„Înghețat”, povestea terifiantă care i-a adus scriitorului francez Bernard Minier recunoașterea internațională

Recompensat în Franța cu premiul pentru cel mai bun roman thriller în limba franceză la prestigiosul „Crime Festival” de la Cognac, în 2011 și în 2012 cu „Prix de l’Embouchure”, romanul de debut al scriitorului francez Bernard Minier, „Înghețat”, va fi publicat în România la Editura Trei, în colecția Crime.

Autorul, care va veni săptămâna viitoare pentru prima dată în România, a transmis un mesaj, special înregistrat pentru viitorii cititori ai romanelor sale. „Sunt foarte entuziasmat să vă întâlnesc pe 6 iunie la București, când împreună cu Editura Trei, voi lansa romanul meu, <Glacé>. Pe curând!”.     

Cu această ocazie, Minier îl va introduce publicului român, joi, 6 iunie, de la ora 19:00, la librăria Cărturești Carusel, în cadrul unui eveniment realizat de Editura Trei în parteneriat cu Institutul Francez din România, pe comandantul Martin Servaz. Personajul principal al poveștii „Înghețat” i-a adus lui Minier aprecierea de maestru al genului „crime” nu doar în Franța, ci și la nivel internațional.  Numit de publicația „Daily Mail” „un povestitor desăvârșit, cu un terifiant simț al fricii, demn de cel al lui Stephen King, la cel mai înalt nivel”, Minier a cunoscut succesul ca scriitor după o carieră de inspector vamal, cu romanul „Înghețat”, a cărui introducere în poveste este pe cât de rapidă, pe atât de șocantă.

O vale acoperită de zăpadă și gheață în munții Pirinei. La prima oră a dimineții, muncitorii unei centrale hidroelectrice descoperă cu oroare cada­vrul unui cal decapitat, agățat de cablurile telecabinei. Pielea a fost jupuită astfel încât corpul pare că are aripi. Calul, pur-sânge, aparține celui mai bogat om din orașul Saint-Martin-de-Comminges, industriașul Eric Lombard. O tânără psihiatră, Diane Berg, care și-a început de curând slujba în centrul psihiatric de detenție, manifestă un interes aparte pentru Julian  Hirtmann aflat în corpul de maximă securitate al spitalului, unde puțini angajați au acces. Comandantul Martin Servaz, un polițist de 40 de ani, ipohondru și foarte intuitiv  este chemat din Toulouse să  demareze o anchetă, alături de polițista locală Irène Ziegler. Ancheta intră pe o pistă misterioasă în momentul în care este descoperit și capul animalului, iar lângă el se află o probă ADN, un fir de păr al lui Hirtmann. Un capitol, considerat închis de detectivul a cărui legătură cu Hirtmann este una tulburătoare, se deschide în mod brutal, iar acest caz se va dovedi cel mai ciudat din cariera sa.

De ce să ucizi un cal la o altitudine de 2000 de metri? Ce legătură există cu criminalul al cărui nume părea un caz clasat? Să fie acesta începutul unui coșmar pentru Servaz? Cu o atmosferă apăsătoare, o intrigă dusă la extrem, o cădere abruptă în fricile cele mai adânc ascunse ale personajelor și ale cititorilor, acest prim roman al autorului francez este o adevărată revelație pentru iubitorii genului.

Autorul francez ale cărui cărți vor fi publicate de Editura Trei în colecția Crime, va veni pentru prima dată în România și va participa, de asemenea, la prima ediție a festivalului „Misterele Bucureștiului”, organizat de Muzeul Literaturii Române și celebrul Festival „Quais du Polar” de la Lyon, în parteneriat cu  Institutul Francez din România, în cadrul Sezonului România -Franța.

COOLtura Mall

Post a comment