Pentru că începem luna decembrie cu o zi liberă, în care sărbătorim ziua noastră, a tuturor românilor, COOLtura Mall vă invită la lectură. Mai precis, avem Liber la citit… românește! Dacă încă mai visezi la „Noaptea de Sânziene” a lui Eliade, dacă „Pânza de păianjen” a Cellei Serghi nu mai are niciun secret pentru tine, dacă versurile lui Nichita Stănescu îți țin companie, dacă ai deschis „Ușa interzisă” a lui Liiceanu sau dacă ești un avid căutător de noi apariții în rândurile scriitorilor români contemporani, te invităm la concurs. Spune-ne printr-un comentariu la acest articol care sunt autorii români pe care îi preferi, de ce îți place literatura română, care sunt operele tale favorite sau ce descoperiri ai făcut printre autorii români contemporani, iar noi vom răsplăti 3 comentatori care ne vor convinge că sunt iubitori de lectură românească cu 9 cărți românești. Mai precis, avem trei premii a câte trei cărți oferite în dar de editurile Litera, Trei, Herg Benet și ALL.

Așadar, începând de azi și până pe 1 Decembrie, ora 19.00, avem Liber la citit… românește!

Iată lista cărților scoase la concurs:

1. „Paraclet”, de Freddy Gârbaci, ed. ALL

tn1_garbaci_-_paraclet_final

2. „Isabel și apele diavolului”, de Mircea Eliade, ed. Litera

capture_3

3. „Gențiane”, de Cella Serghi, ed. Litera

coperta_bpt_156

4. „Vino în rochia ta simplă de stambă”, de Mircea Dinescu, ed. Litera

lt_coperta_vino_in_rochia_ta_simpla_de_stamba-1

5. „Neverland”, de Radu Găvan, ed. Herg Benet

Coperta_Neverland_Radu-Gavan-424x652

6. „Malad”, de Alexandru Voicescu, ed. Herg Benet

Coperta-Malad-424x652

7. „Vicky, nu Victoria”, de Cristina Nemerovschi, ed. Herg Benet

Coperta_Vicky_nu_Victoria-Cristina_Nemerovschi-392x652

8. „Vina”, de Camelia Cavadia, ed. Trei

2760_44db32c2

9. „America dezgolită de la brâu în jos 2. Argentina-Brazilia-Peru-Columbia”, de Raluca Feher, ed. Trei

2761_c0bf21f5

 

Update: câștigătorii au fost anunțați aici.

COOLtura Mall

41 Comments

 1. Radu Dobre

  Bun gasit,
  A trecut mult timp de cand am inceput sa citesc literatura! Tineretea mea a stat sub semnul copilariei, asa cum spunea Blaga: Copilaria este inima tuturor varstelor. Am considerat literatura romana pentru copii o parte din viata noastra, a mea! Cartile care m-au fascinat sunt: Amintiri din copilarie, Ion Creanga, o carte care a reusit sa strabata generatii ani la rand, La medeleni, Ionel Teodoreanu, o carte cu un spatiu in care se afla diverse sertare ale sufletului meu! copilaria si nazbataile sunt la ele acasa, un loc in care fiecare copil se bucura! Lista este completata de celelalte titluri precum: Adam si Eva, Liviu Rebreanu, Invitatie la dans, Mihail Drumes. Fiecare zi o petrec citind in romaneste, pentru ca cititul in romana ma fascineaza!

 2. Violeta

  Mi-am propus să citesc autori români, clasici şi contemporani, din cât mai multe genuri posibil. Am reuşit anul acesta să ajung la Ionel Teodoreanu, Mihail Sebastian, Henriette Yvonne Stahl. Autori clasici în compania cărora e o plăcere să îţi petreci timpul. Din genul romanului poliţist am ales Rodica Ojog Braşoveanu şi Eugen Ovidiu Chirovici; o prefer pe doamnă. Adaug şi teatru de Matei Vişniec şi Andreea Vălean. Sunt încă mulţi autori pe care vreau să-i citesc, mai ales contemporani.
  O carte scrisă în limba română e închegată altfel decât o traducere. Cititul în română e diferit de cititul unei cărţi în altă limbă. Nu am analizat atent, doar am observat diferenţa. E mai uşor şi mai plăcut. Asta ar putea fi un stimulant pentru a alege autori români.

