Thrillerele de azi, prin câțiva dintre cei mai străluciți reprezentanți ai săi, scriitori contemporani, te fac să te gândești la evoluția spectaculoasă pe care a cunoscut-o acest gen. Nu doar acțiunea cărții este importantă. În egală măsură, autorii își focalizează atenția asupra lumii interioare a personajelor, iar decizia de a ucide o descoperim ascunsă undeva, în interiorul celor mai fine mecanisme psihologice. Scriitoarea britanică Clare MacKintosh, fost inspector de poliție, și-a obișnuit cititorii cu genul acesta de romane. Încă de la volumul de debut, „Te las să pleci”, publicat la noi de Editura Trei, Clare MacKintosh a surprins lumea literară. A fost ales în Marea Britanie cel mai bun roman crime al anului 2016, premiu pe care Clare MacKintosh i l-a suflat lui J. K. Rowling. „Te las să pleci” a fost tradus în 30 de limbi și a fost cartea de debut cel mai rapid vândută. Bestseller Sunday Times, cel de-al doilea roman al lui Clare MacKintosh, „Te văd”, a continuat pe același drum al succesului.

 „Lasă-mă să mint”, ultimul roman al scriitoarei britanice publicat la noi de Editura Trei si apărut în librării la final de 2018, oferă cititorilor tot „arsenalul greu” cu care i-a obișnuit Clare MacKintosh. Cât de bine-i poți cunoaște pe cei de lângă tine, când poartă zi de zi masca minciunii? Ce transformă un om obișnuit într-un criminal cu sânge rece? Cât de periculoasă e calea adevărului? Autoarea va răspunde tuturor acestor întrebări prin intermediul protagonistei, Anna Johnson, într-un roman a cărui narațiune este construită cu precizie. Cititorul devine empatic cu personajul principal și prin intermediul lui va descoperi o lume în care aparențele acoperă în totalitate substanța, rătăcindu-l pe tot felul de piste false. Clare MacKintosh construiește cu precizie portretul psihologic al fiecărui personaj, ne invită în ungherele cele mai ascunse ale sufletelor lor, acolo unde, adesea, lumina este înghițită de crepuscul, iar slabiciunea se poate transforma într-o forță care-ți dă puterea să ucizi.

O cunoaștem la începutul romanului pe Anna, tânăra mamă a Ellei, o fetiță de numai opt săptămâni. Anna se confruntă cu o tragedie greu de îndurat: întoarsă de la studii să locuiască cu părinții, alături de care se simțea atât de bine, tânăra află pe neașteptate de moartea tatălui ei. Acesta a luat o mașină de la showroom-ul pe care-l conducea (veche afacere de familie) și s-a îndreptat spre țărmul stâncos al mării, în care a dispărut ducând secretul unei sinucideri greu de înțeles. La numai șapte luni de la dispariția acestuia, mama Annei, Caroline, o persoană respectată în comunitate, își află sfârșitul în același mod. „Sinucidere la indigo” declară poliția, iar faptele nu lasă loc niciunei îndoieli: același colț de stâncă pe care e așezat cu grijă telefonul, același rucsac plin cu pietre în spate, ca și cum ar fi dorit cu nerăbdare să fie înghițită de apele mării. Poliția clasează dosarul: este vorba în mod cert de o dublă sinucidere. Anna se îndoiește însă: a fost vorba despre o dublă crimă. Cum ar fi însă dacă și unii și alții s-ar înșela? Căutând alinare pentru suferințele sale la psiholog, Anna îl întâlnește pe Mark, iar nouă luni mai târziu se naște Ella.

Clare MacKintosh este o autoare care dă o atenție specială familiei, în toate romanele sale. Schițate sumar, prin evidențierea câtorva momente esențiale de viață, înțelegem relația Annei cu părinții ei, cu unchiul Billy, de care este foarte apropiată, cu Laura, prietena din copilărie. Murray, detectivul care se ocupă de caz (în mod ilicit, pentru că este ieșit la pensie) are și el o poveste de familie cutremurătoare.

Vom încerca să descoperim dacă asasinul se ascunde în micul univers al Annei, dacă este vorba despre un vecin frustrat, ale cărui interese au intrat în conflict cu cele ale familiei sau este doar un partener de afaceri nemulțumit.

Anna are toate motivele să creadă că e vorba despre o crimă: o cartolină primită la un an de la moartea părinților pe care scrie „Sinucidere? Mai gândește-te” o determină să meargă la poliție împotriva voinței tuturor. Însă cu cât avansează pe calea cercetărilor, situația devine din ce în ce mai primejdioasă atât pentru ea, cât și pentru Ella. Simțim tensiunea psihică a Annei la fiecare pagină a cărții de la un moment dat încolo. Am trăit alături de ea durerea despărțirii de cei dragi, apoi frica intensă, oroarea, oboseala la aflarea adevărului. Am răsuflat ușurați când a hotărât să lase trecutul în urmă. Dar oare totul chiar s-a terminat?

Nu avem cum să aflăm decât parcurgând ultimul roman al lui Clare MacKintosh, „Lasă-mă să mint”, pentru a ne face o părere proprie depre dezlegarea acestui ghem infernal de minciuni, cu atât mai mult cu cât fiecare personaj ascunde ceva.  

COOLtura Mall

Post a comment