
Azi ne continuăm călătoria culinară și poposim la mesele festive ale altor popoare. Ce bucate aleg să gătească pentru masa de Crăciun cei din Franța, Germania sau Grecia, cum arată sărbătorile de iarnă în Groenlanda și ce obicei straniu au japonezii, toate acestea pe larg în cea de-a doua parte a poveștii COOLtura Mall despre masa de Crăciun pe Glob.
ELVEȚIA
Masa se pregătește în seara de Ajun, iar preparatul cel mai popular este o șuncă specială servită cu cartofi franțuzești (peste cartofi se toarnă un sos din brânză și lapte și se coc în cuptor). Un alt preparat foarte popular este fondue (un vas cu brânză topită care se ține cald cu ajutorul unui arzător pus sub vasul în care mesenii înmoaie bucatele de pâine). Desertul este de cele mai multe ori o prăjitură cu nucă, alături de fursecuri și biscuiți.
FILIPINE
Noche Buena – este noaptea în care oamenii își deschid casele pentru familie, prieteni și vecini și își urează „Sărbători Fericite”! Din meniu nu lipsesc lechon (purcel de lapte), șuncă, salate, fructe, prăjituri tradiționale din orez, dulciuri și diferite băuturi.
FRANȚA
Cea mai importantă masă, numită Réveillon, este luată în Ajunul Crăciunului sau în dimineața Crăciunului, după ce oamenii se întorc de la slujbă. Felurile pregătite includ friptură de curcan cu castane, friptură de gâscă, stridii, foie gras, homar, carne de vânat și brânzeturi. La desert se servește o prăjitura de ciocolată numită la bûche de Noël.
GERMANIA
Peștele (în special crap) sau friptura de gâsca sunt felurile principale la masa de Crăciun. Desertul cel mai popular este Stollen – o specialitate de pâine tradițională umplută cu fructe deshidratate.
GRECIA
Ca fel principal cel mai adesea se servește miel sau porc, făcut la cuptor, împreună cu plăcintă de spanac sau de brânză, o mare varietate de salate și legume. Ca desert găsim pe masa de sărbătoare Baklava, Kataif și Theeples (un fel de plăcintă prăjită). Un alt desert popular sunt prăjiturelele cu miere și nucă, melomakarono.
GUATEMALA
Există câtave feluri tradiționale, dar întotdeauna acestea includ Guatemalan tamales – un mix de aluat, carne și sosuri învelit în frunze mari, de obicei de bananier, care se fierb. Conținutul diferă de la regiune la regiune și se face din porumb, orez sau cartofi. Pot fi dulci sau nu și pot fi umplute cu măsline, prune uscate, ardei, tomate. Comun este faptul că sunt gigantice!
GROENLANDA
Mattak este piele de balenă cu dungi de untură în interior. Tradițional, se gustă crudă, dar de cele mai multe ori este prea tare pentru a fi mestecată și de obicei se înghite. Un alt fel de mâncare de sărbătoare este kiviak. Acesta constă în carne crudă de auks – o mică pasăre arctică, ce a fost ținută îngropată în piele de focă timp de câteva luni, până când a juns la un anumit stadiu și nivel de descompunere. Deși sună ciudat, aceasta e o delicatesă în Groenlanda. O altă mâncare populară este suaasat, care include supă/tocană, caribu la grătar, pește, iar ca desert se servesc fructe de pădure și mere cu un topping crocant.
INDONEZIA
Fursecurile sunt un must-have în perioada Crăciunului. Unele dintre cele mai populare sunt Nastar – fursecuri din unt umplute cu gem de ananas, fursecuri din brânză numite Kastengel și Putri Salju sau Snow White – fursecuri cu unt acoperite cu zahăr pudră și brânză.
IRLANDA
Conform tradiției, mâncarea pregătită de Crăciun include o prăjitură rotundă, plină cu semințe de chimen. În trecut, se pregătea câte una pentru fiecare persoană din casă. În zilele de azi este destul de populară o prăjitură plina cu fructe, acoperită cu marțipan și decorată cu glazură.
ITALIA
În Ajunul Crăciunului nu se consumă carne și lactate. Cel mai adesea se ia o masă ușoară din fructe de mare înainte de a merge la slujba de la miezul nopții. Tipurile de pește și modul de preparare diferă de la o regiune la alta. Masa din ziua de Crăciun se numește il pranzo. În nordul Italiei, se pregătește zampone – pentru care se folosește pielea piciorului inferior de porc, care se umple cu carne tocată și cârnați, cotechino – picior de porc umplut cu carne tocată condimentată, cârnați de casă, curcan umplut cu castane, miel cu piure de cartofi și linte. În Roma și în sudul Italiei, principalul fel de mâncare este Capitone – un țipar cât mai mare (femelă), gătit la cuptor sau pe grătar, acompaniat și de alte delicatese: tortellini, bruschete, miel cu legume, piure de cartofi și linte. Deserturile cuprind: torrone – nuga, panettone – cozonac umplut cu fructe confiate, pandoro – asemanator cu panettone, doar că nu este umplut cu fructe, panforte – turtă dulce cu alune de pădure, miere și migdale.
JAMAICA
Mâncarea tradițională include fructe proaspete, măcriș și punch de rom. La micul dejun se servesc pește sărat, banane fierte sau prăjite, suc proaspăt de fructe și ceai. Cina este de obicei luată după-amiaza târziu și este formată din pui, carne de capră cu curry, orez și mazăre, compoturi.
JAPONIA
Nu orezul, ci puiul prăjit se mănâncă cel mai des în ziua de Crăciun. Este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru restaurantele de tip fast-food, unde oamenii plaseaza comenzi cu mult timp în avans. Mâncarea tradițională japoză este un tip de cozonac cu capșune și frișcă.
KENYA
Masa de Crăciun se numește nyama choma și include un grătar ce poate fi făcut cu carne de capră, oaie, vită sau pui. Se servește cu orez si chapati – o lipie fără drojdie sau praf de copt, făcută doar din făină integrală, apă și sare. Oamenii își prepară adesea și propria bere.
MADAGASCAR
Meniul special cuprinde fructe proaspete de lici, cumpărate din magazinele stradale sau culese direct din pom. Străzile ajung să fie acoperite în această perioadă de coji de lici.
MAREA BRITANIE
Meniul pentru masa de Crăciun cuprinde friptură de curcan, legume prăjite, morcovi și mazăre, bacon și cârnați. O legumă des întâlnită la masă este varza de Bruxelles. Cel mai popular desert este o budincă specială. Plăcinte cu carne și o mulțime de produse din ciocolată se regăsesc de asemenea în meniu. Trifle este un alt desert foarte popular. Se prepară într-un vas mare și conține un strat de prăjitură aerată (înmuiată adesea în sherry sau brandy), apoi un strat de fructe (de obicei scufundate într-un jeleu parfumat), iar ultimul strat de deasupra este o cremă de ou sau de frișcă. În Scoția există o varietate a acestui desert care se cheamă Tipsy Laird, care folosește whiskey și zmeură.