 3. Luiza

  Bună ziua.
  Relaţia dintre mine si lectură nu se bazează pe „dragoste la prima vedere”, deoarece, deşi citesc de la o vârstă fragedă, placerea a venit la puţin timp după, cu prima carte pe care am citit-o din curiozitate si care chiar mi-a plăcut, o carte romanească, „La Medeleni”. De aici, drumul meu era clar, am continuat să citesc, până am găsit o cărare ce m-a dus la Mircea Eliade, fascinată fiind de viziunea sa asupra fantasticului şi de ideea lui despre iubirea sinceră şi pură întalnite în poveştile sale. Timpul îşi continua cursul şi o dată cu el, şi pasiunea mea pentru lectură, ajungând şi la literatura universală, cu toate că, pentru mine, cărţi româneşti precum „Pădurea spânzuraţilor” a lui Liviu Rebreanu sau „Cartea Mironiei” a Cellei Serghi, ale cărui personaje vii şi curajoase mi-au rămas întipărite în minte. Iar dacă personajele vii mi-au rămas în minte, atunci „Invitaţie la vals” este povestea de dragoste care mi-a ramas în suflet, alături de lacrimile vărsate atunci cand am terminat-o. Nu este trist cum orgoliul oamenilor îi face uneori sa piardă cel mai important lucru, dragostea?
  Am găsit de curând o editură pe care o consider o poartă spre cărtile scrise de autori români contemporani. O poartă pe care, trecând-o, am ajuns „Sange Satanic” scrisă de Cristina Nemerovschi, o trilogie ce prezintă realitatea prezentă, precum operele lui Caragiale. Literatura română uneste iubirea, rebelitatea, speranţa adolescenţilor si bunătatea sufletelor care se ascund în spatele unor oameni ce uneori par a fi răi, şi face o treabă foarte bună cu această unitate. Asta mă face să ador literatura română, dar mă face şi să fiu mandră de ea şi de nationalitatea mea.

 4. Mihaela.P

  Am fost crescuta cu literatura romana.Scrierile neamului meu meu mi-au marcat intreaga existenta si am purtat cu mandrie fiecare amprenta pe care au lasat-o atat de adanc in personalitatea mea. Stiu ca o sa-mi cresc copiii in acelasi spirit de patriotism si asta nu pentru ca as avea oroare de celelalte neamuri ci pentru vreau sa simta apropierea dintre cititor si scriitorul aceleiasi natiuni.
  Autori mei preferati sunt Cella Serghi, Ionel Teodoreanu, Mihail Drumes, Octavian Paler, Adrian Schiopu, Alexandru Voicescu si multi, multi altii. Scriitorii contemporani i-am evitat o vreme ramanand fidela clasicilor deja afirmati si recunoscuti de catre publicul larg dar recenziile mai mult decat favotabile mi au starnit interesul si dorinta de a cunoaste si aceasta latura a literaturii romana.
  Sa speram ca tinerii nostri scritori nu se vor opri aici, ca se vor lupta ca operele lor sa umple rafturile librariilor si inimile noastre!

 5. Eliza Varga

  Lectura nu a fost nicicand pentru mine un hobby..lectura este parte din mine asa cum face parte uitarea sau iubirea din natura umana.Literatura romana m-a ademenit , relativ, usor cu scriitori precum Mihail Drumes, Liviu Rebreau cu Jar si Amandoi sau Cella Serghi cu Panza de paianjen si Cartea Mironei. Am ramas, astfel ,profund indragostita si loiala literaturii noastre. Nu spun ca nu gust si opere din literatura europeana , este necesar sa compari si sa completezi ceea ce -ti lipseste din bagajul cultural , imprumutand din alte literaturi. Noutatile pe care librariile le pu pe raft in ultimul timp sunt un deliciu, mai ales dupa o perioada de latenta in care am batut temeinic pasul pe loc.Multumiri editurilor!
  Nu multe popoare se pot lauda cu scritori ca ai nostri, scriitori care in momentul in care li s-a recunoscut talentul si meritul nu s-au adapostit sub aripi mai calde. Au tras la acelasi jug cu noi, au simtit si au trait uneori, chiar mai mult decat noi.

