
Pentru că începem luna decembrie cu o zi liberă, în care sărbătorim ziua noastră, a tuturor românilor, COOLtura Mall vă invită la lectură. Mai precis, avem Liber la citit… românește! Dacă încă mai visezi la „Noaptea de Sânziene” a lui Eliade, dacă „Pânza de păianjen” a Cellei Serghi nu mai are niciun secret pentru tine, dacă versurile lui Nichita Stănescu îți țin companie, dacă ai deschis „Ușa interzisă” a lui Liiceanu sau dacă ești un avid căutător de noi apariții în rândurile scriitorilor români contemporani, te invităm la concurs. Spune-ne printr-un comentariu la acest articol care sunt autorii români pe care îi preferi, de ce îți place literatura română, care sunt operele tale favorite sau ce descoperiri ai făcut printre autorii români contemporani, iar noi vom răsplăti 3 comentatori care ne vor convinge că sunt iubitori de lectură românească cu 9 cărți românești. Mai precis, avem trei premii a câte trei cărți oferite în dar de editurile Litera, Trei, Herg Benet și ALL.
Așadar, începând de azi și până pe 1 Decembrie, ora 19.00, avem Liber la citit… românește!
Iată lista cărților scoase la concurs:
1. „Paraclet”, de Freddy Gârbaci, ed. ALL
2. „Isabel și apele diavolului”, de Mircea Eliade, ed. Litera
3. „Gențiane”, de Cella Serghi, ed. Litera
4. „Vino în rochia ta simplă de stambă”, de Mircea Dinescu, ed. Litera
5. „Neverland”, de Radu Găvan, ed. Herg Benet
6. „Malad”, de Alexandru Voicescu, ed. Herg Benet
7. „Vicky, nu Victoria”, de Cristina Nemerovschi, ed. Herg Benet
8. „Vina”, de Camelia Cavadia, ed. Trei
9. „America dezgolită de la brâu în jos 2. Argentina-Brazilia-Peru-Columbia”, de Raluca Feher, ed. Trei
Update: câștigătorii au fost anunțați aici.
Scriitorul contemporan preferat de mine este Cristina Nemerovschi . In general citesc literatura de tipuri : fantasy ,SF ,romance…dar cind dau peste o carte buna de un autor de la noi , nu o mai las din mana .Cred ca am inceput cu Ion de Liviu Rebreanu , apoi Mara – Ioan Slavici , iar mai departe nici nu mai stiu , cert este ca au fost multe .
Le citesc fiindca imi plac si fiindca ne definesc pe noi , ca natiune …
Scriitori mei preferați contemporani sunt: Ana Mănescu, Lavinia Călina, Ana Săndulescu, Simona Stoica, Anda Docea și Anda Șova. Iar cei clasici sunt: Mihail Drumeș, Sadoveanu, Mircea Eliade și Cella Serghi.
Pur și simpliu iubesc literatura româna, deoarece îmi pace să citesc despre țara mea și să văs ce le poate mintea elitelor noastre și pot să spun că-mi place la nebunie cum scriu autorii noștri contemporani, chiar îi admir pentru munca depusă și îi voi susține mereu.
Autori români care mi-au demosntrat că chiar merotă citită literatura noastră i-am menționat chiar mai sus, însă vă las și câteva titluri: Ultimul avanpost, Quasar, Provocarea, Camere de horel, Anamnezasau Două lini roșii, aceste cărți merită descoperite și citite sau orice carte scrisă de un autor român contemporat sau din vechime.
Prima carte a unui scriitor roman care m-a impresionat profund si pe care am recitit-o de 3 ori in acel an si am iubit-o de fiecare data mai mult, a fost Padurea spanzuratilor de Liviu Rebreanu. Acel ” ati ucis lumina” dupa ce reusesc sa distruga reflectorul rusesc, simbolismul ei, ma emotioneaza si astazi.
