Deși a mai publicat alte două cărți foarte apreciate de criticii scandinavi, totuși Lupta mea este cea care i-a adus lui Karl Ove Knausgård consacrarea pe plan internațional. Până acum, la noi a apărut la Editura Litera doar primul volum din cele șase ale seriei autobiografice, Cartea întâi: Moartea unui tată. Întreaga serie a fost distinsă cu Premiul Criticilor Norvegieni și a produs o impresie puternică în întreaga lume, plasându-l pe Knausgård printre marile nume ale literaturii nordice.

Chiar dacă unii l-au acuzat că ar fi sacrificat intimitatea relațiilor familiale, precum și pe cele de prietenie, în favoarea succesului cărții, Knausgård a mers pe drumul ales fără să se uite în stânga și-n dreapta. Cine este însă Karl Ove Knausgård, cum a făcut față presiunilor celor care au vrut să modifice conținutul cărții, cine i-a fost alături și cine n-a mai vrut să audă de el după publicarea cărților, găsiți în rândurile de mai jos. 

foto: dailyscandinavian.com

foto: dailyscandinavian.com

 • Karl Ove Knausgård d are 46 de ani, este căsătorit și are patru copii.
 • În Norvegia s-au vândut 500.000 de exemplare din Lupta mea. La o polulatie de 5 milioane de suflete, asta înseamnă că unul din 10 oameni i-a cumpărat cartea.
 • Cartea a fost tradusă în 22 de limbi.
foto: theaustralian.com.au

foto: theaustralian.com.au

 • Lupta mea are șanse mari să ajungă cel mai mare eveniment literar al secolului al XXI-lea.
 • Deși autorul spune că urăște conflictele, cartea lui Karl Ove a declanșat un imens scandal în rândul familiei, al prietenilor. Înainte de publicare, Karl Ove le-a arătat rudelor cartea spre aprobare, dar n-a fost de acord să facă decât modificări foarte, foarte mici, ale variantei finale. A rămas de neclintit în dorința lui de a o publica fix în forma în care era, deși știa că mulți se vor supăra pe el.

Karl Ove Knausgård

 • Actuala soție a lui Karl Ove este bipolară, dar după ce a citit manuscrisele, boala ei s-a transformat în depresie. Pe când el scria ultimul volum al cărții, depresia soției a devenit atât de severă, încât a fost necesară spitalizarea.
 • Ea nu a fost singura persoană pe care cărțile lui Karl Ove au afectat-o în mod vizibil. După publicarea cărților, mulți cunoscuți și chiar o parte dintre rude au refuzat să-i mai vorbească.
foto: politiken.dk

foto: politiken.dk

 • Cu toate acestea, soția lui Karl Ove i-a stat alături și l-a susținut public de câte ori a fost nevoie.
 • Deși pe mulți i-a supărat, au existat și unii oameni care s-au simțit privilegiați să apară în cartea lui.
 • Karl Ove nu se simte în niciun fel împovărat să aibă grijă de casă sau de cei patru copii ai lor, chiar dacă asta îi răpește uneori foarte mult din timpul pe care ar putea să-l dedice scrisului. “Şterg podeaua, clătesc rufe, pregătesc cina, spăl vasele, fac cumpărături, mă joc cu copiii afară, la locurile de joacă, îi iau şi îi dezbrac, le fac baie, am grijă de ei până adorm, îi culc, le agăţ hainele la uscat, le împăturesc şi le pun în dulap, fac curăţenie, frec masa, scaunele, dulapul…”, povestește el.
foto: knausgard.imdb

foto: knausgard.imdb

 • Lui Karl Ove Knausgård îi place formația suedeză Dungen. Mai bine spus, îi plăcea foarte mult pe vremea când a scris cartea. Acum nu prea mai ascultă.
 • În general nu e atent la versurile cântecelor. Spune că nu e atent nici măcar la versurile cântecelor lui Bob Dylan.
foto: standard.co.uk

foto: standard.co.uk

 • Când New York Times i-a cerut să scrie un eseu de 10 pagini despre originile vikingilor, el a scris 70. La fel s-a întâmplat și cu Lupta mea. Autorul nu și-a imaginat niciodată că va ieși o carte de-o asemenea amploare. “N-am reușit să înghesui totul într-o carte”, a spus el deseori.
irishtimes com

foto: irishtimes.com

 

 • În această vară a scris împreună cu un prieten o carte despre fotbal. Are 500 de pagini. “Este despre fotbal și, într-un fel, și despre celelalte”, spune Karl Ove.
foto: hd.se

foto: hd.se

 • Consideră că cel mai important lucru pentru o viață de scriitor de succes este rutina. “Pentru mine este important ca zilele să se desfășoare exact la fel, să am rutină, să fac același lucru în fiecare zi. Este chiar ușor să scrii un roman, dar ce e greu e să ajungi în punctul în care devine ușor”, spune autorul.

 


COOLtura Mall

2 Comments

 1. Lascu Claudia

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca in afara celor doua volume,Un barbat indragostit si Moartea unui tata,mai sunt traduse in limba romana si alte romane scrise de Karl Ove Knausgard ?
  Multumesc!

  1. COOLtura Mall

   În curând va apărea și cel de-al treilea volum tradus în limba română, tot la Editura Litera.

Post a comment