
Nu vă promit paradisul. Îl găsiți voi singuri în Skiathos
Asta dacă vă doriți ceea ce am căutat eu prima oară la o insulă din Grecia. Natură, păduri de pini, liniște, mare calmă și translucidă, plaje frumoase (a se citi cu nisip fin), nu foarte mari, cu cât mai puțini turiști. Evident totul la un preț decent. Și cred că am avut de unde alege când am început să caut, pentru că toate insulele grecești par edenice atunci când te documentezi pe net și mai ales când nu ai fost niciodată și nu poți să le compari între ele.
Și eu mă documentez, nu glumă. În parte, pentru că vreau să văd și să fac cât mai multe când ajung acolo și de asemenea pentru a ști unde să îmi aleg cazarea. Așa că prima dată când mi-am propus să descopăr și această zonă am petrecut ore, zile, nopți în urma cărora închideam calculatorul fără să mă fi putut dumiri unde mi-ar plăcea mai mult.
După pagini întregi de forumuri și site-uri, articole de vacanță și informații peste informații am ales Skiathos. Propunându-mi ca de câte ori am ocazia să vizitez apoi altă insulă. Prima oară am fost în urmă doi ani, la final de iunie. Și tot pentru prima oară am ales să mă întorc în aceeași destinație de vacanță, în acest an, în septembrie, între timp petrecând sufiecient timp și în Thassos. Iar din această comparație personală Skiathosul, ce-i drept, mai scumpă puțin la capitolul mâncare, a câștigat mai mult în ceea ce privește plajele superbe, acces ușor pe insulă, mai multă liniște, păduri de pini pe care le traversezi în drum spre câte o plajă și o capitală mai mare dar și mai pitorească (deși în Thassos mi-a plăcut mult Muzeul de Arheologie, aflat în Limenas).
Nu o să vă dau detalii legate de transport, puteți ajunge cu orice. Eu am fost și în varianta un pic mai costisitoare – avion, dar clar mai rentabilă ca timp pentru că într-o oră ești acolo, dar și în cea mai ieftină și mai obositoare – cu autocarul. Despre mașină personală nu știu, că nu am permis. Și tocmai de aceea am apreciat din plin transportul local care cu prețul de 2 euro te duce din capitală, Skiathos Town înspre plaja Koukounaries în circa 30 de minute (26 de stații). În plus autobuzele circulă de la 7 dimineața până după miezul nopții.
În privința cazării, prima dată am stat lângă faimoasa plajă Koukounaries, la vila Alexis, mai retrasă de la drumul principal, cu o grădină frumoasă, iar a doua oară am ales capitala, și am stat la Skiathos House, pe care o recomand din toate punctele de vedere (localizare la un minut de strada principală Papadiamanti și la 5 minute de mers pe jos de stația nr. 4, cu două supermarketuri în apropiere, curățenie, apă caldă tot timpul, o mică bucătărioară foarte bine dotată, cu o grădină superbă și un proprietar care răspunde foarte repede la e-mail și îți oferă o mulțime de informații).
Ce poți face pe insulă:
Skiathos are de toate pentru toți: locuri potrivite pentru familii cu copii, sporturi nautice pentru pasionați, în special pe Koukounaries, dar nu numai, cluburi, mai ales în zona portului nou, baruri, cafenele, taverne cu profil pescăresc, închirieri de biciclete, mașini, scutere, atv-uri (prețurile acestora variind în funcție de numărul de zile – de la 10 euro pe zi bicicletele, la 25 atv-uri), excursii cu diverse vaporașe în jurul insulei sau pe insulele din apropiere.
- Excursii: recomand în acest scop Eleni Boat, 15 euro (condusă de doi frați, Kostas și Ianis, îi găsiți în portul vechi, în dreptul terasei Mythos și au ca slogan ”Anti-Stress Zone”). Eu i-am ales de fiecare dată și în total am făcut vreo 5 excursii cu ei pentru că te poți bucura în primul rând de-o călătorie autentică – au muzică bună, în surdină astfel încât poți să auzi și marea… au diverse mirodenii și ierburi pe vas, și în funcție de zi sau excursie oferă câte o mică surpriză – pepene, un pahar de ceai de cimbrișor din buchetele atârnate, sangria, vin, apă etc, pot pregăti pe loc scoici sau culege arici de mare (la ei am mâncat pentru prima dată și sunt delicioși). Am ajuns atât pe plajele inaccesibile altfel – Kastro și Lalaria, plus pe unele mai mici atunci când vântul nu a permis călătoria spre primele două, dar și pe Tsougria, o insulă cu o plajă superbă și cu apă atât de cristalină că razele soarelui se reflectă direct în micile dune de nisip de pe fundul mării.