 6. Georgiana.I

  Nu am inceput sa citesc literatura romanesca pentru ca am vrut sau pentru ca mi-ar fi starnit curiozitatea in vreun fel . Am inceput sa citesc , la inceput, fiindu-mi necesara iar mai apoi mi-a devenit o pasiune. Literatura romana se descopera usor, fila cu fila, citita pe -ndelete cu ochii unei minti si inimi deschise.
  Acum m-am atasat de literatura noastra si mi-e draga asa cum imi e drag portul popular si asa cum imi sunt dragi sramosii. De fapt, Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu, Marin Preda, George Cosbuc , Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu , sunt tot stramosii nostri.
  Mi-ar placea sa vad un pic mai mult incisivitate la scriitorii mai tineri.Mi-ar placea sa vad numele lor inca proaspete in toate librariile si mai des in manualele scolare.Tinerii elevi trebuie sa ntre in contact cu literatura contemporana, este pacat sa-i privam de acest privilegiu. Avem, dom`le , cu ce sa ne mandrim si asta nu-i o noutate.!

 7. Szakacs N.

  Totul a început cu „Anotimpuri”. Atunci s-a realizat declicul. Şi l-am iubit enorm pe Radu Tudoran. Mai apoi, am aflat ce rezonanţă poate avea un nume. „Lorelei” era un cântec prin care Ionel Teodoreanu invoca o lume. „Pădurea spânzuraţilor” avea să ofere o altă dimnesiune existenţei mele. Şi l-am îmbrăţişat şi pe Rebreanu, ca autor. Ani la rând, m-am lăsat purtată de Drumeş cu a sa „Invitaţie la vals” care s-a transformat mai apoi în „Scrisoare de dragoste”. Iar când vine vorba de lirism Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana şi Nina Cassian au rezonanţă în sufletul meu. Să nu-i uit pe contemporanii Adrian Păunescu şi Octavian Paler. Literatura română e frumoasă! Literatura română te formează!

