Pentru că începem luna decembrie cu o zi liberă, în care sărbătorim ziua noastră, a tuturor românilor, COOLtura Mall vă invită la lectură. Mai precis, avem Liber la citit… românește! Dacă încă mai visezi la „Noaptea de Sânziene” a lui Eliade, dacă „Pânza de păianjen” a Cellei Serghi nu mai are niciun secret pentru tine, dacă versurile lui Nichita Stănescu îți țin companie, dacă ai deschis „Ușa interzisă” a lui Liiceanu sau dacă ești un avid căutător de noi apariții în rândurile scriitorilor români contemporani, te invităm la concurs. Spune-ne printr-un comentariu la acest articol care sunt autorii români pe care îi preferi, de ce îți place literatura română, care sunt operele tale favorite sau ce descoperiri ai făcut printre autorii români contemporani, iar noi vom răsplăti 3 comentatori care ne vor convinge că sunt iubitori de lectură românească cu 9 cărți românești. Mai precis, avem trei premii a câte trei cărți oferite în dar de editurile Litera, Trei, Herg Benet și ALL.

Așadar, începând de azi și până pe 1 Decembrie, ora 19.00, avem Liber la citit… românește!

Iată lista cărților scoase la concurs:

1. „Paraclet”, de Freddy Gârbaci, ed. ALL

tn1_garbaci_-_paraclet_final

2. „Isabel și apele diavolului”, de Mircea Eliade, ed. Litera

capture_3

3. „Gențiane”, de Cella Serghi, ed. Litera

coperta_bpt_156

4. „Vino în rochia ta simplă de stambă”, de Mircea Dinescu, ed. Litera

lt_coperta_vino_in_rochia_ta_simpla_de_stamba-1

5. „Neverland”, de Radu Găvan, ed. Herg Benet

Coperta_Neverland_Radu-Gavan-424x652

6. „Malad”, de Alexandru Voicescu, ed. Herg Benet

Coperta-Malad-424x652

7. „Vicky, nu Victoria”, de Cristina Nemerovschi, ed. Herg Benet

Coperta_Vicky_nu_Victoria-Cristina_Nemerovschi-392x652

8. „Vina”, de Camelia Cavadia, ed. Trei

2760_44db32c2

9. „America dezgolită de la brâu în jos 2. Argentina-Brazilia-Peru-Columbia”, de Raluca Feher, ed. Trei

2761_c0bf21f5

 

Update: câștigătorii au fost anunțați aici.

COOLtura Mall

41 Comments

 1. Vintilă Robert

  Mircea Eliade este scriitorul roman care este primul in topul preferintelor mele. Proza fantastica a lui Eliade este minunata. Scrierile lui genereaza anumite emotii pe care nu le-am intalnit la un alt scriitor. Pe langa Eliade, nu pot sa contest nici importanta lui Marin Preda sau Liviu Rebreanu, deoarece am empatiza puternic cu situatiile propuse de acestia in opere lor. In ceea ce priveste scriitori contemporani, Cristina Nemerovschi m-a socat placut prin caracterul super credibil al cartilor ei. M din Sange Satanic este cel mai viu personaj pe care l-am vazut. O sa te indragostesti de cartile Cristinei datorita situatiilor care plaseaza personajele in ipostaze penibile, care o sa va faca sa radeti. Umorul negru si stilul hiper credibil sunt doua lucruri caracteristice prozei Cristinei. De altfel, nu-i putem uita nici pe Telespan, Adrian Schiopu sau Alexandru Voicescu.

 2. Daniel Bumbaru

  Obișnuiam să citesc foarte rar autori români contemporani, însă odată cu trecerea timpului m-am atașat oarecum de editura Herg Benet și de majoritatea scriitorilor care și-au publicat volumele la ei.
  Treptat, am conștientizat că autori români, mai ales contemporani, nu sunt cu nimic mai prejos decât cei străini. Lipseşte doar marketingul necesar integrării lor în circuitul literar universal.
  Sunt un mare fan al ficţiunii şi am fost plăcut surprins să descopăr autori români tineri şi extrem de talentaţi precum Lavinia Călina, Simona Stoica sau Lina Moacă care abordează un gen atât de drag mie. Recomand cu căldură cărțile celor trei scriitoare tuturor celor care găsesc plăcere într-un strop de fantasy. Dacă tot m-am apucat să înșir numele celor care m-au impresionat trebuie neapărat să o menționez și pe Corina Ozon care mi-a oferit nenumărate porții de râs pe parcursul lecturării primelor două volume ale sale; dar și pe Petronela Rotar, o ființă cu adevărat deosebită, care m-a atins cu ale sale cuvinte.

