Știați că aproape 20% din timp suntem expuși muzicii? O mare parte din experiența pe care noi o avem în compania muzicii rămâne un mister însă. Cum se face că anumite piese ne fac să plângem, în timp ce altele ne aruncă direct pe ringul de dans? De ce anumite melodii ne plac atât de mult, iar pe alții îi agită? Și ce face ca unii să aibă o înclinație naturală spre a cânta, în timp ce alții nu sunt capabili să fredoneze mai nimic? Se pare că pe oamenii de știință i-a încântat ideea de a afla răspunsuri la toate aceste întrebări, iar rezultatele muncii lor au scos la iveală faptul că aceste diferențe sunt în strânsă legătură cu personalitățile noastre, atât de diferite. Artiștii pe care îi ascultăm pot dezvălui multe trăsături ale felului nostru de a gândi și a ne raporta la lume. 

photo-1458222960031-58c2a8f3ae50

sursă foto: unsplash.com

Preferințele muzicale ale oamenilor pot fi încadrate în trei mari categorii. Empaticii sunt foarte interesați de gândurile și emoțiile celorlalți. Sistematicii, pe de altă parte, sunt pasionați de tipare, sisteme și toate regulile care conduc lumea. Cea de-a treia categorie este formată din echilibrați, pentru că ei sunt interesați în egală măsură atât de emoții, cât și de tipare.

Studiile din ultimii zece ani au arătat că 95% dintre oameni pot fi încadrați într-unul din aceste trei mari grupuri și că astfel pot fi prezise multe lucruri despre ei, cum ar fi dacă studiază, de exemplu, matematica, sau, dimpotrivă, limbile străine. A fost  însă demonstrat că ele pot prezice inclusiv comportamentul nostru muzical.

photo-1446057032654-9d8885db76c6

sursă foto: unsplash.com

Astfel a ieșit la iveală că empaticii preferă muzica suavă, care are un nivel scăzut de energie, caracterizată de tristețe și profunzime emoțională (R&B, soft rock etc). Sistematicii, dimpotrivă, vor muzică intensă, iar hard rock-ul, punk-ul sau heavy metalul par să le satisfacă așteptările. Tot ei sunt cei care preferă ariile complexe, care au o profunzime intelectuală, așa cum sunt cele din muzica clasică, de exemplu.

Un alt studiu a demonstrat că extravertiții (care sunt de obicei mai vorbăreți, asertivi și entuziasmați) au mai multe șanse să fie buni cântăreți decât introvertiții.

photo-1453738773917-9c3eff1db985

sursă foto: unsplash.com

Sursă: independent.co.uk

COOLtura Mall

Post a comment