Contributor: Bianca Bujor

Dacă sunteţi în căutarea unei noi experienţe în materie de lectură, atunci poate nu ar strica să citiţi o manga. Bogată vizual asemenea unui film şi cu poveşti demne de un roman, benzile desenate japoneze sunt o formă de artă aparte, foarte populară în lume. Ideea a prins contur la final de secol XIX în Japonia, cu un stil diferit de benzile desenate (comic books) din Occident. Cu toate acestea, cărţile manga mai sunt numite şi „komikku”, o denumire împrumutată din limba engleză.

De regulă, grafica este realizată în alb şi negru, dar mai sunt strecurate şi câteva file color, drept pagini extra, cu informaţii noi despre poveste. Ce face ca arta manga să fie unică este tocmai maniera în care sunt realizate personajele. Se poate observa o împletire între real şi fantastic, unde proporţiile corpului sunt respectate, însă ochii sunt cei care vor atrage mereu atenţia, fiind mari şi expresivi. În plus, se pune accent pe detalii, coafurile, ţinutele care de multe ori sunt uniforme şcolare stilizate, dar şi exprimarea emoţiilor. Personajele manga se remarcă printr-o estetică deosebită, care le face să pară dinamice şi să dea viaţă poveştilor scoase din cerneală şi tuş.

Dacă o manga devine populară, atunci cu siguranţă vor apărea mai multe volume. Dacă seria va continua să se remarce, fanii se vor bucura să o vadă şi transpusă într-un anime. Acestea sunt animaţiile japoneze inspirate de benzile desenate din Ţara Soarelui Răsare. În general, un serial anime are la bază povestea originală redată de o manga, dar universul acestei arte este mult mai vast. Grafica manga inspiră jocuri video populare, diverse produse personalizate (merchandising), filme, muzică, o întreagă cultură animată şi colorată.

Încă un lucru ce face creaţiile manga să fie atât de populare este împărţirea pe diferite categorii de public şi genuri. La prima vedere, par a fi cărţi care se adresează celor mai mici dintre cititori, dar ei reprezintă doar o parte a publicului. Manga kodomo (= copil) sunt cele mai potrivite pentru copii, de aici vine şi denumirea lor. Shoujo manga sau acele „manga pentru fete tinere” sunt indicate adolescentelor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani. Aici se regăsesc poveşti sensibile, romantice sau despre viaţa de la şcoală. Nici băieţii nu au fost excluşi, Shounen manga adresându-se lor, unde grupa de vârstă este între 12 şi 18 ani. De asemenea, sunt şi volume manga pentru publicul matur, până în 30 de ani sau peste, cu subiecte dintre cele mai diverse. Manga sunt produse artistice foarte bogate, cu genuri care cuprind acţiune, romantic, SF, horror, comedie, roboţi, fete cu puteri supranaturale, viaţa la şcoală, de inspiraţie istorică, etc.

Manga este o lectură plăcută, doar că la început trebuie să ne obişnuim puţin cu volumul. Ca orice carte sau revistă japoneză, materialul printat are cotorul în partea dreaptă, nu stânga, aşa cum sunt toate cărţile din Occident. Va părea că citim invers, dar manga sunt prietenoase, traduse în multe limbi străine şi ne vor ghida prin poveste. Pentru a citi corect nu doar paginile, dar şi cadrele, aplicăm acelaşi principiu, de la dreapta spre stânga. O altă „mică menţiune”, la propriu, este Chibi, stilul drăgălaş în care personajele sunt recreate într-o manieră micuţă. De obicei, protagoniştii sunt conturaţi astfel, atunci când în poveste apare o situaţie comică. Aşadar, aşteptaţi-vă ca Chibi să înveselească paginile volumelor.

Curentul manga este foarte popular şi în România, şi ce exemplu mai bun decât îndrăgita serie Sailor Moon. La finalul anilor ’90, Televiziunea Română difuza animaţia inspirată de manga originală, Bishōjo Senshi Sērā Mūn (în traducere, Frumoasa Luptătoare a Lunii). Încă o dovadă a popularităţii este lansarea unui remake în anul 2014, cu o grafică modernizată. Mai mult decât un desen animat, Sailor Moon este o poveste despre iubire, prietenie şi curaj. În plus, reuneşte elemente ce ţin de mitologie. De exemplu, numele personajului principal feminin, Tsukino Usagi, care mai târziu va deveni eroina Sailor Moon, vine de la „tsuki = lună” şi „usagi = iepure”. Numele nu este întâmplător, deoarece face trimitere la o legendă din folclorul japonez. Producţia se încadrează în categoria magical girl, a fetelor cu puteri magice, un gen specific artei manga.

Numele este, probabil, cel mai important atribut al nostru. Nu îl alegem noi şi pare că destinul l-a ales şi totuşi, ne caracterizează, ni se potriveşte într-un mod neaşteptat. NANA – de aici a pornit totul, povestea celor două fete, care împart acelaşi nume, dar cu personalităţi foarte diferite. Nana Komatsu este o fată veselă, visătoare, copilăroasă chiar, în timp ce Nana Osaki este o fire independentă, care nu se dă bătută uşor, solista unei trupe punk. Ea porneşte spre Tokyo pentru a se afirma în muzică, iar acolo, în tren, o cunoaşte pe cealaltă Nana. O întâlnire aparent banală le va aduce pe cele două tinere împreună din nou, atunci când descoperă că vor fi colege de cameră. Seria manga-anime NANA este o poveste profundă despre viaţă în general, prietenii, relaţii de dragoste şi experienţa de a o lua de la capăt într-un oraş nou.

Uneori nu noi alegem ce vrem să facem mai departe, ci pare că meseria ne alege pe noi. Caroline este elevă în ultimul an la liceu, se pregăteşte pentru facultate, un copil de care părinţii sunt foarte mândri. Totuşi, ea simte că din viaţa ei aparent perfectă, lipseşte ceva, acea sclipire. Într-o zi, ea are o întâlnire neaşteptată cu o echipă de tineri designeri vestimentari, care îi propune să fie model pentru creaţiile lor. Caroline este reticentă, ba chiar crede că nu s-ar vedea niciodată în această postură. Însă pe măsură ce îi cunoaşte mai bine pe creativii de la Paradise Kiss, învaţă ce înseamnă să ai un vis şi să faci cu adevărat ce îţi place. În plus, prezenţa lui George, liderul echipei, un bărbat şarmant şi aparent distant, îi va schimba cu totul viaţa tinerei Caroline. Povestea lor de dragoste, care a devenit şi subiectul unui film, ţinutele pline de strălucire şi personajele fermecătoare, vor face din lectură, animaţie sau live action, o experinţă plină de emoţii.

Surse foto: reddit.com / myanimelist.net / pinterest.com

COOLtura Mall