 8. Cristina Podocea

  O să încep prin a face o confesiune. Nu știu de unde mi s-a năzărit mie această caznă, nu știu de ce mi-a luat atât de mult să realizez că e un capriciu stupid și nefondat, dar am avut o mare bucată de timp o reticență absolută față de literatura română. E un lucru foarte curios pentru mine acum și mă întreb adesea de unde până unde. Parcă-mi întuneca cineva mintea și nu voiam sub nicio formă să aud de scriitori români. De citit, am fost obișnuită de mică să citesc mult și citeam orice, dar cum pomenea cineva ceva de autorii noștrii, cum mi se declanșa un mecanism automat și mi se tăia firul. O prejudecată ordinară. Și la fel cum ridicam sprânceana în fața celor care-l citeau pe Rebreanu, așa ridic acum sprânceana în fața celor care spun că ei nu citesc români că-s nașpa.
  Eu m-am luminat de câțiva ani. Nu-mi amintesc exact cum sau cine a reușit să mă lecuiască, dar m-am apucat de literatura română și ca să vezi ! am dat peste câteva din cărțile mele preferate. Și mi-am creat și ritualuri. Autorul meu preferat ( care face parte și din lista generală) este fără doar și poate Mircea Eliade. I-am citit opera aproape integral și nu știu ce să mai fac ca să convig și pe restul că lectura lucrărilor lui va fi o experiență deschizătoare de ”drumuri”. E fascinant, e înălțător și incomparabil ! Nu găsesc cuvinte potrivite pentru a descrie senzația pe care o ai atunci când citești ceva de Eliade, o senzație trăită doar de cei care au facut-o. E o experiență spirituală, iar emoția transmisă nu se compară cu nimic altceva din ce-am citit până acum. Reușește să mă rupă din realitate și, pentru mine, ăsta e un lucru mare ! Am început să citesc Eliade în primul an de liceu, adică vreo acum trei ani, și de atunci nu e vară în care să lipsească de pe lista mea de cărți. Nici un autor nu se contopește mai bine cu căldura aceea înăbușitoare și delirantă, cu anotimpul acela de vis în care e cald afară, e cald în casă, e cald în apă, e cald cu aerul condiționat deschis, apa rece e caldă, până și vântul e cald ! Dar vă spun eu că altceva e când stai pe plajă cu un început de insolație și te crezi la Serampore. Prima carte scrisă de Eliade pe care am citit-o a fost ”La țigănci” și da, recunosc, am fost obligată s-o citesc, dar nu asta contează! Contează că m-a facut să citesc alte șapte ! Cred că dacă ar fi să aleg una preferată , aș alege ”Nopți la Serampore” fiindcă o leg de un moment special din viața mea, ziua în care era să mă înec din cauza iubirii mele care m-a dus la 2 metrii adâncime și m-a lăsat acolo fiindcă știa sa înoate , dar dac-ar fi să luăm în considerare complexitatea, ei bine, atunci aș alege ”Noaptea de Sânziene”.
  O altă dragoste târzie și vinovată de-a mea este ”Fiul risipitor” de Radu Tudoran. O Doamne, nici nu știu de unde să încep să vă spun câte mi-a făcut cartea asta ! Și pe ea am citit-o obligată ( de o prietenă, de data asta) , și față de ea am avut rețineri, fiindcă se anunța ca fiind o carte de dragoste melodramatică, ceea ce nu este un atu din partea mea, și mă mai și enerva pe la început fiindcă se vedea cu ochiul liber că tipa era prea naivă ca să fie altceva decât un personaj dintr-o carte, dar vai ! Ce mi-a facut în a doua jumătate ! Probabil nu o să mă creadă nimeni, dar am ajuns să visez că alerg prin gări și urlu disperată ”Ești acolo?” . Cred că avalanșa de emoții provacată de această carte a fost un fel de revanșă pentru faptul că am descondiderat-o pe nedrept. Minunată carte, n-am ce spune… Mai ales când se întâmplă să ai un fiu risipitor, bată-l norocul să-l bată!
  Așa. Altă carte fascinantă este ”Pânza de păianjen” de Cella Serghi, căreia nu o să-i mai fac nicio descriere, pentru că a citit-o cam toată lumea. Dacă nu, ar trebui s-o facă. ”Adam și Eva” de Liviu Rebreanu , probabil cea mai bună carte românească care se învârte în jurul metempsihozei. ”Patul lui Procust” , de Camil Petrescu ( inegalabil mai bună decât ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” , după parerea mea) . Cioran, orice de Cioran, deși e pe partea de filosofie. Poetul preferat este și va rămâne Blaga, dar pe lângă el se strecoară și Stanescu si toți acei poeți de vârsta mea pe care-i găsesc pe net. Am cumpărat antologia Subcapitol de curând și mi-am notat o groază de versuri prin carnețele. Îmi mai plac Annie Bentoiu, jurnalul lui Jeni Acterian, Matei Vișniec, Cărtărescu, Aurora Liiceanu. O altă pasiune de-a mea este mult venerata Cristina Nemerovschi, singurul autor de la care am autograf. Nici măcar nu l-am luat eu, așa am primit coletul, dar nu neg faptul că am sărit în sus când am văzut și am arătat la toată lumea, că ”Uite ce am eu, fraiere!”. Văd că a fost menționată în mai mult de trei sferturi din comentarii, dar na! N-ai ce-i face. Dacă e bună, e bună și cu asta, basta! Mi-a plăcut mult , mult de tot trilogia ”Sânge satanic” și am citit și ”Păpușile” și m-am asigurat ca toată lumea să înțeleagă cât și DE CE mi-au plăcut atât de mult, eu fiind persoana care , atunci când citește ceva mișto, mai dă la jumate de clasă, să vadă și ei.
  Acum , mie-mi pare rău dacă treaba asta a devenit mult prea personală, dar n-am cum s-o fac altfel când vine vorba de lucruri pe care le iubesc cu adevărat și care m-au modelat. E ca și cum aș încerca să fiu detașată când o fac compunere despre mama, ori asta nu se face ! În rest, sper să vină o zi în care să nu mai existe sărmani ca mine, care să judece o carte după naționalitatea autorului. Și chiar dac-or mai fi, măcar să se trezească!

