
Nu a gătit deloc până la 30 de ani, dar acum este deținătoarea unuia dintre cele mai citite bloguri culinare de la noi și autoarea unei cărți de rețete, „Gust verde”. Ramona Constantinescu, Muza lui Radu F sau tipa aceea de la Gust verde care te cucerește din prima cu farfuriile ei fresh, atent fotografiate, ne-a povestit ce a determinat-o să se apuce de gătit, cum o ajută experiența de 12 ani în pictură la foodstyling, ce îi gătește soțului ei și de ce crede că e important ca femeile să nu renunțe la gătitul acasă.
1. Cum a apărut Gust verde? De ce ai ales acest nume?
Eram la birou și m-a lovit cum lovești cu biciul în asfalt. Scurt pe doi. L-am sunat rapid pe Radu și fără să stea pe gânduri mi-a răspuns: „e foarte bun, bravo!”
2. Ești vegetariană? Ce fel de alimentație ați adoptat tu și soțul tău?
Am fost vegetariană 6 luni. Nu mi-a priit. Am nevoie și de puțină carne. Sună kinky, știu. Carne pentru noi înseamnă pește sau carne de vită. Evit puiul din comerț.
3. Care este rețeta de care te simți cel mai mulțumită? Sau poate cea cu care ai avut cel mai mare succes…
De agățat bărbați, bănuiesc. Toată lumea vrea să știe ce i-am pus pe masă lui Radu de m-a luat. Răspunsul scurt: pe mine.
4. Blogul tau este de-a dreptul îmbietor. Cine îți face pozele?
Eu. Tot eu le editez. Grafica blogului și a cărții îmi aparțin. Mulți nu mă cred. N-are nicio importanță. La Editura Curtea Veche chiar ei au insistat să fiu trecută pe carte nu doar autor. La design interior sunt tot eu. Cum făcea Sergiu Nicolaescu, el scria scenariul, el regiza și tot el juca. Murea la final, normal, era obosit.
5. Foodstylingul câștigă tot mai mult teren și în România. Care crezi că este rețeta unui blog culinar de succes? O fotografie care să te facă să dai fuga la piață? Sau, dimpotrivă, talentul autorului? Sunt mulți chefi în România care nu privesc cu ochi buni blogurile culinare tocmai din acest motiv: că sunt pline doar cu fotografii apetisante.
Eu sunt graphic designer în zilele în care nu gătesc. Am 12 ani de pictură în spate, așa că pun foarte mult preț pe imaginea unui produs. Sunt fix genul de om care poate fi pacălit cu o etichetă frumoasă. Recunosc! Dar dacă mâncarea din farfurie nu arată la fel ca în poza din meniu… atunci o las acolo să se odihnească. Este foarte important să ne placă mâncarea din farfurie ca aspect. Trebuie să mă seducă. Da, este adevărat că poți fi sedusă de un bărbat care nu este frumos, dar mâncarea ta din farfurie dacă nu arată sexy – nu o guști. Deci, altă șansă nu prea are :).
6. Ce îi gătești lui Radu și îi place cel mai mult?
S-a obișnuit cu stilul meu în bucătărie. Eu nu prea repet rețetele. Se întâmplă să se „atașeze” de cele cu carne, pentru că le fac rar. Ultima rețetă a fost ceva vreme pe repeat – somon la cuptor în sirop de arțar. Sincer, îl pot înțelege. Chiar este un pește delicios dacă este gătit cum trebuie. Radu a testat absolut toate rețetele mele din carte. Dacă nu se lăsa cu “WOW” la final, cu siguranță o tăiam de pe listă.
7. De ce crezi că femeile din ziua de azi s-au îndepărtat de bucătărie? Nu mai e la modă să gătești pentru familie sau prieteni? Tu unde te situezi? Îți plac mesele bogate, gătite în casă?
Chiar am scris despre asta în carte. O doamnă m-a întrebat daca gatitul acasă este pentru săraci. NU. Mai puține E-uri înseamnă mai mulți bani. Știți câtă carne de porc e într-un pate de porc? Cel mai probabil porcul figurează doar pe etichetă, în cutie nu găsești deloc, dar pe unii îi interesează mai mult cât scot din buzunar decât ce bagă în corp. Gătitul acasă e mega-fiță comparativ cu ieșitul la restaurant, pentru că eu n-am văzut încă o notă de plată care să rivalizeze cu prețul unei bucătării complet echipate. Dacă îți cumperi ingredientele corecte, gătitul acasă iese la un preț fair – nici mare, dar nici mic. Gătesc pentru că mâncarea bună îmi aduce prietenii împreună la masă, îi face să uite și de telefoanele mobile, pe care le mai deschid doar ca să facă o poză și să o pună pe Instagram!