Urmatoarea carte care a avut impact asupra mea a fost Domnisoara Cristina de Mircea Eliade si asta pentru ca mi-a oferit un set nou de trairi, pe care nu le descoperisem pana in acel moment in randurile unei carti. Nu cred ca am inteles-o atunci cu adevarat, dar asta nu m-a impiedicat sa o traiesc cu intensitate. Am iubit mai apoi La tiganci si am adorat-o dupa ce am citit critica literara si i-am inteles pe deplin simbolismul. Am citit ulterior tot ce gaseam de Eliade.
Cartea care m-a marcat insa cel mai profund a fost Recviem pentru nebuni si bestii de Augustin Buzura. Am iubit-o atat de mult incat a ramas ani intregi in topul propriu drept cea mai buna carte pe care am citit-o vreodata. M-a impresionat de asemenea Trei dinti din fata a lui Marin Sorescu si Sertarul cu aplauze al Anei Blandiana. De asemena, imi amintesc ca citind Cartea Mironei de Cella Serghi am avut un profund sentiment de tristete la gandul ca avea sa se termine. Ba chiar, mi-am alocat un numar de pagini de citit pe zi ca sa fac lectura ei sa dureze cat mai mult (nu prea m-am conformat ulterior, nu ma puteam opri din citit :)
Au fost multe carti bune ( Paler, Muller, Liiceanu etc.), le-am enumerat mai sus doar pe cele care m-au format, intr-un fel sau altul. Ce imi place la literatura romana cred ca este acel sentiment de prospetime, de real, de sinceritate, chiar daca uneori prea dura. Simt o conexiune mai puternica cu personajele, cu starea lor, cu situatia lor. Am citit multe carti bune de autori internationali, mi-au placut, m-au bucurat, dar nu cred ca m-au marcat in felul in care literatura romana a reusit sa o faca.
Literatura romana este parte din fiecare cititor care a urmat liceul sau gimnaziul pe aceste meleaguri. Este , de fapt, baza pe care se cladeste viitorul cititor.Consider ca a citi operele scriitorilor romani inseamna a te achita cu deosebita placere de o datorie morala fata de munca lor in folosul natiunii.
Scriitorii romani preferati, sunt, in ordine aleatorie, urmatorii: Mircea Cartarescu, Rodica Ojog-Brasoveanu, Radu Gavan , Octavian Paler si Cella Serghi. Sustin scriitorii romani debutanti din mai multe motive: am observat ca zace in ei dorinta de a vibra pe aceeasi unda cu cititorii tineri ( dorinta reprimata pana acum de contextul politic, social sau istoric), scriitorii romani nu penduleaza intre dorinta de a castiga un public masiv sau de a castiga un premiu Nobel , ei tintesc inima cititorilor veritabili.
Opere prin care literatura romana se face remarcata sunt, in opinia mea , urmatoarele: Polemici cordiale-Oc.Paler, Pe firul de paianjen al memoriei- Cella Serghi, Exorcizat-Radu Gavan, Levantul- Mircea Cartarescu.
Prin liceu era, când am aflat prima data de scriitori precum Mihail Drumes, Octavian Paler. Acestia au devenit preferatii mei, si astfel in timpul lecturilor mele pe meleagurile scrierilor lor, pur si simplu evadam din cotidian. Eram rebela precum „Elevul Dima dintr-a șaptea” sau îndrăgostită, citind Scrisoare de dragoste”, si asteptand o „Invitatie la vals” ce urma sa apară. Mi-a placut enorm si „Viata pe un peron”, si m-am simtit mandra ca am fost contemporana lui Paler. Fără carti si lectura, oare cum am mai evada??
