Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român contemporan, a înregistrat miercuri seara, la casa de licitații Sotheby’s, un nou record: lucrarea sa intitulată ”The Sunflowers in 1937” a fost cumpărată cu aproape patru milioane de euro. Lucrarea a fost realizată în 2014 și, estimată la o valoare de 400.000-600.000 de euro, a fost achiziționată săptămâna aceasta, conform site-ului oficial Sotheby’s, la prețul de aproape patru milioane de euro.

sunflower

Povestea lucrării „The Sunflowers in 1937” este emoționantă. Tabloul, monumental de altfel, este o reinterpretare a capodoperei lui Vincent Van Gogh, cu referire la evenimente istorice ale secolului al XX-lea. În 1937, regimul nazist a organizat o expoziție scandaloasă la Munchen, intitulată ‘Degenerate Art’ (Entartete Kunst): aceasta cuprindea sute de lucrări, unele ale unor artiști de calibru, precum Kandinsky, Mondrian sau Chagall, expuse alături de sloganuri ironice și mesaje propagandistice, totul pentru a sublinia că acestea reprezintă o insultă la adresa germanilor și o reacție împotriva modernismului în artă.

Lot-7-Ghenie-The-Sunflowers-in-1937

Legătura lui Adrian Ghenie cu Vincent Van Gogh nu se oprește aici. Când avea doar șase ani, Ghenie avea sub pernă o pictură cu floarea soarelui a celebrului artist olandez. Mai târziu, Ghenie s-a reprezentat pe sine sub chipul celebrului pictor, în lucrări realizate între anii 2012-2014.

foto: Sorin Lupșa

foto: Sorin Lupșa

Mai multe detalii despre această licitație se găsesc aici.

COOLtura Mall

Post a comment