- Decolări și aterizări: Skiathos are una dintre cele mai scurte și înguste piste de aterizare din lume mărginită în ambele părți de mare astfel că din avion ai senzația că vei… ameriza! Dar spectacolul e cu adevărat impresionant când ești la sol. Mulți turiști își rezervă orele prânzului și ale amiezei (în special miercurea și vinerea în jur de 12 – 13:00) pentru a veni în dreptul pistei și a se bucura de un eveniment mai plin de adrenalină decât orice parc de distracții! Pentru că avioanele aterizează zburând la propriu pe deasupra capului tău, iar când decoleză… ei bine aici e aici. Pe lângă ritualul respectat și de piloți de a face cu mâna spectactorilor, poți vedea, simți, auzi momentul decolării la intensitate maximă. Eu am făcut-o și pentru că nu am știut inițial ce înseamnă și am (ușor) ignorat plăcuța cu ”Keep away from aircraft blast” m-am ales cu o mică vânătaie și un cucui (și el mic) stând chiar în primul rând. Dar sincer, pot spune a meritat, cum sunt convinsă că ar spune și alții care au stat ca și mine în linia întâi.
- Cinematograf în aer liber: În caz că nu știați, aici și mai ales pe Skopelos, insula învecinată, s-a filmat ”Mama Mia!”. În Skiathos Town există cinematograf în aer liber unde, pe lângă alte filme recente, rulează cel puțin două spectacole pe săptămână ale producției cinematografice care îi are ca protagoniști pe Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan și Colin Firth. Biletul costă 10 euro și chiar dacă ați mai văzut filmul, e amuzant să îl revedeți aici. Vă veți distra cu siguranță, toată lumea se ridică și dansează pe melodiile din Abba și în timpul filmului sunt mici surprize asigurate de localnici. Însă, chiar și în septembrie, când am fost eu, biletele erau sold out în seara difuzării așa că e bine să le cumpărați cu o zi – două înainte.
- Plajele și drumeții:
- Mandraki Beach – una dintre plajele cele mai frumoase, la care am ajuns după o plimbare relaxantă prin pădure (coborâți la stația 23 și luați-o pe drumul din dreapta). Numai că aici marea poate deveni un pic capricioasă când bate vântul mai tare. Are însă toate facilitățile (2 umbrele de stuf și un șezlong costă 8 euro, preț universal pe toate plajele) și în același timp e foarte bine conservată.
- Mystique (Ampelakia) Beach – de la stația 26 (ultima) urcați pe drumul spre Banana Beach, dar faceți imediat stânga. Urmează o zonă un pic părăsită și multe trepte dar merită să porniți în căutarea ei, e cochetă și mai retrasă, cu același nisip fin și apă limpede.
- Koukounaries – locul unde pinii, în mod inexplicabil au ales să crescă direct pe plajă, devenind una dintre cele mai speciale speciale plaje dintre diverse alte insule. În spate se află și o rezervație, cu faună și floră și nu de puține ori te poți întâlni pe plajă și cu câte un iepure sau cu lebede care, după ce sunt hrănite de turiști, înoată în Marea Egee.
- Lalaria – se poate ajunge cu o excursie pe apă. La mal apa este turcoaz, iar plaja are unele dintre cele mai frumos șlefuite pietre.
- Kastro, pe lângă plajă puteți vizita, urcând pe stâncă, un vechi sit cu o fortăreață, locul fiind foarte bine conservat. A fost construit pe la 1450 și pe rând s-a aflat sub dominație bizantină, venețiană și turcească, păstrând inclusiv ruina unei vechi moschei.
Capitala: un alt loc frumos este peninsula Bourtzi – care astăzi separă cele două porturi din Skiathos Town si care în trecut adăpostea, de asemenea, un fort. Acum este un centru cultural unde se desfășoară diverse spectacole și aici se află și o terasă, ascunsă în mica pădure de pini, cu o privește superbă asupra mării, portului și orașului Skiathos, în special la apus.
Cum orașul este construit în trepte, coborând spre mare, este o adevărată plăcere să-i descoperiți străduțele cu case îngrijite și colorate, terasele ascunse și magazinele cu produse tradiționale, în special bijuterii handmande. Opriți-vă atenția pe lucrăturile migăloase și pe monturile speciale care înconjoară pietrele prețioase sau semiprețioase. În astfel de incursiuni prin oraș nu ratați panorama oferită de biserica Saint Nicholas (în partea dreaptă a portului vechi).
Din Skiathos am plecat de fiecare dată cu dorința de a reveni (mai ales că niciodată nu am apucat să văd chiar tot ce are de oferit insula) cu o mare pasiune pentru pasta de măsline, pentru florile de iasomie și cu bucuria că am avut norocul să văd și delfini care ne-au însoțit o bucată de drum înspre Skopelos.
Buna ziua,
Va multumesc pentru informatii. Extrem de utile si de frumos scrise.
Minunat blog de calatorie!
Andreea
Da este foarte frumos Skiattos puțin cam scump la mâncare si la feybot mare atenție 130€din Volos Skiattos 2persoane si mașină plecare din Vlos ora 7 .45 si 8.15 dar trebuie să fiți cu o oră înainte de plecare noi am ajuns la 8. Si ne-au luat am luat bilete de pe fery.