Buna ziua! Pentru mine, lectura operelor scrise de autori romani a fost, inca din copilarie, un prilej de bucurie a sufletului si de hranire a mintii. Aventurile „Ciresarilor” de Constantin Chirita m-au captivat si m-au purtat intr-o lume magica, plina de peripetii. Poeziile lui Dimitrie Anghel, vibrand de o sensibilitate aparte, contureaza un imaginar infinit. „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu m-a impresionat pana la lacrimi. Acestia sunt cativa din scriitorii mei preferati din literatura romana, pe langa Cella Serghi si Marin Preda, prin ale caror creatii mi-am trait copilaria, adolescenta si viata in continuare si prin care mi-am definit sufletul, personalitatea. De aceea, literatura romana pentru mine este de o mare insemnatate si consider ca este desavarsita.
Iubesc sa citesc. Iubesc cărţile la fel de mult cum iubesc viata. Sa aleg scriitori romani care m-au marcat e ca si cum as recunoaste o parte din mine, iar pe cealalta as nega-o. Fiecare autor isi are partea lui in mine. Eliade, Blaga, Sorescu, Stănescu, Rebreanu, Noica, Steindhardt, Cioran, Drumes, Cassian, Serghei. . Camelia Cavadia si altii. Tot ce pulseaza romaneste nasc in mine emotii. . . Rotunde.
Am inceput să citesc literatura română probabil prin clasa a șaptea sau a opta, cu „Jar” și „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, autor care a rămas adânc intipărit in fondul meu cultural. De-a lungul timpului m-am indrăgostit de Eliade, de Mihail Drumeș, de Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Anton Holban, Ionel Teodoreanu, Geo Dumitrescu, Octavian Paler, descoperindu-i abia recent pe Ilinca Bernea (al cărei roman „Semnul lunii” alături de volumul de poezii „Tratat de estetică a durerii” au devenit preferatele mele), pe Cătalina Cadinou, Linda Maria Baros și, nu in ultimul rând, pe Cristina Nemerovschi și pe restul scriitorilor de la Herg Benet. Totuși, mă voi opri aici din enumerat, pentru că aș putea scrie prea multe pagini despre scriitorii care imi plac. XD
Totuși, de ce imi plac scriitorii români, și chiar mai mult decât orice alta naţie de scriitori? E o intrebare la care m-am gândit de multe ori… E greu de explicat, insă este ceva dinăuntrul meu care rezonează atât de bine numai cu autorii din neamul meu. Când citesc un autor român, vocea din cărţile lui imi pare cunoscută, imi vorbește clar și am senzaţia că imi vorbește de fapt o cunoștinţă, chiar dacă nu mi se adresează direct. Sunt destul de sigură ca sentimentul ăsta de apartenenţă, de familiaritate se datorează faptului că vorbim aceeași limbă, că avem in spate același fond cultural românesc, lucru care oricât de irelevant ar putea părea, are de fapt mult sens, fără să incerc să par câtuși de puţin patrioată. De altfel… in operele căror altor scriitori putem auzi ecoul autentic al gândurilor noastre, sângele nostru curgând cu pasiune prin vene, dacă nu in operele românilor? Altfel spus… cred că prefer literatura română oricărei alte literaturi pentru că mă face să mă simt acasă intre paginile ei.
Literatura romana este o constelatie impresionanta, cu stele care-mai-de-care mai stralucitoare. Din unghiul meu, cele mai stralucitoare stele sunt Camil Petrescu, Octavian Paler si Mircea Eliade. Opere precum „Patul lui Procust”, „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, „Jocul ielelor” (Camil Petrescu), „Viata pe un peron” (Octavian Paler), „Maitreyi” sau „Domnisoara Christina” (Mircea Eliade), mi-au oferit o perspectiva deosebita asupra vietii, asupra experientelor marcante pentru existenta noastra, asupra oamenilor si temperamentelor din jurul nostru. Insa literatura contemporana nu se lasa mai prejos si urca repejor in ierarhia stelelor romanesti Tudor Chirila, a carui scriere „Exercitii de echilibru” iti invadeaza simturile si iti expune o lectie, o experienta, o viata. Asadar, literatura romana merita citita si cinstita, recomandata si apreciata.
Doresc sa raspund la ‘provocarea’ Dvs.:)