Clubul de carte ARMADA a sărbătorit de curând 100 de ediții și una dintre cele mai mari satisfacții ale organizatorului, scriitorul Marian Coman, este că a reușit să creeze în jurul cărților o adevărată comunicate. Între participanți s-au creat legături solide, de prietenie, care au depășit granițele clubului, demonstrând încă o dată că literatura unește.
Prozator, editor, jurnalist și scenarist de benzi desenate român, Marian Coman a pus pe picioare un club de carte destinat iubitorilor de literatură fantasy, since-fiction și thriller, locul perfect de întâlnire al cititorilor care își doresc să schimbe opinii, să afle abordări la care nu s-au gândit niciodată și, nu în ultimul rând, să petreacă timp în compania unor oameni uniți printr-o pasiune comună. Vă invităm să descoperiți povestea clubului de carte ARMADA, în materialul de mai jos.
Povestea clubului de carte Armada (pe scurt)
Clubul de carte Armada a prins viață din dorința de a crea un spațiu dedicat celor care iubesc literatura science-fiction, fantasy și thriller. Întâlnirile noastre au loc în ultima marți a fiecărei luni în librăria Modul Cărturești, partenerii noștri de încredere. De cele mai multe ori, întâlnirile noastre nu se încheie la ora stabilită. Discuțiile continuă până târziu în noapte, dincolo de spațiul librăriei, într-un pub din apropiere.
Cartea care a creat cele mai multe discuții/controverse
Îmi amintesc că „Frumoasele adormite” de Stephen King și Owen King a fost una dintre cărțile care au generat printre cele mai multe controverse la club. Povestea aceasta distopică, care atinge teme de actualitate legate de feminism și dinamica socială dintre sexe, a polarizat cititorii. Unii au simțit că mesajul romanului este mult prea apăsat, în timp ce alții au apreciat curajul autorilor de a aborda teme incomode. Ceea ce face ca această carte să rămână subiect de discuție e faptul că provoacă nu doar la nivel literar, ci și social.
Cea mai iubită carte
Una dintre cele mai iubite cărți discutate la club a fost „Dune” de Frank Herbert, care a atras, pentru prima oară, peste cincizeci de cititori la o întâlnire. Moderarea a fost și pentru mine o mare provocare. „Dune” captează esența puterii literaturii speculative, combinând aventură, știință, religie, ecologie și politică într-un univers fascinant. Vorbind despre „Dune”, nu ai cum să nu te pierzi în complexitatea lumii create de Herbert, iar discuțiile devin tot mai profunde pe măsură ce explorezi teme precum natura puterii, a religiei sau rolul liderului într-o comunitate.
Trei recomandări de cărți din cele dezbătute la club
- „Copiii timpului” de Adrian Tchaikovsky – o poveste SF epică despre evoluția speciei și natura civilizației, care pune întrebări profunde legate de viitorul umanității. Este o carte care reușește să fascineze și să îți provoace imaginația la fiecare pas.
- „Exalare” de Ted Chiang – o colecție de povestiri care abordează întrebări fundamentale despre tehnologie, conștiință și destin. Fiecare povestire are forța unui roman în miniatură.
- „Îți place mai întunecat” de Stephen King – cea mai recentă carte a maestrului umbrelor, o colecție captivantă de povestiri, perfectă pentru fanii horror, dar nu numai pentru ei.
Cele mai importante beneficii pe care le aduc astfel de întâlniri
Cred că unul dintre cele mai mari beneficii ale întâlnirilor de la Clubul de carte Armada este sentimentul de comunitate. Fiecare întâlnire ne permite să ne împărtășim părerile, să învățăm din opiniile altora și să vedem cărțile din perspective complet noi. De multe ori, dezbaterile noastre depășesc sfera literaturii și ating teme filozofice sau sociale care ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și lumea în care trăim. Mai mult, colaborarea strânsă cu Cărturești și sprijinul colegilor de la Editura Nemira, care muncesc cu atâta pasiune pentru fiecare carte pe care o discutăm, contribuie semnificativ la reușita acestor întâlniri. Cel mai frumos lucru este însă faptul că, în timp, relațiile dintre membrii clubului au trecut dincolo de cadrul livresc. S-au dezvoltat prietenii strânse, oamenii se întâlnesc acum pentru a merge împreună la spectacole de teatru, la film, la lansări de carte ori concerte. Lucrul ăsta este parte din miracolul pe care-l poate face literatura: ne adună într-o lume fictivă, dar ne leagă strâns între noi, iar legăturile trec dincoace, în lumea reală. La clubul de carte Armada, cărțile nu sunt numai prilej de discuții între iubitorii de povești bine scrise, ci catalizatori pentru întâlniri și prietenii esențiale.