
Pe 16 noiembrie 1922, venea pe lume în Azinhaga (localitate situată la aproximativ 100 de kilometri în nord-estul Lisabonei), într-o familie modestă, José de Sousa Saramago, cel care avea să câștige 76 de ani mai târziu Premiul Nobel pentru Literatură. Astăzi, Saramago ar fi împlinit 93 de ani. Cunoscut în special pentru romanul „Evanghelia după Isus Cristos”, care construiește o viață apocrifă a lui Isus, Saramago a murit pe 18 iunie 2010, pe Insula Lanzarote (Arhipelagul Canare), acolo unde se autoexilase încă din 1993 din cauza polemicii create în țara sa natală de publicarea acestui roman.
Iată câteva rânduri despre viața lui Saramago:
- Numele său era, de fapt, José de Sousa. Saramago este porecla după care era cunoscută familia tatălui său și pe care ofițerul de stare civilă i-a trecut-o din proprie inițiativă în documentul care atesta nașterea sa. Saramago este o plantă sălbatică ale cărei frunze erau consumate în special de cei săraci.
- În 1924, familia lui s-a mutat în Lisabona, acolo unde tatăl său s-a angajat polițist. La scurtă vreme, Francisco, fratele său mai mare cu doi ani, a murit.
- Abia când scriitorul avea 13 sau 14 ani, familia lui a reușit să se mute în prima lor casă, una foarte mică. Până atunci au locuit împreună cu alte familii. Scriitorul obișnuia să-și petreacă vacanțele la bunici. Un moment îl va marca pentru totdeauna: bunicul lui a făcut un atac cerebral și urma să plece la Lisabona pentru a fi tratat. „A mers în livadă, acolo unde erau câțiva pomi, smochini și măslini. Și i-a îmbrățișat plângând pe fiecare în parte, luându-și rămas bun, pentru că știa că nu se va mai întoarce. Dacă trăiești lucrul ăsta și nu te marchează pentru tot restul vieții tale înseamnă că nu ai sentimente”, declara Saramago.
- A fost un elev silitor și bun, iar clasele a III-a și a IV-a au fost făcute într-un singur an. Situația financiară a părinților nu le-a mai permis însă să îl țină într-o școală teoretică, așa că începând cu vârsta de 12 ani s-a pregătit timp de cinci ani să fie mecanic. După terminarea cursului a și lucrat doi ani ca lăcătuș mecanic, iar seara frecventa biblioteca publică din Lisabona. Atunci și-a descoperit pasiunea pentru citit.
- Abia la 19 ani și-a cumpărat primele lui cărți, ce-i drept cu bani împrumutați de la un prieten.
- S-a căsătorit prima dată în 1944, când avea 22 de ani. Mariajul a rezistat până în 1970. Anul 1947 marchează două evenimente importante pentru el: devine tată și publică primul său roman, intitulat de autor „Văduva”, dar publicat sub numele de „Tărâmul păcatelor”. Nu a mai publicat absolut nimic vreme de 19 ani.
- A cunoscut gloria internațională abia la 60 de ani, cu romanul „Memorialul mânăstirii”.
- A lucrat, printre altele, ca translator și jurnalist.
- Saramago a fost un ateu convins.
- A avut o relație de 16 ani cu scriitoarea portugheză Isabel da Nóbrega.
- În 1986 a cunoscut-o pe jurnalista Pilar del Rio, cea cu care s-a și căsătorit în 1988 și alături de care a rămas până la sfârșitul vieții. Ea este cea care a și tradus romanele sale în spaniolă.
- A fost distins în 1995 cu Premiul Camões, cel mai important premiu literar care se oferă anual unui scriitor de limbă portugheză, dar și unul dintre cele mai consistente premii literare din întreaga lume, în valoare de 100.000 de euro.
- Doar în Portugalia au fost vândute peste 2.000.000 de exemplare ale cărților semnate de Saramago, iar opera sa a fost tradusă în 25 de limbi. A scris, printre altele, „Cain”, „Toate numele”, „Eseu despre orbire”, „Eseu despre luciditate” și „Călătoria elefantului”.
- Saramago a avut leucemie. Atunci când a murit, în Portugalia au fost declarate două zile de doliu național. La funeraliile sale din Lisabona au participat peste 20.000 de oameni, iar politicieni din Brazilia, Cuba, Franța și Spania și-au exprimat regretul cu privire la dispariția sa.
Am citit doar „Eseu despre orbire” de Saramago, dar anul ăsta am pe listă şi „Pluta de piatră”. Deocamdată nu pot spune că e un scriitor care îmi place, dar formarea mea lusitană mă „obligă” să citesc mai multe romane până să îmi formez o părere.
Noua ne place foarte mult cam tot ce a scris. Ai răbdare cu el și nu rata „Evanghelia după Isus Cristos” (este o carte bulversantă, destul de hulită în întreaga lume, care l-a forțat pe Saramago la autoexil), „Intermitențele morții” și „Eseu despre luciditate”. Dă-ne de știre după aceea dacă ți-ai schimbat părerea!