Giethoorn e un vis împlinit. E mai romantic decât Veneția, mai intim decât Bruges, cel mai frumos loc din Univers. Pentru mine, desigur.

DSC05206

Am descoperit mica așezare olandeză din pură întâmplare. O prietenă primise o prezentare cu fotografii din acest loc rupt de lume, eu am bănuit după arhitectura caselor că ar fi vorba de Olanda și o mică pancartă, din fața unui hostel, mi-a confirmat că acolo e. Și-așa am descoperit un loc idilic, ce pare a fi mai degrabă decor de film decât un sătuc. La Giethoorn am ajuns cu mașina, dar în Olanda infrastructura e atât de bine pusă la punct, încât, dacă vrei să ajungi acolo, nu trebuie să îți faci griji de transport. Aflat la 120 de kilometri de Amsterdam, Giethoorn (pronunțat Hithorn în olandeză) are puțin peste 2600 de locuitori, nicio stradă și peste 180 de poduri.

DSC05129

Ce mi-a plăcut în Giethoorn?

E cel mai prietenos loc pe care l-am vizitat până acum: fără drumuri, plin de canale de mici dimensiuni și podețe la fel.

DSC05204

Casele, foarte scumpe, desigur, sunt spectaculoase, foarte îngrijie, ca peste tot în Olanda și străjuite fiecare de câte o bărcuță, atât de necesară.

DSC05115

Acolo am văzut cele mai frumoase tufe de hortensii, așa că dacă îți plac aceste plante, te vei bucura de ele la tot pasul. Asta dacă e luna august.

DSC05179

Turul făcut pe canale cu bărcuța închiriată, păsările care ne-au însoțit tot drumul, soarele blând și viața liniștită.

DSC05107

Deși izolat și destul de turistic, Giethoorn nu este un loc scump. Dacă îmi amintesc bine, pentru un fel de mâncare pe bază de pește și o băutură am plătit, în medie, cam 20 de euro de persoană. Câteva ore petrecute acolo sunt suficiente, așa că, dacă nu vreți să rămâneți și peste noapte, nu e mare pierdere.

 DSC05105

COOLtura Mall

Post a comment