„Cărăbușii”, romanul care l-a făcut pe Jo Nesbø să se îndrăgostească de Thailanda

            Pentru cititorii din România, ca și pentru cei din alte 50 de țări de altfel, orice nouă întâlnire cu detectivul Harry Hole este echivalentă cu un „shot” de adrenalină, necesar pentru a porni într-o aventură fascinantă, dură, care nu-ți lasă niciun moment să-ți tragi sufletul.

            Ocazia reîntâlnirii cu Harry Hole ne-a fost oferită de Editura Trei, care lansat, în urmă cu o lună, romanul „Cărăbușii” de Jo Nesbø, cel de-al doilea volum din celebra serie care-l are ca protagonist pe detectivul Hole. Acesta este ultimul roman din serie tradus în limba engleză, pentru că editurile au preferat să lanseze, într-o primă fază, cărțile a căror acțiune se petrece în Norvegia.  

            Acțiunea romanului „Cărăbușii” este plasată în Bangkok, iar Nesbø mărturisește că locația a fost foarte importantă în construcția narațiunii: „Am vrut ca acțiunea să se petreacă într-un oraș mare, dar nu atât de cunoscut ca Paris sau Londra, un oraș în care se poate întâmpla orice, în care te simți total pierdut” a spus Nesbø într-un interviu acordat Salomonsson Agency. Și, într-adevăr, Bangkok-ul poate fi considerat un „personaj” important al romanului „Cărăbușii”, prezentat departe de maniera turistică: un oraș încins și umed, poluat, cu un trafic infernal, în care corupția și industria sexului au găsit atmosfera propice să se dezvolte.

              Jo Nesbø mărturisește că n-a fost vorba despre dragoste la prima între el și Bangkok, deși are experiență bogată de călător. „Am fost copleșit de Bangkok din cauza căldurii, poluării și vieții de stradă haotice. N-am stat în partea turistică a orașului, ci într-una obișnuită. Locuiam la un prieten, iar în primele două zile n-am crezut că voi rezista. Prima mea reacție a fost: Nu pot să trăiesc aici. Trebuie să părăsesc urgent locul ăsta. Însă orașul te cucerește treptat. Te obișnuiești cu toate, iar acum sunt îndrăgostit de Bangkok”.  

            Declarația de dragoste față de Thailanda este sinceră, demonstrată de faptul că scriitorul se întoarce aici an de an, în parcul național Railay, împreună cu alți pasionați de alpinism. Iar zilele sale thailandeze înseamnă doar cățărări pe munții din Railay și scris în fiecare seară.

            Scriitorul norvegian a petrecut două luni în capitala Thailandei, documentându-se și scriind. În romanul „Cărăbușii”, Harry Hole este trimis la Bangkok ca să investigheze asasinarea ambasadorului norvegian în Țara Zâmbetelor. Discreția absolută este necesară în cercetările efectuate în acest caz, pentru că ambasadorul a fost ucis într-un bordel, iar detaliile morții sale ar putea afecta imaginea prim-ministrului. Odată ajuns la Bangkok, Harry Hole descoperă să situația este, în realitate, mult mai delicată, dar și mai periculoasă, cu legături nu numai cu industria sexului, ci și cu cea a drogurilor.

             După ce a scris și s-a documentat în Thailanda două luni, Jo Nesbø s-a întors în Norvegia, cu primul draft al cărții terminat. Acasă, scriitorul a făcut, timp de încă o lună editări și reeditări ale romanului, pentru că impresiile despre Bangkok abia se sedimentau. „E mai ușor să scrii despre un oraș după ce ai plecat de acolo, să-ți folosești imaginația. Pentru mine este ideal să mă duc într-un oraș, să stau o vreme acolo, iar apoi să-l părăsesc și să scriu despre el” spune Nesbø.

            În Bangkok, scriitorul norvegian s-a bucurat de ajutorul expaților, care i-au prezentat și frumusețile orașului și părțile mai întunecate. Nu în ultimul rând, au fost extrem de încântați să se regăsească printre personajele romanului.

            Jo Nesbø a mărturisit în același interviu pentru Salomonsson Agency că a fost destul de stresat cât a scris la „Cărăbușii”, pentru că primul roman din serie, „Liliacul”, (publicat în România de Editura Trei) a avut un mare succes. Timpul scurt pe care l-a avut la dispoziție pentru a scrie „Cărăbușii” a fost un alt motiv de neliniște pentru scriitor. „Însă acum, peste ani, sunt surprins de traiectoria acestei cărți” spune Nesbø. „Este unul dintre romanele mele timpurii care se descurcă cel mai bine. Este cartea favorită a multor cititori din Norvegia, după cum am observat”. 

            Mai multe detalii despre romanul „Cărăbușii” putem afla chiar de la Jo Nesbø, care are întâlnire cu cititorii români pe 7 mai, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul organizat de Editura Trei include și o întâlnire cu fanii din Brașov ai scriitorului norvegian, pe 9 mai, de la ora 18.30, la Librăria Șt. O. Iosif.

COOLtura Mall

Post a comment