Ileana Selejan, profesoara din Arad care își inspiră elevii să construiască roboți: „E foarte important să îi vezi pe copii bucuroși”

Ileana „Pușa” Selejan este profesoară la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad și predă de 32 de ani educație tehnologică. Ar fi trebuit să fie de anul acesta la pensie, dar iat-o între elevi, folosind noi tehnologii, ajutându-i să scrie proiecte și cereri de finanțare, inspirându-i să aibă visuri mari și arătându-le cum să le atingă pas cu pas. „Curiozitatea și dorința de a mă dezvolta m-au împins mereu să învăț lucruri noi. E cea mai sigură cale să rămâi mereu tânăr. E foarte important să îi vezi pe copii bucuroși. Să dai deoparte rutina, și la tine, și la ei și să faceți împreună lucruri uimitoare”, spune Ileana Selejan.

 

În 2016, a pus, la colegiul „Moise Nicoară”, bazele echipei de robotică „Harambe Cartel” care a  participat la prima ediție a BRD First Tech Challenge, cea mai importantă competiție de robotică din lume, adusă în România de Asociația Nație prin Educație. Sub coordonarea Ilenei Selejan, elevii au construit un robot: i-au desenat și printat piesele la imprimanta 3D, l-au programat și pilotat, au vorbit despre el publicului și sponsorilor. Au discutat între ei și au lucrat ore în șir încercând să găsească cea mai bună cale de urmat, au identificat erori și au găsit soluții salvatoare.

Miza nu este robotul. Miza este dezvoltarea copiilor

Copiii au făcut un robot și vor mai face altul și apoi altul. Însă miza nu este robotul. „Misiunea mea este să îi ajut pe copii să se dezvolte. La robotică, copiii își exersează manualitatea, capacitatea de gândire și responsabilitatea, învață să lucreze în echipă, să își susțină ideile”, explică profesoara. În echipă, toți au rolul lor bine stabilit: unii asamblează, alții construiesc piese, alții programează și alții pilotează. O fată, elevă la filologie se ocupă de comunicare, dar s-a dovedit extrem de talentată și pe partea de design.

Pregătirea robotului pentru competiție le dezvoltă abilități pe care le vor folosi pe tot parcursul vieții: „Sunt copii curioși, copii inteligenți. Pentru că în competiție ești încurajat să devii sustenabil, copiii se gândesc cum să atragă finanțare. Tocmai am ajutat-o pe o elevă să scrie un proiect de finanțare. Un băiat a trebuit să se ocupe de achiziționarea unor piese, să facă un buget. El a pus totul pe listă și am văzut că a cumpărat exact ce a avut nevoie”, povestește Ileana Selejan.

Născută în Statele Unite ale Americii, unde au ajuns și echipele câștigătoare ale ediției românești, First Tech Challenge este o altfel de competiție: una care încurajează echipele concurente să coopereze și pe cele mai puternice să le ofere ajutor celor mai slab cotate.

 

„La noi competiția pornește de la note, este o competiție prost înțeleasă”

O idee străină de multe ori școlii românești, spune profesoara. „Acest concurs încurajează creativitatea, încurajează cooperarea. La noi competiția pornește de la note, este o competiție prost înțeleasă. Ce spune de fapt despre tine dacă ai 7 sau 9? Copiii din echipă învață unul de la celălalt și se ajută între ei”, spune Ileana Selejan.

Echipa de robotică de la „Moise Nicoară”, cel mai cosmopolit liceu din Arad, de unde mulți copii pleacă cu burse în străinătate, este formată din 18 elevi talentați. Însă profesoara vrea să se asigure că după ei are cine prelua ștafeta. Așa că a început să caute elevi de gimnaziu care atunci când vor ajunge la liceu să participe la competiția BRD First Tech Challenge. După 32 de ani la catedră, este încă neobosită în a căuta și dezvolta talentul copiilor.

„Mă întristează când văd în jur indiferență și mă gândesc ce generație de profesori va veni. Nimeni nu mai vrea să fie profesor și e păcat. Însă lucrul cu copiii poate să îți dea atâtea satisfacții. Trebuie să iubești copiii și să înțelegi că rolul tău este să îi asiști ca să învețe cum să învețe”, crede ea.

După Cluj și Iași, sâmbătă, 3 martie, are loc demo-regionala de robotică de la Timișoara. Echipa Nație prin Educație va ajunge la Universitatea Politehnica din Timișoara, pentru a se întâlni cu echipele din Banat care se pregătesc pentru competiția națională din martie, de la București. Demo-regionala de la Timișoara va avea loc la restaurantul din cadrul campusului Univ. Politehnice, Aleea F. Ripensia. 

COOLtura Mall

Post a comment