Tradus în mai mult de 50 de limbi, Jo Nesbo este astăzi unul dintre scriitorii cei mai apreciați ai genului noir nordic, cunoscut în toată lumea. Romanele sale, mai ales cele care-l au ca protagonist pe detectivul Harry Hole s-au vândut în peste 40 de milioane de volume la nivel mondial. Un succes neașteptat chiar și pentru scriitor. Când a scris primul roman, „Liliacul”, publicat la noi de Editura Trei, Nesbo recunoaște că nici măcar n-a avut în plan să-l publice. A primit însă un telefon de la editură prin care i s-a comunicat: „OK, vrem să publicăm cartea asta”. Reacția scriitorului norvegian a fost inițial una de perplexitate: „Chiar vreți să-l publicați? Sunteți siguri? Puteți să mi-l înapoiați să-l rescriu?” Ezitările lui Jo Nesbo nu-și aveau locul. Din seria Harry Hole au apărut 11 volume, iar autorul anunță lansarea celui de-al doisprezecelea titlu, „Knife”, în luna iulie a acestui an.

            Jo Nesbo a fost destul de „zgârcit” cu detaliile referitoare la acțiunea acestei noi cărți. Ceea ce se știe este că Harry Hole se trezește mahmur, cu mâinile și hainele pline de sânge, dar și că, în acest roman, va fi obligat să se confrunte cu vechi adversari și cu cele mai tenebroase provocări personale.

            Cu siguranță însă vom afla mai mult despre cel de-al doisprezecelea roman din seria Harry Hole chiar de la autor, care se va întâlni, între 6 și 12 mai, cu cititorii din România, pentru lansarea volumelor „Soare în miez de noapte” și „Gândacii”, într-un eveniment organizat de Editura Trei. Dar până atunci, să ne reamintim 5 lucruri despre unul dintre detectivii celebri ai ficțiunii contemporane, Harry Hole.

  1. Pentru a crea personajul Harry Hole, Jo Nesbo a fost inspirat de un antrenor de fotbal, Nils Arne Eggen și de Batman. „Când l-am inventat pe Harry Hole m-am gândit la un antrenor de fotbal norvegian, Nils Arne Eggen, care a antrenat Rosenborg, Trondheim ani la rând. Era un tip excentric, un personaj, în felul lui. Trăsături ale acestuia le-am combinat cu cele ale lui Batman.
  2. Alcoolic, imprevizibil, rebel, incomod și la limita (de jos) a moralității, antieroul lui Jo Nesbo are câte ceva în comun cu autorul său, deși acesta nu a realizat faptul decât după o perioadă lungă de timp. „De-a lungul anilor am realizat că am pus și câteva trăsături de la mine în Harry Hole. E inevitabil. M-am întâlnit odată cu (scriitorul de thrillere suedez) Henning Mankell și l-am întrebat: Tu scrii și despre tine în romane? Bineînțeles, a răspuns acesta. Fiecare romancier scrie și despre sine în cărțile lui, fie că e conștient sau nu despre lucrul acesta. Așadar, detectivul Harry Hole este o combinație între antrenorul de fotbal Nils Arne Eggen, Batman și Jo Nesbo.
  3. Harry Hole „s-a născut” în timpul unui zbor între Oslo și Sydney, Australia. Nesbo trebuia să scrie un material documentar pentru o editură, însă a decis să scrie ficțiune. Avea 5 săptămâni la dispoziție. „De-ajuns cât să scriu un thriller” s-a gândit scriitorul norvegian, care a mărturisit că Harry Hole a venit după el, în Australia. „Sau eu am mers pe urmele lui, mai bine zis” spune Nesbo.
  4. Simțul umorului, valorile cele mai importante ale scriitorului s-au transferat în timp personajului său. „Harry Hole a devenit un fel de alter ego al meu. E tipul care ți-ai dori să fii sau care ți-e frică să nu devii. Am vorbit cu mulți scriitori și așa se întâmplă. Pui într-un personaj și lucruri bune și rele din ceea ce ești tu” spune Jo Nesbo. 
  5. „Harry Hole nu va avea o viață eternă” spune scriitorul, care adaugă că nu știe câte alte romane din serie va mai scrie. „Dar când seria se va termina nu voi mai scrie niciun roman în plus cu acest personaj. Harry nu va învia” spune hotărât Jo Nesbo.
COOLtura Mall

Post a comment