
Azi facem ultima oprire la masa internațională a popoarelor, de Crăciun. Ajungem în Noua Zeelandă, aflăm ce se găsește în meniul de sărbătoare în Polonia, ne bucurăm de varietatea mâncărurilor suedeze și învățăm ce înseamnă Hallacas, un preparat specific din Venezuela. Poftă bună și sărbători frumoase!
NOUA ZEELANDĂ
Mulți neozeelandezi preferă un grătar cu felii de șuncă sau carne de vânat. Creveți sau alte tipuri de pește sunt de asemenea ingrediente incluse în meniul de sărbătoare. Whitebait fritters (pești foarte mici gătiți pane) sunt o delicatesă în zonă. Ca desert, preferata este o budincă fierbinte cu fructe, cremă de ou și înghețată.
NORVEGIA
În Ajun se mănâncă terci de orez, cu unt, zahăr și scorțișoară. Iar cel care găsește o migdală în porția sa primește, conform tradiției, o figurină mică din marțipan (de obicei un purcel roz sau alb). Pe masa de Crăciun se așează coaste de proc sau de berbecuț, alături de surkal (varză albă sau roșie, gătită cu semințe de chimen și oțet) și cartofi.
POLONIA
Tradiția spune că pe masa din Ajun trebuie să se regăsească 12 feluri de mâncare pentru a avea noroc în următoarele 12 luni. Fiecare persoană de la masă trebuie să guste din fiecare fel. Unul dintre cele mai importante preparate barszcz (supă de sfeclă), ce poate fi însoțită de uszka (mici găluște cu ciuperci) sau krokiety (un fel de clătite cu ciuperci sau varză, date prin crutoane de pâine, prăjite apoi în ulei sau unt). Crapul este felul principal din meniu. Conform tradiției, acesta e cumpărat viu cu câteva zile înainte și ținut în apă până când este tăiat de stăpâna casei, dar în zilele noastre cei mai mulți polonezi cumpără crap gata filetat. Bigos este un preparat ce se poate servi atât cald, cât și rece. Este făcut din varză, șuncă, câteva prune deshidratate. Heringul e foarte popular și el și se mănâncă în feluri foarte avriate, fiecare familie având propria rețetă. În cele mai multe case se prepară kompot z suszu – din fructe deshidratate și mere proaspete, iar cele mai populare deserturi sunt makowiec – rulouri dulci din făină, drojdie, lapte și semințe de mac, kutia – budincă din mix de fructe deshidratate, nuci și semințe de grâu, piernik – prăjitură umedă cu miere. La începutul mesei, un mare wafer Christmas, biscuit numit Oplatek (ce are pe el imaginea Sfintei Maria, a lui Iosif și a puncului Iisus) care circulă în jurul mesei și din care rupe fiecare câte o bucățică.
PORTUGALIA
În fiecare casă se umple masa cu mâncăruri tradiționale, prăjituri, nuci și alte bunătăți. Curcanul este felul principal, deși conform tradiției se obișnuia să se mănânce carne de capră și miel, în special în nordul Portugaliei, și porc în partea de sud a țării. De asemenea, deserturile sunt foarte variate, în funcție de regiune. În nord e foarte popular Lampreia de ovos – desert preparat dintr-o mulțime de ouă, iar Rabanadas și filhós – aluaturi dulci, stropite cu zahăr și scorțișoară sunt gătite în toată țara. Însă prăjitura tradițională de Crăciun este Bolo Rei (prăjitura regilor) ce se așează în centrul mesei. În aceasta se ascund o boabă mare de fasole și un mic cadou (un jeton). Cine găsește jetonul îl poate păstra, în vreme ce persoana care gasește boaba de fasole trebuie să pregătească sau să cumpere prăjitura pentru Crăciunul viitor. Se beau vin de porto, lichioruri tradiționale și se mănâncă azevias și felhozes (biscuiți și dulciuri portugheze).
