
Un adult din cinci suferă azi de tulburări de anxietate. Ne temem de situaţii din trecut, de ce s-ar putea întâmpla în viitor şi, privind în permanenţă peste umăr, uităm de momentul prezent – singurul pe care-l avem cu adevărat. Totuşi sunt şi oameni care nu fac asta – oameni curajoşi, care par că nu se tem de nimic. Oare aşa stau cu adevărat lucrurile? Cei care nu au frică de nimic sunt ori sociopaţi, ori au leziuni grave la nivelul creierului, consideră psychologytoday.com. De fapt, oamenii curajoşi simt frica – acest sistem de alarmă al corpului – la fel ca toată lumea. Secretul lor constă în modul cum gestionează emoţia aceasta. Iată câteva dintre strategiile aplicate de cei curajoşi în confruntarea cu „torţionarul nevăzut” – frica.
- Oamenilor care par fără nicio teamă nu le e frică de… frică. Emoţia aceasta, una dintre cele mai puternice pe care le poate simţi omul, ne-a ţinut în viaţă de când existăm ca specie. Frica e utilă. Ne avertizează asupra pericolelor. Dar poate produce mari pagube dacă se instalează la centrul de comandă. Oamenii curajoşi ştiu că fricii nu-i poţi da shut down, aşa că nu o consideră inamic, ci îi înţeleg foarte bine rolul – acela de aliat, care trebuie să-i călăuzească prin tot felul de situaţii-limită până îşi ating obiectivele.
- Oamenii fără frică înţeleg mecanismul fricii. Şi anume că este o experienţă complexă, care implică o multitudine de componente mentale, emoţionale şi fizice. Şi mai ştiu că propriile gânduri pot exacerba frica făcând ca totul să arate mult mai înfricoşător decât este, poate, în realitate. Şi de asemenea, mai ştiu că prin acţiunile pe care aleg să le facă pot limita impactul pe care frica îl are asupra vieţilor lor.
- Cei curajoşi iscodesc cauzele celor mai puternice temeri! Şi vor să ştie ce se ascunde în spatele lor, pentru că nu este vorba atât despre ce te sperie, ci de ce te sperie. Cu cât înţelegi mai bine acest mecanism, cu atât forţa paralizantă a fricii slăbeşte.
- Încrederea în sine – antidotul perfect contra multor spaime! Cu cât vei fi mai sigur pe tine că vei gestiona perfect ceea ce te înspăimântă, cu atât te vei simţi mai în siguranţă. Dezvoltarea încrederii de sine este rezultatul dobândirii de noi cunoştinţe, dezvoltării unor abilităţi şi a câştigării experienţelor de viaţă. Iar toate acestea vor face ca multe situaţii să devină mai previzibile, iar frica să scadă în intensitate. Aşadar, frica trece mergând tot înainte!
- Oamenii curajoşi întreprind acţiuni în ciuda fricii, nu din cauza ei. Ceea ce ne defineşte pe noi, ca oameni, sunt acţiunile pe care le facem. Dar uneori, paralizaţi de frică, nu putem acţiona, deşi ştim clar că tocmai acela este drumul pe care trebuie să-l alegem. Cei curajoşi fac strategii şi îşi planifică acţiunile – ştiu când este cazul să insiste să meargă mai departe şi când trebuie să facă un pas în spate. Ştiu ce riscuri merită asumate şi care trebuie evitate. Iar când situaţiile scapă total de sub control, nu le este teamă să ceară şi un pic de ajutor.