Parisul nu a fost încă detronat de pe locul întâi al celei mai romantice capitale europene şi probabil cu cele mai multe şi mai variate atracţii, indiferent de preferinţe, vârstă, pasiuni. Da, ăsta poate fi un clişeu, dar veţi vedea că, dincolo de comercialul său, oraşul ştie să celebreze iubirea ca nimeni altul, prin tot ce le oferă cuplurilor de îndrăgostiţi. Şi o face cu stil!

ffd897571687bc434fb1f3cc84b2d2e3

foto: Pinterest

În afară de emblemele Parisului – turnul Eiffel, Arcul de Triumf, catedralele Sacré-Coeur şi Notre-Dame, Palatul Versailles, muzeele D’Orsay şi Louvre – orașul are o mulţime de secrete, ca o doamnă pariziancă elegantă şi cochetă, ce aşteaptă să fie cucerită.

Şi, fără îndoială, aceste secrete se vor revela dacă aveţi răbdare şi dacă vă doriţi să descoperiţi Parisul altfel, bucurându-vă de atmosfera pe care oraşul o oferă din câteva puncte cheie mai puţin cunoscute.

Aşa că lăsaţi ghidul deoparte şi cuprindeţi oraşul cu privirea la apus, din locuri cu cele mai frumoase panorame:

  • Pont Alexandre III – cel mai pitoresc pod, de unde aveţi o privelişte superbă asupra turnului Eiffel.
  • Curtea „Carrée du Louvre” şi Grădinile Tuilleries.
  • O panoramă la fel de frumoasă se vede şi de pe Pont de l’Archevêché –în spatele catedralei Notre-Dame.
foto: Pinterest

foto: Pinterest

  • Roata Ferris din Place de la Concorde, de unde puteţi admira Parisul la 360 de grade, ca de altfel şi din turnul Montparnasse.
  • Apusul este inegalabil în cartierul Montmarte. Aici, mai precis în Place Abbesses, se află celebrul zid cu declaraţii de iubire. Respiraţi aerul boem din cartierul artiştilor printr-o plimbare pe străduţele romantice, până la Basilica Sacré-Coeur. Zona oferă o multitudine de restaurant cochete, precum „La Boite aux Lettres” sau „Le Coq Rico”. De asemenea, tot aici vă puteţi transpune în personajele filmului „Midnight în Paris” (Woody Allen) şi, vizitând oraşul noaptea într-un tur cu o maşină de epocă, veţi trăi adevărata perioadă La Belle Èpoque.
da718b127419ffcc5f69c920150680d8

foto: Pinterest

  • Și tot pentru un moment calm și relaxant puteţi face o vizită la „Aquarium”. Pe lângă o expunere a lumii acvatice, locul oferă o atmosferă plăcută, în special seara când sunt mai puţini vizitatori.

Bucuraţi-vă de o cină romantică… pe roţi, în aer sau pe apă!

  • De exemplu, puteţi admira Parisul şi monumentele sale din „Bustronome”, un restaurant gourmet… în mişcare. Autobuzul de lux este dotat cu bucătărie şi cu etaj, iar preparatele sunt cu siguranţă delicioase cu un aşa decor celebru.
  • Cele mai multe monumente ale Parisului sunt la fel de vizibile şi de pe apă. Turnul Eiffel, Notre-Dame, Louvre, Invalides, toate se văd spectaculos de pe un vaporaş cu care puteţi face plimbări pe Sena, în special seara. Iar dacă doriţi să combinaţi priveliştea cu o cină elegantă, puteţi face rezervare la „Les Bateaux Parisiens”.
  • Printre restaurantele la înălţime şi la propriu şi la figurat puteţi alege între „58 Tour Eiffel”, situat la etajul 1 al turnului, „Jules Verne”, un restaurant cu o stea Michelin, aflat la etajul al doilea sau „Ciel de Paris”, în vârful turnului Montparnasse, cu o privelişte superbă asupra întregului oraş.
4ecdd5c145de3d0f6efd100865496440

foto: Pinterest

  • Pentru a vă lăsa inspiraţi de poveştile din trecut, alegeţi cel mai vechi restaurant din Paris: „Procope”. Localul a fost deschis în anul 1686, nu departe de muzeul D’Orsay şi a devenit şi prima cafenea literară din lume. Aici obişnuiau să meargă La Fontaine, Voltaire, Rousseau, Beaumarchais, Balzac, Hugo, Verlaine, printer mulţi alţi scriitori, oameni politici şi de cultură.
f8f278ec47287780a6943be881c1b36f

foto: Pinterest

Şi cum farmecul parizian nu înseamnă nimic fără cafenele, trebuie să ştiţi că există şi unele tematice:

