Astăzi, de Moș Nicolae, v-am pregătit un interviu cu un copil, Patricia Diculescu, în vârstă de 14 ani. Am ales-o pe ea pentru bucuria cu care vorbește despre cărți, pentru faptul că reușește să învețe de plăcere, pentru că e un copil fericit cu prietenii și familia sa. De la ea aflăm cum a descoperit lectura, cum se pot face iubiți chiar și profesorii mai exigenți, dar și ce părere are despre sondajele care arată că oamenii și, în special tinerii, nu citesc.

Știu că îți place să citești. Cum ai descoperit plăcerea lecturii?

Când eram mai mică, nu-mi plăcea să citesc. Îmi erau suficiente poveștile citite de părinții mei în fiecare seară, înainte de culcare. Dar într-o zi sora mea, Adela, s-a întors dintr-o din excursie cu o carte pentru mine. Mi-a plăcut foarte mult și atunci am descoperit plăcerea cititului.

10259369_889239431102176_239158630_n

Îți mai amintești care a fost prima carte pe care ai citit-o singură?

„Hugo Pepper”, de Paul Stewart, din câte îmi aduc aminte.

Care a fost cartea pe care ai așteptat-o să apară cel mai mult?

Sunt cel puțin două: ”Blood of Olympus”, de Rick Riordan, și „Harry Potter and The Cursed Child”, de J.K. Rowling.

Ce fel de cărți citești, în general? Care sunt preferatele tale? Cine e autorul tău preferat?

Cel mai mult îmi plac cele de mister sau fantasy. Autorii mei preferati sunt Rick Riordan, Sabaa Tahir și J.K. Rowling (deocamdată!). Când eram mai mică îmi plăcea foarte mult Roald Dahl. I-am citit toate cărțile și încă îmi doresc să vizitez muzeul dedicat lui din Anglia.

15327571_1671921132833998_211443107_n

Ce trebuie să aibă o carte ca să-ți placă?

Trebuie ca accentul să cadă pe acțiune, nu-mi plac așa mult romanele în care totul se învârte în jurul unei relații. Povestea ar trebui să te poarte în universul ei, astfel încât să pierzi noțiunea timpului și, în același timp, și pe tine printre pagini.

Vorbești la scoală cu prietenii despre cărți? Aveți discuții despre cărți, autori? Faceți schimb de cărți?

Da, am o prietenă foarte bună, cu care vorbesc mereu despre cărți și despre autorii lor. De multe ori ne cumpărăm aceleași cărți, le citim în același timp și apoi le comentăm.

Îți place să primești cărți drept cadou de sărbători sau preferi să primești altceva?

Cărțile sunt mereu pe lista mea, dar nu mă deranjează să primesc și altceva.

Știu că în ultimul timp citești foarte mult în limba engleză. Cum ai început să citești cărțile în original? Care este prima carte citită astfel? Când te poticnești la un cuvânt care nu știi ce înseamnă, îl cauți în dicționar sau încerci să-ți dai seama din context ce înseamnă?

Prima mea carte în engleză a fost ”Percy Jackson and the Battle of the Labyrinth”, și am cumpărat-o așa fiindcă nu mai puteam aștepta să se traducă! De atunci mi-am dat seama că mi-e la fel de ușor să citesc în engleză. Cât despre cuvintele necunoscute, de cele mai multe ori reiese din context, dar mai caut și în dicționar dacă nu-mi pot da seama.

Te ajută cititul la învățarea unei limbi străine?

Da! Cărțile și serialele sau filmele cu subtitrare în engleză m-au făcut să îmi dezvolt vocabularul și exprimarea în această limbă.

Ai o listă de cadouri pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun? Poți să ne spui ce dorințe ai trecut acolo?

Am o listă pe care au fost trecute doar cărți până acum, dar am profitat de reduceri și mi le-am comandat de curând. Singurul lucru rămas pe lista este o figurină cu Newt Scamander!

15281824_1671921136167331_1951605128_n

Cine-ți cumpără cărțile?

Păi, mama sau tata de obicei, dar și prietenii mei îmi fac surprize uneori.

Care este cartea pe care ai citit-o cel mai repede? Îți mai aduci aminte în cât timp ai citit-o și de ce te-ai grăbit așa de tare?

Cred că ”Harry Potter and the Cursed Child” pentru că a fost doar un script book. Am citit-o într-o oră!

Sondajele arată că românii citesc foarte puțin.  Dacă nu ai ști de rezultatele acestor sondaje, părerea ta care ar fi? Citesc sau nu românii? Citesc sau nu tinerii, tu ce părere ai? Bineînțeles, privind totul din perspectiva ta, a anturajului tău.

Prietenii, colegii și rudele mele citesc foarte mult, deci nu mă așteptam la aceste rezultate. Toată lumea din jurul meu pare să aiba mereu o carte în mână! Inclusiv eu, bineînțeles… Până la urmă „a purta o carte cu tine e ca și când ai merge cu o gradină în buzunar”.

15355913_1671921039500674_254254325_n

Tu de ce citești? Ce reprezintă cărțile pentru tine?

Mi se pare că în cărți acțiunea este mult mai bine definită decât în filme (chiar dacă și acelea îmi plac mult!). Poți lua parte la trăirile, gândurile personajului și să simți tot ceea ce simte și el. Cărțile sunt ca o scăpare, în care te izolezi pur și simplu de restul lumii, și uiți de toate grijile.

15301342_1671921142833997_745998720_n

Stiu că ai un program foarte încărcat la școală și că abia apuci să-ți faci toate temele pentru a doua zi. Ți se pare util tot ceea ce înveți la școală?

Unele lucruri mi se par importante, iar altele nu. Însă multe chestii mai esențiale nu sunt predate în școli, ceea ce este, totuși, o problemă.

Sunt profesori iubiți de copii și profesori mai puțin plăcuți de elevi. Crezi că un profesor  mai exigent are șanse mai mici de a fi plăcut de copii? Cum trebuie să fie, în opinia ta, un profesor ca să fie considerat un profesor bun?

Am avut profesori exigenți pe care i-am plăcut. Pentru ca un învățător să fie iubit de copii cred că ar trebui să mai spună câte o glumă din când în când, dar să ne și învețe lucruri noi și importante. Ar trebui să poată să păstreze liniște în clasă și să fie corect când dă note!

Ți-ar plăcea ca la școală să poți alege să aprofundezi anumite materii care-ți plac mai mult?

Da! Fizica și chimia, de exemplu, îmi plac foarte mult, dar nu le înțeleg așa bine. Ora trece destul de repede, e multă informație, nu facem experimente suficiente care să ne ajute să înțelegem procesele mai ușor.

Știi ce ai vrea să te faci când vei fi mare? Te-ai gândit deja? Către ce înclini?

Păi de când eram mică am fost fascinată de spațiu și am vrut să mă fac astronaut sau… detectiv! Nu mi-ar plăcea să am o slujbă la care trebuie să stau la birou toată ziua.

Ce i-ai spune cuiva căruia nu-i place să citească astfel încât să-l convingi să încerce măcar?

Să încerce măcar o carte scurtă, poate de Agatha Christie pentru că volumele ei nu sunt foarte lungi, dar sunt foarte bine scrise. Și dacă nu-i place așa mult, atunci poate să citească poeme. Dacă nici acelea nu-i priesc, atunci fiecare cu ce-i place!

Ce-ți place cel mai mult la viața ta?

Îmi place că am prieteni buni, o familie și o casă frumoase și că pot citi în engleză, deci orice carte pe care o vreau îmi este accesibilă.

15310159_1671921042834007_756460805_n

COOLtura Mall

Post a comment