Pentru noi, românii, Crăciunul înseamnă reunirea familiei în jurul bradului și a meselor îmbelșugate, înseamnă suflete deschise și cadouri îndelung alese. Înseamnă supărări lăsate la o parte și multă bunăvoință. Înseamnă copii și nepoți laolaltă, discuții calde și dragoste împărtășită. Glasuri vesele și îmbrățișări. Și pahare ciocnite, însoțite de urări de sănătate, belșug și bunăstare. Toate aceastea, în jurul meselor aburinde, pe deasupra mirosurilor învăluitoare. Discuțiile curg mai lin atunci când de pe mese te îmbie șoricul, caltaboșul, cârnații, toba și slănina, când carnea sfârâie în cuptor, iar sărmăluțele însoțite de mămăliguță se rânduiesc în farfuriile ce par să nu se golească deloc pe timpul serii. Și oricât de plin te-ai simți, speri să mai poți găsi loc și pentru puțin cozonac, din acela cu arome îmbietoare, al cărui parfum te-a zgândărit pe toată durata serii.  Iar dacă toate acestea sunt stropite din plin cu țuică, pălincă și vinuri reci, atunci se cheamă că a fost belșug, iar masa a fost exact așa cum se cuvine. În timp ce nouă, românilor, ne place să ne ghiftuim de Crăciun și Anul Nou, să aflăm ce preparate se pun pe mese în diverse colțuri ale lumii. Azi vă îmbiem cu prima parte din periplul nostru în jurul meselor de Crăciun pe Glob.

AFRICA DE SUD

Masa de Crăciun cuprinde curcan sau gâscă, friptură de vacă, plăcinte cu carne tocată, purcel de lapte cu orez galben și stafide, legume, urmate de de desertul traditional Malva Pudding (sau Lekker Pudding). De cele mai multe ori masa se servește afară, la soare.

Malva Pudding foto: pinterest

Malva Pudding
foto: pinterest

ARGENTINA

Masa principală se ia în Ajunul Crăciunului, în jur de ora 22.00 sau 23.00. Poate fi servită în grădină sau la un grătar. Cele mai populare feluri includ friptura de curcan sau de porc (în unele zone din nord se folosește carne de capră), roșii umplute, salate, iar ca desert Pan Dulce sau Panettone.

ARMENIA

Masa de Crăciun se numeste khetum. Cel mai adesea include orez, pește, nevik (mangold și năut) iaurt și supă de grâu numită tanabur. Desertul include fructe deshidratate și nuci, rojik (nuci întregi decojite, înșirate pe un fir și învelite în jeleu de struguri), bastukh (desert făcut din jeleu de struguri, amidon de porumb și făină).

AUSTRALIA

Majoritatea familiilor iau o cină rece de Crăciun sau un grătar cu fructe de mare, printre care creveți și homari. În Ajunul Crăciunului, piețele de pește sunt pline de oameni care stau la cozi pentru a-și cumpăra produse proaspete.

AUSTRIA

Cei mai mulți catolici țin post până în Ajunul Crăciunului, carnea nefiind permisă sub nicio formă, astfel că cel  mai întâlnit fel de mâncare este crapul prăjit. Cu toate acestea, Weihnachtsgans – frisptura de gâscă și Weihnachts Pute – friptura de curcan sunt foarte populare. Ca desert se servește Sachertorte – tort de ciocolată care are la mijloc un strat de dulceață de caise sau prăjituri speciale de Crăciun – Weihnachtsbäckerei.

Weihnachtsgan foto: pinterest

WeihnachtsganS foto: pinterest

BANGLADESH

Urmând tradiția, în special în zonele rurale, cei mai mulți oameni iau cina de Crăciun împreună, la biserică. Aceasta are denumirea de Preeti-bhoj sau Prem-bhoj, ceea ce înseamnă „sărbătoarea iubirii”. Masa include adesea curry de pui cu orez și legume. Alte feluri speciale de mâncare sunt  pitha – prăjituri dulci din făină de orez, lapte, nucă de cocos și sirop din trestie de zahăr și payesh – budincă de orez.

BELGIA

Masa de sărbătoare începe cu o băutură aperitiv și gustări, printre care fructe de mare, urmate de curcan umplut. Desertul poate fi Kerststronk – pentru populația vorbitoare de flamandă sau La bûche de Noël – pentru populația vorbitoare de franceză.

