
Într-un interviu acordat unui post de radio suedez, „Sveriges Radio”, scriitoarea Liza Marklund, supranumită „Regina romanului polițist scandinav”, a făcut o declarație care ne oferă o temă interesantă de meditație: „Există romane polițiste doar în democrațiile stabile și societățile pașnice. Romanele polițiste devin cu atât mai interesante cu cât o țară este mai sigură și mai pașnică. Nu veți găsi romane polițiste în țări sub dictatură sau în război. Nu există niciuna. Am căutat și nu am găsit!” O credem pe cuvânt pe scriitoarea suedeză ale cărei romane s-au vândut în câteva zeci de milioane de exemplare în toată lumea și au fost traduse în 33 de limbi. Este totodată și o explicație psihologică plauzibilă a succesului pe care îl are literatura noir scandinavă în acest moment în întreaga lume, știut fiind faptul că țările nordice sunt unele dintre zonele cele mai sigure de pe planetă. „Îmi petrec o parte a timpului în Kenya și, când le-am spus prietenilor mei kenyeni că scriu romane despre crime s-au uitat lung la mine și m-au întrebat: Dar de ce? Ei nu înțeleg lucrul acesta. N-ai nevoie de romane polițiste când ești la graniță cu Somalia” a mai declarat Liza Marklund pentru site-ul neozeelandez „KiwiCrime”.
Deși subiectul va mai rămâne probabil în discuție, suntem convinși că, fără a fi neapărat interesați de motivele pentru care literatura noir scandinavă este „pe val”, marea masă a cititorilor Lizei Marklund nu fac altceva decât să se bucure de fiecare roman al acesteia apărut pe piața cărții. „Explozii în Stockholm”, Studio 69, „Fundația Paradis, „Testamentul lui Nobel”, „Pe viață” și „Lupul roșu” sunt romane semnate de scriitoarea suedeză și publicate în România de Editura Trei. Liza Marklund a transformat-o pe protagonista romanelor sale, Annika Bengtzon, într-un adevărat brand. Trebuie să recunoaștem că este o idee destul de îndrăzneață aceea de a pune pe urmele criminalilor, ale teroriștilor și în centrul unor situații foarte periculoase o jurnalistă de investigații, mamă a doi copii. Lumea fictivă a celor care luptă cu criminalitatea este dominată în general de figuri masculine. Însă Liza Marklund a mizat pe Annika Bengtzon, iar succesul seriei de romane care o au ca protagonistă dovedește faptul că pariul a fost câștigat de scriitoare. Personajul Annika Bengtzon are câteva lucruri în comun cu cea care a creat-o. Este jurnalist de investigații, o femeie modernă, pasionată de munca pe care o face. Instinctul de jurnalist nu o înșală niciodată, ci îi indică aproape fără excepție calea pe care trebuie să o urmeze ca să descopere adevărul. De cele mai multe ori însă o propulsează în situații periculoase, pe care Bengtzon le înfruntă cu mult curaj. Este empatică, nu cunoaște frica, dar are și o latură întunecată a personalității, provenită dintr-un trecut traumatizant. Pe urmele celor care stau în spatele unor acțiuni teroriste, explorând lumea întunecată a sexului și violenței („Studio 69”), înfruntând crima organizată („Fundația Paradis”) și încercând în tot acest timp să-și salveze și viața personală, Annika Bengtzon este un personaj complex, care a reușit să-și creeze în mințile cititorilor o imagine puternică și viabilă.
La aceasta a contribuit nu numai abilitatea cu care Liza Marklund își construiește narațiunile atât de dinamice, ci și experiența personală și eforturile de documentare. Într-una dintre călătoriile de documentare pentru seria de romane care o are ca protagonistă pe Annika Bengtzon, scriitoarea suedeză a călătorit în zona de frontieră dintre Kenya și Somalia, iar experiența trăită acolo nu a uitat-o ușor. „Munca de documentare mă obligă să ajung uneori în locuri ciudate” a dezvăluit Liza Marklund pentru site-ul neozeelandez „KiwiCrime”. Pentru a ajunge aproape de granița cu Kenya, scriitoarea a trebuit să ia un avion. „Pe acolo nu poți conduce decât dacă ai escortă armată. Așadar, am luat un avion și am ajuns să fim arestați. Șeful poliției a spus că acela a fost primul avion privat care a aterizat vreodată acolo. Mda, ce să zic? Iată sosesc teroriștii suedezi! Când m-a întrebat ce căutăm acolo, am încercat să fiu drăguță. I-am spus că sunt scriitoare și că trebuie să văd locurile în care voi plasa acțiunea, să simt mirosul acelui pământ. Atunci tipul acela masiv s-a uitat la mine de parcă aș fi fost complet nebună și mi-a zis: OK. O să vă dau doi soldați pentru protecție.”
Cititorii care aleg să o urmeze pe Annika Bengtzon în misiunile sale vor avea parte de multă adrenalină și emoții intense. Un singur pericol nu îi va paște nicio clipă – acela de a se plictisi.