 9. Dume Petruta Daniela

  Lectura este pentru mine o a doua familie!Citind,mi s-a deschis usa spre noi orizonturi ,complet necunoscute mie,dar spre care am pasit increzatoare!Lectura poate imblanzi chiar si o inima de gheata ne poate purta pe taramuri magice , ne poate sopti cuvinte dulci,ne poate mangaia cand ne simtim debusolati in aceasta lume a ”fiarelor”,in care doar cei puternici pot supravietui!
  Literatura romana este fara indoiala ,comoara pretioasa a poporului roman!Din punctul meu de vedere literatura romana pastreaza vii traditiile,imaginile strabunilor nostri,pastreaza vii franturi ale trecutului glorios ,care s-au ancorat pentru o clipa in prezent,iar mai apoi si-au luat gratios zborul!Iubesc literatura romana pentru ca ea trezeste in mine o mixtura de sentimente contradictorii ,explozive,o multitudine de emotii constructive ,iubesc literatura romana pentru ca in ea mi-am gasit refugiul in zilelele in care sufletul meu era atins de picaturile reci de ploaie!
  Unul dintre autorii clasici care mi-a marcat copilaria este Ion Creanga ,prin opera”Amintiri din copilarie”.Aceasta opera m-a frapat inca de la citirea primelor pagini, deoarece imi doream cu ardoare sa fac si eu parte din lumea colorata a lui Creanga si am reusit acest lucru transpunandu-ma in pielea personajelor!E uimitor cat de magica era lumea de odinioara:copiii erau plini de viata ,pusi mereu pe nazbatii,mirosul de fan uscat era cel mai bun remediu pentru un somn odihnitor,merele rosii ca focul si ciresele erau considerate o delicatese!In societatea contemporana aceste lucruri marunte nu mai sunt apreciate la justa lor valoare,mi-ar fi placut sa traiesc in vremurile de atunci si nu in vremurile de azi ,vremuri fata de care ma simt o straina,o straina intr-o ”jungla de ciment”!
  Un alt autor roman drag sufletului meu este Mihai Eminescu,un vesnic indragostit!Prin operele sale sale romantice ”Dorinta”,”Revedere”,”Luceafarul ”am reusit sa deslusesc tainele iubirii!Aceste opere care au ca fundament conceptul de iubire neimplinita,de iluzie trecatoare m-au facut sa realizez un lucru ;evenimentele care ne marcheaza viata ,sentimentele contradictorii ,iubirile care ne urca pe cele mai inalte culmi sau ne coboara in cele mai reci abisuri,sunt cele care scot la iveala artistul din fiecare fiinta,practic cum un ghiocel rasare primavara de sub mantia pufoasa de nea,la fel renastem si noi dupa anumite experiente care ne marcheaza viata,privind lumea dintr-o alta perspectiva!
  Un alt autor roman care m-a impresionat este Mihail Sadoveanu prin opera ”Baltagul ”,o adevarata capodopera!E impresionant cum o femeie umila,din mediul rural ,poate schimba destinul atator oameni!Ambitia,curajul,intuitia,taria de caracter a Vitoriei Lipan ,ar trebui sa constituie un exemplu pentru orice femeie care se simte inferioara in fata barbatului si care se lasa dominata de acesta!Femeile nu sunt doar niste ”servitoare ”,care ”administreaza” gospodaria,ele sunt mai mult de atat ,sunt ”stalpul familiei”!Pe mine, acest personaj feminin ,figura centrala a operei” Baltagul”,m-a facut sa realizez ca intuitia unei femei nu e inselatoare niciodata ,si ca o femeie se poate adapta cu usurinta in orice situatii,precum un cameleon!
  Nu e nimic mai frumos intr-o zi friguroasa de iarna ,in care stelutele argintii iti bat voioase la fereastra decat sa citesti o carte buna ,o carte din literatura romana!

 10. COOLtura Mall

  Mădălina Ionela ne-a lăsat pe Facebook comentariul ei pentru concurs:

  ” A citesti este frumos , dar sa citesti ceva ce iti place este superb.Mai ales lecturile autorilor romani . Eu am citit multe povesti de autori romani , care cat de mica eram imi dadeau o pofta enorma de citit .Aveau un spirit atat de dulce asupra mea , incat aproape ca ma topeam. In clasele I-IV a fost cel mai frumos, primeam lecturi de vacanta de la doamna invatatoare Popa Livia , caruia ii multumesc enorm pentru tot ce a facut pentru mine si ceilalti colegi . Chiar merita tot respectul , a trebuit sa aiba multa vointa sa invete atatea copii lucruri frumoase si folositoare. De asemenea m-a încurajat sa citesc si mama mea care merita tot respectul pentru cum m-a educat si cum mi-a explicat toate lucrurile neintelese de mine la vrasta aceea. O iubesc enorm.
  Autori si poetii romani sunt foarte expresivi , compun si au compus poezii si povesti
  Eminescu , un poet extraordinar , la fel ca Sadoveanu si Rebreanu in cateva cuvinte autori si poeti extraordinari . Bineînteles mai sunt si alti autori Nichita Stanescu , Otilia Cazimir care a scris multe poezii superbe care le citeam alături pe mama mea , dar mai ales alaturi de doamna invatatoare. Imi amintesc cu drag in clasa I cand invatam sa citim , doamna invatatoare a spus sa aducem toti cate o carticica de povesti pentru a invata mai usor literele iar cum invatam cate o litera trebuia sa o cautam in acea carticica”

Post a comment