Apreciat în toată lumea pentru romanele și povestirile sale, dar mai ales pentru tipul de fantastic pe care l-a introdus în literatura lumii, Haruki Murakami și-a câștigat deja statutul unuia dintre cei mai importanți scriitori contemporani. Din acest motiv, remarca lui Murakami dintr-un interviu pentru „Asia News” – „Cred că încă am potențial să mă perfecționez ca scriitor” – ne poate aduce zâmbetul pe buze. Cititorii și fanii lui Murakami așteaptă an de an ca acesta să primească Nobelul pentru literatură, ca semn al recunoașterii universale a valorii sale, iar scriitorul japonez se concentrează doar asupra muncii sale, sperând ca fiecare nou roman să fie mai bun decât precendentul. Dacă stăm bine să ne gândim, aceasta este normalitatea și așa, probabil, trebuie să procedeze orice artist. „Nu, nu vreau premii. Asta înseamnă că ești terminat” spune, de altfel, Murakami.

Despre artă și creație este vorba și în cel mai recent volum al lui Murakami lansat în librăriile din România – „Uciderea comandorului. O idee își face apariția” (volumul I). Scriitorul japonez mărturisește în interviul pentru „Asia News” că ideea cărții i-a venit după ce a vizitat regiunea Tohoku, afectată de un cutremur devastator în urmă cu șapte ani. „Prima dată mi-a venit în minte titlul cărții, care are o vibrație stranie, iar apoi primele propoziții. Apoi, odată ce încep să scriu e ca și când, în fiecare zi, încerc să nu scap din ochi un iepure care îmi arată drumul”.

„Iepurele” l-a condus pe Murakami spre povestea unui pictor de 36 de ani, proaspăt divorțat, care se mută într-o casă izolată, în vârf de munte, pusă la dispoziție de un prieten (fiu de pictor și el). Cititorii lui Murakami se așteaptă ca, odată cadrul narațiunii stabilit, povestea să se deschidă spre dimensiuni fantastice, simbolice. Este ceea ce se va întâmpla și în acest roman. Apariția unui personaj misterios, care își dorește un portret și descoperirea unui tablou straniu, cu scene inspirate din opera lui Mozart, „Don Giovanni” proiectează viața pictorului pe o orbită fantastică. Torturat de un puternic sentiment al pierderii (soției și inspirației), protagonistul romanului va ieși (la propriu și figurat) dintr-o „gaură neagră” și va descoperi puterea de a crede – într-o altă persoană, dar și în el însuși.

Munca la această carte nu a fost deloc ușoară recunoaște Murakami: „Am rescris romanul de opt ori de la început”. În stilul său atât de bizar de lucru, scriitorul japonez mărturisește că s-a pregătit cum a putut mai bine pentru a trece și de această probă de foc. În primul rând, a alocat timp antrenamentului fizic și a alergat un maraton întreg (la 69 de ani). În al doilea rând, și-a perfecționat stilul lucrând mult la traduceri și, în al treilea rând, a ascultat muzică. Și încă o regulă de la care Murakami nu se abate – nu își recitește niciodată romanele și nuvelele.

„Uciderea comandorului” este un roman de dimensiuni ample (la fel ca „1Q84”), iar scriitorul și-a anunțat încă de la început dorința de a scrie o „poveste multistratificată și profundă”: „Un roman de asemenea dimensiuni se plasează exact la capătul opus față de social media ca Twitter și Facebook, unde cuvintele sunt vândute la bucată. Faptul că trăim vremuri când scurte remarci sunt înghițite cât ai clipi din ochi m-a făcut să-mi doresc să scriu o poveste lungă, pe care cititorii să nu o poată lăsa din mână, odată ce au început să o citească.”

Murakami dezvăluie faptul că în „Uciderea comandorului” apare o temă nouă pentru romanele sale – puterea unei persoane de a crede în altă persoană. Și, de asemenea, acesta este primul roman în care sunt descrise aspecte ale vieții de familie.

Munca de traducător a lui Murakami include 70 de cărți traduse pe parcursul a 36 de ani. Pentru scriitorul japonez aceasta este doar o etapă de pregătire pentru munca sa de scriitor. „Am învățat despre metafore citindu-l pe Raymond Chandler, iar de la Raymond Carve am învățat mult despre abilitatea de a scrie. Să ating nivelul lor este pentru mine un plan pe termen lung. Dar cred că încă am potențial să mă perfecționez ca scriitor. Uciderea comandorului cuprinde și un omagiu pentru Marele Gatsby”.

Cât despre puterea pe care o are asupra cititorilor o carte bună, Murakami spune: „Dacă citești un roman, nu poți să spui imediat dacă s-a schimbat ceva în tine. O declarație provoacă o altă declarație și un mesaj pe social media va primi doar replici pe social media. Ce primesc oamenii care citesc și asimilează romanele pe care le-au parcurs este ceva foarte diversificat. Vreau să protejez acea putere care provine din diversitate”.

 

 

COOLtura Mall

1 Comments

  1. Elena Beca

    As dori sa cumpăr vol 2
    Va mulțumim.

Post a comment