La Bouche de Noel foto: pinterest

La Bouche de Noel
foto: pinterest

BOLIVIA

Mâncarea tradițională este picana – o tocană/supă preparata din pui, vită (sau miel) și porc, servită cu cartofi și porumb. Se mai pregătesc frisptură de porc (în special la rotisor) sau friptură de vită și o mulțime de fructe tropicale.

BRAZILIA

Mâncarea favorită include porc, curcan, șuncă de porc, salate și fructe proaspete sau deshidratate. Totul este servit cu orez gătit cu stafide și neapărat o  lingură mare de farofa – făină de manioc condimentată. Desertul cuprinde fructe tropicale și înghețată.

BULGARIA

Tradiția spune că masa din Ajun trebuie să cuprindă un număr impar de feluri de mâncare (7, 9 sau 11). Sarea, piperul sau zahărul pot fi considerate feluri de mâncare. Există o formă specială de pâine, numita pita, care se coace cu o monedă în interior, în această perioadă. Se spune că cine o găsește are noroc tot anul urmator. Pâinea este tăiată de cel mai în vârstă membru al familiei și este dată din mână în mână pentru a ajunge tuturor celor de la masă. Meniul este unul bogat, dar fără carne, și cuprinde supă de fasole, sarmi – un fel de sarmale umplute cu orez, ardei umpluți cu orez, grâu fiert cu zahăr și nuci, diferite feluri de colaci și plăcinte (cu brânză, dovleac sau doar înmuiate în sirop), o mulțime de fructe deshidradate (prune, caise, portocale) și  oshav – un compot din fructe deshidratate. Tradiția spune că masa rămâne cu toată mâncarea pe ea până în dimineața din ziua de Crăciun deoarece se crede că strămoșii familiei s-ar hrăni în timpul nopții cu aceste bucate. În ziua de Crăciun, familiile vor avea o nouă masă de sărbătoare, de data aceasta și cu produse din carne, în special de porc.

CANADA

Felul principal al mesei de Crăciun este friptura de curcan cu garnitură de legume și piure de cartofi. Desertul tradițional include budinca de prune și tarte cu umplutură de carne. Biscuiții și prăjiturile cu fructe sunt foarte populare.

CHILE

Familiile și prietenii se adună împreună pentru masa de seară, care se servește după ora 21.00 sau 22.00. Majoritatea preferă asado (grătar) de pui, curcan și porc. Prăjitura de Crăciun cea mai cunoscută este Pan de Pascua, foarte apropiată de Panettone. Băutura tradițională este Cola de Mono (sau coadă de maimuță), preparată din cafea, lapte, lichior, scorțișoară și zahăr.

Cole de Mono foto: pinterest

Cole de Mono
foto: pinterest

COLUMBIA

Masa din noaptea de Ajun se numește Cena de Navidad și include lechona – purcel umplut cu orez și mazăre, șuncă, carne de curcan, supă de pui numită Ajiaco Bogotano. Alte feluri populare de mâncare sunt Buñuelos – un fel de gogoșele prăjite umplute cu brânză, arepas – turte de porumb și hojuelas – un fel de plăcinte prăjite, cu zahăr și gem. Un alt desert foarte popular este Natilla – pentru care există mai multe rețete și se servește sub diverse forme (cremă de ou, budincă, prăjitură).

Lechona foto: pinterest

Lechona
foto: pinterest

DANEMARCA

Masa tradițională de Crăciun se servește între orele 18.00 și 20.00 și include friptură de rață, gâscă sau porc împreuă cu cartofi dulci fierți, varză roșie, sfeclă roșie și sos de merișoare. Cele mai multe familii au la desert ris á la mande – o budincă specială de orez, făcută din lapte, orez, vanilie, nuci și frișcă. Nucile din prăjitură sunt mărunțite, dar una singură este pusă întreagă, iar persoana care o va găsi în prăjitură primește un cadou numit Mandelgave. În mod tradițional, acesta este un mic porc de marțipan!

Ris á la mande foto: pinterest

Ris á la mande
foto: pinterest

EGIPT

Toate felurile de mâncare conțin carne, ouă și unt – adică tot ce este interzis în timpul postului Crăciunului. Unul dintre felurile principale este Fata – o supă de miel ce conține pâine, orez, usturoi și carne fiartă de miel.

COOLtura Mall

Post a comment