E clar că o pereche de pantofi personalizați te fac să te remarci imediat. Colorați sau monocromi, cu personaje de film sau de desene aminate cunoscute și îndrăgite de generații întregi, cu modele abstracte, o astfel de pereche de adidași nu are cum să treacă neobservată. Iar dacă numele tău ajunge să fie asociat automat cu o pereche cool de sneakers, acesta e cel mai mare motiv de bucurie și mândrie. Asta a simțit și Graure, tânărul care s-a remarcat prin modele cool pe care le pictează pe adidași, atunci când i-am mărturisit o întâmplare recentă. Despre cine este Graure și cum a ajuns să-și transforme pasiunea în business, despre o practică deja cunoscută în afară, dar care la noi abia acum câștigă teren datorită unor pionieri ca Graure, aflați în rândurile de mai jos.

 

 

1.De curând o prietenă mi-a povestit că și-a cumpărat o pereche de pantofi sport cu un desen imprimat și toată lumea care a văzut-o a întrebat-o: „Sunt făcuți de Graure, nu?”. Pantofii nu erau pictați de tine, dar reacția oamenilor mă face să spun că ai devenit un brand. Cum te simți în ipostaza asta?

Mândru, flatat în același timp. Cred că dacă aceeași întâmplare s-ar transpune în orice alt domeniu (cu alt tip de produse) semnificația ar fi una majoră, percepută la un cu totul alt nivel. Până la urmă, ceea ce fac eu nu este tocmai des întâlnit. Va mai dura ceva până întreg conceptul va fi integrat în piața pe care o cunoaștem cu toții.

 

2.De ce crezi că ai succes? Și ce anume crezi că a contribuit la succesul tău?

Cred că mi-am dorit foarte mult asta. Toate nopțile nedormite și orele destinate acestui proiect și-au spus și își spun cuvântul. Un alt factor esențial, din punctul meu de vedere, este faptul că lucrările își păstrează unicitatea, nu reproduc unu la unu, iar ăsta e un element greu de găsit.

 

3.Îți mai aminteșți care a fost primul desen pe pantofi sport pe care l-ai făcut?

Da, era o pereche de sneakers Vans, pe care am pictat un model galaxy. Nimic extraordinar, dar a fost începutul de care aveam nevoie. Simplu și puternic vizual.

 

4.Și cum ți-a venit ideea să porneșți acest business? Sau mai bine zis, când ți-ai dat seama că poți face un business din asta? Pentru că este un business, nu?

Absolut, a ajuns în punctul de business în toată regulă. A plecat de la o nevoie personală de a veni cu ceva nou, am fost mereu împotriva curentului, să spun așa. Momentul în care am văzut în ceea ce fac o oportunitate de business a fost cel în care diferite persoane s-au oferit să mă plătească pentru asta. Nu ăla a fost scopul atunci când am început, asta e foarte important de spus, dar am ajuns să le îmbin așa cum îmi doream.

 

 

5.Care e proiectul care te-a solicitat cel mai mult până acum?

Nu pot pune eticheta asta pe un singur proiect, pentru că fiecare reprezintă o provocare, mai mare sau mai mică. Probabil deadline-urile uneori aproape imposibile din lucrul cu brandurile.

 

6.Pe ce alt suport mai desenezi? Obișnuieșți să faci și pictură pe pânză, de exemplu? Sau… nu știu, benzi desenate?!

Pictez pe orice alte obiecte din piele, genți, portofele, cardholders etc. Nu sunt atras de pictură clasică.

 

7.De ce alte zone ale artei eșți atras?

Fotografie și videografie

 

8.Ce pregătire ai și în ce alte domenii ți-ar plăcea să activezi? Ce ai studiat?

Am studiat Marketing, însă nu am dus la bun sfârșit experiența asta. Am învățat ce îmi place, ce nu îmi place și… am învățat să învăț singur. Consider că sistemul de învățământ e modelat într-o manieră mult prea generală. A nu se subînțelege că nu îl apreciez, este de o valoare incontestabilă pentru fiecare individ în parte.

 

9.Sunt anumite lucruri pe care nu le desenezi niciodată?

Da, mă feresc de nume de branduri și de elemente grafice ce țin de anumite branduri.

 

10.De la cine ai moștenit talentul?

Talentul meu nu e neapărat spre pictură, cât spre improvizație. Pe zona de pictură cred că am primit o influență de la bunica mea, iar pe improvizație și meticulozitate de la tatăl meu.

 

11.Pe lângă Mauro Icardi, starul argentinian de la Inter Milano, cu ce alte vedete ai mai colaborat? Și Cum a ajuns celebrul fotbalist la ține?

Cu Zedd și o mulțime de artișți de la noi: INNA, Antonia, BRomania, Alina Eremia, Feli etc. Referitor la Icardi, proiectul a venit din partea unui apropiat al acestuia, aflat în căutarea unui cadou unic.

 

12.Cu ce designer internațional ți-ar plăcea să colaborezi?

Sincer, sunt în momentul în care nu îmi permit să visez la așa ceva. Am multe de pus la punct în procesul propriu de creație înainte să mă pot lega de așa ceva.

 

 

Test fulger

Artistul meu preferat este …

Sneaker artist/maker – The Shoe Surgeon

Ultima expoziție pe care am vizitat-o este …

O expoziție cu print-uri inspirate din sneakers, billboard-uri reinventate

Muzeul favorit din lume este …

Nu sunt fan muzee, sorry

Culoarea preferată este …

Nonculoare – negru

Dacă aș putea face o pereche de sneakers personalizați unui star internațional, acela ar fi …

J Cole, working on it :)

Cel mai valoros principiu al meu este …

Sinceritatea. Față de mine, față de ceea ce fac și față de oamenii din jur. E o mulțumire constantă care apare atunci când știi că nu te-ai reținut în vreun fel și că îți poți asuma tot ce se întâmplă.

Ultima carte citită este …

„Arta de a avea întotdeauna dreptate”, de A. Schopenhauer. Nu obișnuiesc să citesc des, prefer podcast-uri și documentare.

O recomandare de film ar fi …

”The Green Mile”

 

COOLtura Mall