După nouă ani de film, cunoscutul regizor, scenarist și producător Radu Jude regizează primul său spectacol de teatru. Acesta a ales să colaboreze cu Teatrul Național din Timișoara pentru punerea în scenă a unui text ce aparține lui Ingmar Bergman, „Scene dintr-o căsnicie”. Piesa celebrului regizor suedez, tradusă de Carmen Vioreanu, este povestea disoluției unei familii, spusă într-o notă ce alternează umorul cu sarcasmul.

10007054_919078164792792_7065504118955450720_n

Premiera spectacolului este programată joi, 10 martie, de la ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara. Din distribuție fac parte Ion Rizea, Claudia Ieremia și Alina Ilea. „E un gând mai vechi, iar motivația e una destul de complexă: dorința de a lucra cu convenția pe care o presupune teatrul, dorința de a pune în scenă un anume text, dorința de a vedea ce se întâmplă cu cele câteva lucruri pe care le-am înțeles făcând regie de film atunci când ele sînt confruntate cu un alt mediu, dorința de a lucra mai mult timp cu actorii (ceea ce în film nu prea se poate)…”, a declarat regizorul într-un interviu acordat EVZ.

Radu Jude este unul dintre regizorii de aur din noul val al cinematografiei românești și, în prezent, unul dintre cei mai premiați regizori de film din România: a câștigat un Urs de Argint la Berlin, anul trecut, Premiul Confédération Internationale des Cinémas D’Art et Essai (C.I.C.A.E.), opt premii Gopo, Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance (SUA) și multe altele. Lungmetrajul său „Aferim!” a fost propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2016.

COOLtura Mall

Post a comment