  • Dacă vorbiţi franceză, este amuzant să degustaţi o băutură în timp ce ascultaţi oamenii discutând filosofie, plini de pasiune, la Café Philosophique sau la Café des Phares, Place de la Bastille, în fiecare duminică de la 10:00 la 12:00. Pentru vorbitorii limbii engleze care se nimeresc în Paris în fiecare prima zi de miercuri a lunii, mai potrivită este Café de Flore (pe bulevardul Saint-Germain, nr.172).
foto: Pinterest

foto: Pinterest

  • Dintre cafenelele legate de zona ştiinţifică, cea mai interesantă este „Le Père Tranquille”, pe strada Pierre Lescot, la numărul 16, unde puteţi merge tot în prima zi de miercuri a lunii.
  • Şi pentru a fi internaţional la Paris, beţi o cafea delicioasă cu dulciuri arăbeşti la Mosquée (Arondismentul 5, lângă Jardin des Plantes), vizitaţi o piaţă cu produse africane în aer liber în Belleville (Arondisment 11), savuraţi mâncare chinezească în Chinatown (Arondisment 13).
foto: Pinterest

foto: Pinterest

Sigur, nu poţi veni la Paris fără să treci pe la Louvre sau fără a admira impresioniştii găzduiţi de fosta gară devenită muzeul D’Orsay. Dar Parisul mai are nenumărate muzee cu diverse tematici.

  • Musée Guimet se spune că este cel mai cuprinzător în ceea ce priveşte arta orientală (se află la adresa 6 Place d’Iéna). Nu uitaţi să vizitaţi şi anexele – Musée du Panthéon Bouddhique, cu o grădină japoneză superbă (19 Avenue d’Iéna).
  • Muzeul de ceară Grevin are peste 300 de figuri ale celebrităţilor din toată lumea.
  • Palatul Garnier, sediul Operei din Paris încă din anii 1600, conţine de asemenea expoziţii permanente şi temporare. Interiorul Operei este cu adevărat spectaculos, Le Grand Foyer fiind inspirat după Sala Oglinzilor din Palatul Versailles. Nu rataţi un spectacol aici: indiferent ce aţi alege, vă veţi bucura de o interpretare impecabilă şi, în plus, vă veţi putea afla într-una dintre cele mai frumoase clădiri din Paris. Dacă doriţi să schimbaţi un pic registrul cu ceva French Cancan, puteţi urmări un spectacol de cabaret autentic şi senzual la „Crazy Horse”, „Moulin Rouge” sau „Lido”.

Primăvara este minunată în Oraşul Luminilor, mai ales atunci când te bucuri de acest anotimp în cele nu mai puţin de 400 de parcuri! Şi cum toate sunt bine îngrijite, merită să le faceţi o vizită. Bineînţeles, nu veţi reuşi acest lucru nici măcar dacă alegeţi să faceţi o vacanţă tematică mai lungă, dar noi am ales câteva care vă vor oferi un pic de relaxare după orele petrecute în muzee.

  • Bois de Boulogne şi Bois de Vincennes, fiecare a câte 2.000 de acri, cu lacuri, grădini de trandafiri, piste de biciclete şi mici terase unde puteţi mânca un prânz uşor.
  • Jardin Albert-Kahn, cu o grădină japoneză minunată şi o expoziţie de fotografii din colecţia Kahn (una dintre cele mai mari din lume, create în perioada 1900-1920 de celebrul bancher şi filantrop).
  • Construcţia parcului Monceau, cu ruine – false, ce-i drept, datează din secolul al XVII-lea, sub conducerea Ducelui de Chartres. Este unul dintre cele mai elegante şi romantice din Paris.

Parc Monceau1

  • Modern şi inovativ, parcul André Citroën a fost deschis în 1993 şi este cel mai mare loc de acest fel creat în Paris în ultimul secol. Vizitatorii găsesc aici pavilioane şi sere cu plante exotice şi fântâni.

Nu garantăm că după ce veţi fi făcut o parte din toate aceste lucruri o să cuceriţi Parisul. Dar cu siguranţă la final veţi fi cuceriţi, pentru că tocmai aţi aflat de ce este cel mai romantic oraş.

COOLtura Mall

Post a comment