 3. Alin.B

  Citesc romaneste asa cum simt romaneste! Vibrez impreuna cu Radu Gavan si suspin odata cu Cella Serghi..imi caut refugii impreuna cu Mircea Cartarescu . Daca ti-a cazut in mana o singura data o carte scrisa de un autor roman , n-are cum sa nu ramana sadita in tine o samanta ”romaneasca”. De ce-mi plac autorii romani? Pentru ca am descoperit o sensibilitatea care depaseste cu mult granitele din literatura europeana si te formezi asa ca om , ca roman, sensibil, pururi atent si dornic de a trece printr un filtru emotional orice eveniment sau experienta la care suntem supusi. Vorbesc de acest filtru emotional care ne este lasat mostenire zacand in operele eminesciene si pana in cele ale Cristinei Nemerovschi!

 4. Geanina-Matilda

  Literatura romana a cunoscut in ultimele decenii schimbari semnificative. Scriitori tineri, dornici de a -si pune pe hartie suflet si nume a ridicat averea noastra culturala la un rang deosebit si au a pus-o intr-o lumina pe care nu cred ca noi romanii am mai cunoscut-o. Il iubesc pe Cartaescu ( cine nu o face? ), sorb cu nesat orice carte pe care inca nu am reusit sa o citesc. Intotdeauna am ales scriitori romani in detrimentul celor europeni, nu pentru ca nu ar fi si acestia de o valoare inestimabila dar ma ating mai usor ”zicerile” in limba mea pornind dintr-un suflet romanesc. Ii prefer pe Cartarescu, Mihail Drumes, Cezar Petrescu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Radu Tuculescu . Pot sa sustin fara nici o retinere faptul ca literatura romana este doldora de opere care ar fi meritat premiile intenationale pentru literatura si ma incearca deseori dezamagirea si compasiunea pentru tinerii scriitori care-si pun sudoarea palmelor in folosul umanitatii si totusi efortul nu le este recunoscut.

 5. Blemovici.Diana

  Am inceut sa citesc opere din literatura romana foarte devreme.Inca nu-mi formasem gustul in materie de carti asa ca am cochetat putin cu literatura rusa, germana, portugheza, franceza , ceha si austriaca dar intotdeauna m am intors la prima dragoste, la ceea ce m-a format ca lector si om .Nu as putea sa enumar motivele pentru care iubesc literatura romana. Stiu ca iubesc sa citesc romaneste , iubesc sa NE citesc, sa MA citesc. Consider ca dragii nostri scriitori , crescuti si educati in acelasi sistem precum noi, surprind mult mai usor unele aspecte pe care marii scritori europeni le omit , nu intentionat ci pentru ca nu s-au atins de aceleasi experiente. Cartarescu, Radu Gavan, Cella Serghi, Rodica Ojog Brasoveanu, Dan Puric, Tudor Chirila, Cristina Nemerovshi troneaza in biblioteca mea chiar daca nu am fiecare volum aparut.

 6. Ginghina Carmen

  Autorii romani pe care ii prefer sunt: Tudor Chirila, Octavian Paler, Anton Holban, Camelia Cavadia, Emil Cioran, Radu Gavan, Mircea Eliade. Si cred ca cel mai important este sa citim. Chiar daca eu am preferatii mei pe care ii recitesc ori de cate ori am nevoie, nu refuz sa citesc si alti autori sau chiar unii straini. Consider ca cititul ne deschide orizonturi, usi, ne face mai bogati in vise, in cultura si mai ales in iubire.

