijă ouăle (câte două per tigaie). Presăraţi cu sare şi acoperiţi cu un capac. Gătiţi la foc foarte mic, timp de 10-12 minute sau până când ouăle sunt făcute. Presăraţi pe deasupra coriandru tocat.

De


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

, , ,