PUERTO RICO
Felul principal este lechón asado – purcel de lapte, lângă care se așează arroz con gandules – orez, mazăre și carne de proc gătit în sos, plátano (banane) și pasteles (un aluat de piure de banane verzi, umplut cu carne, împachetat și gătit în frunze de bananier). Cele mai populare deserturi sunt arroz con dulce (un fel de budincă de orez) și tembleque (cremă de ou făcută cu lapte de cocos). Se bea coquito (o băutură alcoolica cu ouă, zahăr, condimente și rom).
RUSIA
În Ajun, dupa ce prima stea apare pe cer, se pune masa și rușii se răsfață cu sochivo sau kutia – un terci făcut din grâu sau orez, îndulcit cu miere, cu semințe de mac, fructe (în special fructe de pădure și stafide), nuci decojite și jeleu de fructe. Meniul mai poate cuprinde supă de sfeclă (borș) sau solyanka (o supă groasă, densă, în care se pune de obicei și varză, cartofi sau ciuperci). Meniul conține de obicei 12 feluri de mancare, pentru fiecare dintre cei 12 discipoli ai lui Iisus. Vzvar – un fel de băutură dulce din fructe deshidratate și miere, fierte în apă, se aduce deseori la sfârșitul mesei.
SERBIA
De Crăciun se pregătește un tip special de pâine în formă rotundă, numită cesnica. Înăuntrul ei este ascunsă o monedă și cine o găsește va avea noroc tot anul următor. Meniul tradițional cuprinde pecenica (friptură de porc), sarma (asemănătoare sarmalelor noastre) și o mulțime de prăjituri.
SLOVACIA
Masa de Crăciun începe cu un desert tradițional, Oplatky și cu o rugăciune. Deși rețetele diferă în funcție de regiune, majoritatea familiilor aleg să gătească pește (în special crap) și Kapustnica (o supă cremă de varză cu cârnați, carne și ciuperci uscate). Alte feluri includ șuncă prăjită sau friptură de gâscă, bobajky (mici bucățele de pâine amestecate cu unt sau, în varianta dulce, cu miere și semințe de mac), salată de cartofi, legume. Fursecurile și biscuiții sunt foarte populari și se pot face cu vanilie, semințe de mac, nuci sau caise. Majoritatea gospodinelor obișnuiesc să facă peste 10 tipuri diferite, pe care le dăruiesc colindătorilor și invitaților.
SPANIA
Cina tradițională de Crăciun se numește Pavo Trufado de Navidad și include curcan umplut cu trufe. În Galicia, regiune din nord-vestul Spaniei, cele mai populare preparate sunt cele pe bază de fructe de mare, de la scoici, la homari și crabi.
SUEDIA
Cina pregătită în Ajunul Craciunului, julbord (bufet suedez) e un adevărat festin. La loc de cinste se află peștele rece: hering, gravlax (somon care a stat în zahăr, sare și mărar) și somon afumat. Alte preparate conțin friptură rece de curcan, carne de vită și julskinka (șuncă preparată cu o crustă deasupra), brânzeturi, pate de ficat, salate, castraveciori și diferite tipuri de pâine. Preparatele calde includ chifteluțe, prinskorv (carnați), kåldolmar (un fel de sarmale), piftie de porc, lutfisk (cod uscat, servit cu un sos gros alb) și revbenspjäll (coaste de porc). Alături de ele se mai găsesc legume, cum ar fi cartofii și varza roșie. Un preparat cu cartofi este Janssons Frestelse (un fel de budincă din cartofi pai cu un sos de smântână, ceapă și anșoa, care se coace în cuptor până capătă o nuanță maronie). La desert masa se umple de o gamă variata de produse de patiserie, fursecuri și biscuiti, toate făcute în casă.
VENEZUELA
Meniul tradițional include Hallacas – un mixt de carne de vită, porc, pui, capere, stafide și măsline, învelite în frunze de porumb și pătlagină, legate cu sfoară ca un pachet și apoi fierte. Un alt preparat specific sărbătorilor este Pan de Jamón – rulou din aluat umplut cu șuncă, stafide, măsline și bacon.