 7. Tudor

  Sa citim tot ce ne pica in mana, cum ar spune Tudor Chirila. Am citit de toate dar singurele carti care mi-au ramas in suflet si in personalitate cred ca sunt tot cele romanesti. Nu m am intrebat nicodata de ce. Pur si simplu le simt mai veridice , mai calde, mai …ale mele. Ma bucur atat de mult de resuscitarea de care literatura romana are parte zilele acestea. Parca niciodata n au fost mai multe lansari de carte, mai multe recenzii, mai mult dialog si mai multa prezenta scriitoriceasca . E bine pentru noi, e bine pentru Romania, e bine pentru copiii nostri, e bine si pentru Europa. Cu scriitori precum Liviu Rebrenu, Slavici, Sadoveanu, Marin Preda, Voicescu literatura noastra ar trebui sa fie mult mai apreciata de catre celealte popoare europene.

 8. Amalia.N

  Mi-e draga literatura romaneasca.Nutresc respect si sentimente de adanca recunostinta pentru cei care si-au pus condeiul si sufletul in slujba altor suflete , suflete mai zvapaiate decat ale lor. Este inaltator sa te regasesti printre randurile unei opere romanesti. Este imposibil de descris sentimentul care te incearca regasind ideile tale , principiile tale in cadrul unei opere dar expuse mult mai elegant si mai mestesugit si -ti spui asa intr-o doara”asta spuneam si eu „. Poate sunt eu mai patrioata si bate in mie o inima mult mai romaneasca decat as fi crezut , dar niciodata nu mi s-au intamplat cele mentionate anterior cu o carte din alte literaturi.Ma mandresc cu scriitorii nostri :Simona Stoica, Anda Docea , Alexandru Voicescu, Corina Ozon dar si cu cei putin mai vechi precum Garabet Ibraileanu, Hortensia Papadat Bengescu, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu, Mihail Drumes. Sa citim, dragilor, romaneste!

 9. Dragoș Filioreanu

  Am considerat întotdeauna că nu trebuie să căutăm valorile, îndeosebi cele literare, la străini, când ele sunt chiar aici, neprihănite și pure. Românii au avut dintotdeauna un talent și o măiestrie aparte în facerea de literatură. Desigur, există și autori străini demni de toate laudele, dar nu am reușit, până acum, să gasesc vreo carte din beletristica universală care să mă impresioneze în felul în care o fac cărțile autorilor românești.

  Deși am doar cincisprezece ani, am avut „norocul”, dacă îl pot numi așa, să descopăr scriitori înafara celor care ne sunt impuși la școală. Cristina Nemerovschi este și va rămâne, pentru o perioadă lungă de timp (pentru că nu putem ști exact ce este infinitul, așa cum spune și scriitoarea), favorita mea. Scriitura ei trece de barierele impuse de societate, trece de barierele gândirii și reușește nu să șocheze, ci să impresioneze. Să se distingă dintre simplul scris și artă. Operele ei creează, uimesc și distrug, toate pentru a schimba lumea și pentru a te schimba pe tine, ca cititor și ca OM. Călătorești împreună cu ele, visezi, cunoști și te auto-cunoști. Te fac să pui sub semnul întrebării tot ceea ce crezi că știi despre lume, despre oameni, despre tot și despre nimic.

  Alți autori români care mi-au schimbat viața și continuă să mi-o schimbe sunt: Petronela Rotar, Iulian Tănase, Ana Mănescu, Alex Pițigoi, Lavinia Călina, Flavius Ardelean, dar și Alex Voicescu.

  Nu ne oprim vreodată din călătorit și ajungem să trăim abia atunci când începem să citim. Ne naștem morți și este datoria noastră să devenim alive. Putem exista fără să trăim, de fapt. Literatura te poate face să simți, să te simți infinit și să fii ceea ce nu credeai că ești sau că vei putea fi. Mi-e milă de acei oameni care, deși au avut o viață întreagă, nu au trăit niciodată.

 10. Rucsi

  Citesc literatura noastră încă din școala generală, când profa de română ne-a băgat pe gât ”Romanul adolescentului miop” a lui Eliade și eu abia pricepeam ceva din el. Abia în liceu am început să-i prind gustul și să o devorez. Îmi place cum scriu ai noștri, mereu mi-a plăcut. Mă regăsesc în multe din operele citite și-mi place să citesc un autor în limba lui; pentru că sunt de părere că așa se poate exprima cel mai bine, dacă-l traduci, parcă se pierde din el, rămâne ceva acolo, dus.
  Ca și autor contemporan îmi plac de mor Leonard Ancuța și Cristina Boncea; și încă câțiva puști care încă nu-s publicați și pe care aș vrea să-i văd în librării.

Post a comment