Astăzi, pe 17 octombrie, celebrul site Internet Movie Datebase, cunoscut ca IMDb împlinește 25 de ani de când a fost lansat. Echipa IMDb a pregătit pentru toți cinefilii o galerie foto care cuprinde imagini din cele mai reprezentative filme, din televiziune, de la festivități de premiere și evenimente din ultimii 25 de ani. IMDb este cea mai cunoscută, de prestigiu și influentă sursă de informație din industria cinematografică. www.imdb.com a devenit numărul 1 în lume în rândul site-urilor dedicate filmelor, cu o audiență combinată din zona de mobil și online de mai mult de 200 de milioane de vizitatori unici, lunar. IMDb oferă o bază de 180 de milioane de date, incluzând mai mult de 3 milioane de filme, programe de televiziune și divertisment și o descriere a peste 6 milioane de membri ai echipelor de distribuție și producție.

 

Însă nu atât de mulți oameni știu cine este și unde trăiește cel care a creat această poveste.

 Col Needman

Col Needhman, în vârstă de 48 de ani, fondator și CEO al IMDb s-a născut și locuiește și în prezent în Marea Britanie și totul a început de la pasiunea sa pentru tehnologie și, bineînțeles, pentru filme. După ce a dezvoltat o afacere de jocuri pentru computer la vârsta de 14 ani, și-a luat diploma pe profilul ”Computer Science” la Leeds University. IMDb a apărut și a crescut din propria lui bază cu informații despre filme, pe care a creat-o când era adolescent și la care a mai adăugat informații adunate de pe internet la sfârșitul anilor `80 și începutul anilor `90. La acea vreme el lucra ca inginer la Hewlett-Packard.

 IMDb

Col a publicat prima versiune online a IMDb-ului în octombrie 1990 și a coordonat site-ul cu efortul a foarte mulți voluntari din toată lumea între anii 1990 și 1996. În 1998 compania a fost preluată de Amazon.com, dar Col și-a păstrat poziția și rolul de început muncind dintr-un birou din Bristol cu angajați IMDb din toată lumea. „Planul meu a fost să îi fac pe toți să iubească filmele așa cum le iubesc eu. Crescând, am fost destul de mult la cinema. Dar abia când am intrat pe zona de online am început să și discut despre filme cu alții„, spune Needham. De asemenea, el face parte din boardul Into Film, iar în 2014 a primit premiul ”Creative Coalition Independent Spotlight” pentru munca sa în domeniul cinematografiei, și a fost și membru al juriului la Sundance Film Festival în 2015.

 

Din culisele vieții lui Col Needhman

 Locuiește în Frampton Cotterell, un sat aflat la 8 mile de Bristol.  El și soția își dau întâlnire în fiecare marți, la cinematograful local. Prima dată a fost la cinema împreună cu mama lui, pe când avea 8 ani, și a văzut filmul ”Jaws” (Fălci).”După aceea am fost speriat să mai fac baie și în pisicină, ce să mai vorbim de mare„, a povestit într-un interviu pentru The Guardian. La  14 ani a vizionat pentru prima dat o casetă video închiriată – ”Alien”, la care s-a uitat în fiecare zi, timp de două săptămâni. În aprilie 1989, cu ocazia primei excursii în SUA, a închiriat ”A Clockwork Orange” (Portocala mecanică), film ce la acea vreme fusese interzis în UK. A văzut peste 8 300 de filme și știe numărul lor pentru că le-a dat chiar el note, folosind profilul personal pe care îl are pe site.

Col profil imdb

A creat și el, asemenea utilizatorilor obișnuiți ai site-ului, liste de producții de vizionat, printre care 10 Roman Empire Movies și Top 100 Comedies Up To 1960.  Actorii săi favoriți sunt Cary Grant și Katharine Hepburn.

Cary Grant and Katharine

COOLtura Mall

Post a comment