
Potrivit celor mai recente statistici, românii trăiesc, în medie, 74,7 ani, însă e mai greu de stabilit câți reușesc să dea sens acestor înșiruiri de zile, compuse până la urmă din obligații, responsabilități, dar și timp liber. Cum un an are 52 de weekenduri, putem presupune că de tot atâtea ori fiecare dintre noi trebuie să decidă cu ce anume își umple cele 104 zile.
Românii au o relație stabilă cu televizorul, pentru că el se bucură de atenția lor jumătate din timpul liber: 2.21 h/ zi. Tot nouă ne place să și dormim, așa că poate nu ne mai miră următoarea informație: suntem la coada Europei în ceea ce privește numărul de cărți citite pe cap de locuitor. După ce că citim, tot în medie, doar 13 minute pe zi, mai bine de jumătate dintre cei care răsfoiesc paginile unei cărți întâmpină dificultăți de înțelegere a ceea ce citesc.
Am putea presupune că cei care nu citesc merg la cinematograf sau la teatru, însă și aici viața bate filmul. Doar 5,7% din populația analizată a mers cel puțin o dată pe lună la cinema, iar teatrele sunt frecventate mai ales de femei – 5,8% merg lunar. Se pare că festivalurile sunt mai degrabă pe placul nostru, pentru că 8 români din 10 frecventează astfel de evenimente de patru ori pe an.
Codru-i frate cu românul, dar românului nu prea îi place să-l viziteze. Doar 8,4% dintre cei chestionați au obiceiul de a face excursii lunar. Nici măcar parcurile, accesibile oricui până la urmă, nu dau pe-afară de vizitatori: doar 18,5% le frecventează săptămânal.
Vrem minte sănătoasă în corp sănătos, dar fără să ne sinchisim prea mult nici de una, nici de alta. Nu citim, nici nu facem sport. Aproape jumătate din români nu fac niciodată sport și doar 8 din 100 au obiceiul de a face exerciții fizice în mod regulat.
Despre beneficiile mișcării puteți citi pe alte site-uri, de profil. Noi vrem să vă reamintim câteva din cele ale cititului:
- Reduce stresul. Oricât de multe probleme am avea la serviciu sau în viața personală, o poveste bună ne poate transpune într-un alt context, într-o altă lume.
- Citind acumulăm cunoștințe care nu se știe când ne vor fi de folos.
- Îmbogățește vocabularul. Cu cât citim mai mult, cu atât suntem expuși la mai multe cuvinte pe care, inevitabil, ni le vom însuși.
- Îmbunătățește memoria și, atâta vreme cât ne menținem creierul alert, suntem cu un pas mai aproape să prevenim apariția unor boli grave, precum Alzheimer sau demența.
- Este o formă de a ne încuraja. Atunci când ne identificăm cu un anumit personaj sau experimentăm aceleași lucruri precum el, crește probabilitatea să acționăm.