8. Când ți-a fost cel mai greu, ca blogger?
Când mi-am dat seama că trebuie să-mi promovez cartea și s-o vând exclusiv pe online, fără ajutorul unui lanț de librării. M-am temut. Cartea se vinde bine. Sunt ca o mamă care își vede copilul crescând frumos și se mândrește cu asta.
9. De ce crezi că domeniul culinar naște atât de multe orgolii?
Serios? Eu nu m-am lovit încă de problema asta. Nu prea am interacționat cu orgolioși. Cred că deocamdată mă văd prea mică. Așa și sunt.
10. Ai lansat de curând o carte cu rețete. Spune-ne mai multe despre ea. Care e povestea ei?
E haioasă povestea ei. Nu am gătit deloc până la 30 de ani. Brusc m-a lovit. A fost o dragoste la prima înghițitură cu prima mea rețetă de mare succes. A fost o friptură de porc în vin. Sună banal. Dar a fost un banal divin! Din acel moment m-am apucat de gătit.
11. Ai o rețetă preferată în carte pe care să o împarți cu noi?
O, da! Este preferata lui Radu. Înțeleg și de ce. Se numește „Orgasm de ciocolată”. Pentru cei care au deja cartea, o găsiți la pagina 154.
Un tort raw vegan, absolut senzațional!
pentru blat:
- 250 g migdale crude
- 250 g curmale fără sâmburi
- 100 g fulgi de nucă de cocos
pentru cremă:
- 200 ml apă
- 250 g caju crud, hidratat 6 ore
- 150 g cacao neagră
- 100 g sirop de arțar sau miere raw
- 70 g ulei de cocos, topit în bain-marie
pentru glazura de ciocolată:
- 6 linguri cacao neagră
- 8 linguri ulei de cocos, topit în bain-marie
- 4 linguri sirop de arțar, la temperatura camerei
- 1 linguriță esență de vanilie naturală
Am pus în robotul de bucătărie toate ingredientele pentru blat și le-am mixat până ce s-au mărunțit bine. Într-o formă de tartă detașabilă am presat bine, cu mâna, compoziția de blat până când s-a fixat perfect. Am băgat-o la congelator.
Să facem acum crema. Am scurs apa în care au stat la înmuiat peste noapte nucile caju, apoi am introdus toate ingredientele în blender, chiar în ordinea indicată în stânga. Am mixat până ce mi-a ieșit crema-cremelor. Am turnat crema peste blatul făcut mai devreme, am nivelat frumos cu o paletă din plastic și am băgat tortul la congelator pentru 1 oră. Nu-l lăsați să înghețe în congelator! Când introduceți cuțitul în el, trebuie să fie ferm, și totuși un pic moale.
A sosit momentul pentru glazura delicioasă. Am amestecat toate ingredientele pentru glazură într-un bol mic, până la omogenizarea completă. Am întins cu grijă glazura pe toată suprafața tortului și am ornat cu căpșuni proaspete. Ciocolată + căpșuni = love! Nu cred că mai e nevoie să vă spun că este un desert de-a dreptul orgasmic. Se păstrează la frigider.
12. Ai un bucătar preferat? Cum ții pasul cu noutățile din domeniu?
Îmi place Gordon Ramsay. Nu încerc să țin pasul, gătesc și învăț în ritmul meu. Adică lent :) .
13. Ai fost vreodată într-o călătorie culinară? Care e țara care îți place cel mai mult din acest punct de vedere?
Asta plănuim să facem anul acesta. Un concediu în care să călătorim și să mâncăm. O să vă povestesc.
14. Ce gust are copilăria ta?
Are gust de șnițel cu cartofi prăjiți. Era singurul “dish” care îmi plăcea. Mama chiar făcea cel mai bun șnițel din lume.
15. Ce sfaturi ai pentru o primăvară gustoasă? Ce să punem în farfurii?
Eu le-am urat prietenilor mei de pe facebook o primăvară dulce. Se poate dulce și sănătos. Puneți în farfurii mâncare frumoasă. Să arate bine! Durează 5 minute în plus să așezi legumele mai frumos decât de obicei. Sau bucata ta de carne, nu o arunca pe farfurie precum mingea de baschet la coș. Imaginează-ți că farfuria e pânza ta goală și trebuie să o umpli cu multe culori. O să fie cea mai frumoasă și gustoasă compoziție.
16. Care e citatul tău favorit despre mâncare?
Dragostea trece prin stomac – și e pe bune. Chiar trece :) .
17. Cu ce te ocupai înainte de Gust verde și ce te-a determinat să alegi acest drum?
Pictam pe pânză. Acum îmi place să cred că pictez pe farfurii.
18. Ce alte proiecte mai ai?
Următorul volum de Gust verde :) . Am început să lucrez. Am multe surprize pentru doamnele mele. Vă dezvălui în premieră un capitol din carte. Un capitol special pentru bărbați, doar că de data asta o să fie cu… carne! Rețete sănătoase cu carne. :)