Contributor: Bianca Bujor

Fie că eşti mic sau mare, nu ai cum să nu îndrăgeşti frumoasele poveşti cu bătrânul Pettson şi motănelul Findus. Anul acesta, cei doi tovarăşi s-au pus pe fapte mari şi… pe gătit, aşa că au strâns toate mâncărurile preferate, pregătite la ferma lor, în „Cartea de bucate a lui Pettson şi Findus”. Editura Pandora M, parte a grupului editorial Trei,  ne-a adus mai aproape şi de această dată creaţiile lui Sven Nordqvist, completate de reţetele lui Christine Samuelsson. Reţetarul de dimensiunea unui caiet studenţesc cuprinde nu doar poftele pisoiului Findus, dar şi fragmente din peripeţiile celor doi. Minunatele ilustraţii realizate de autor parcă ne transpun în căsuţa de la ţară, în bucătăria rustică unde se găteşte… de sezon.

Un alt lucru deosebit al celei mai noi cărţi din seria Pettson şi Findus este împărţirea reţetelor pe anotimpuri. Primăvara începe cu gofre pufoase, terci de ovăz sau chifteluţe. Vara continuă cu o delicioasă prăjitură cu afine, culese chiar de Findus, peşte la proţap pescuit de Pettson, dar şi celebrul tort de clătite. Prăjitura cu mere este nelipsită toamna, la fel şi supa caldă cu praz şi cartofi sau crema de sirop de fructe, pentru zilele ploioase. Chiar dacă afară este frig, Findus adoră iarna şi Crăciunul, timpul perfect pentru turta dulce, costiţe la cuptor, orezul cu lapte şi câte şi mai câte bunătăţi.


Creatorul îndrăgitei serii Pettson şi Findus este scriitorul Sven Nordqvist. Născut la data de 30 aprilie 1946, în Helsingborg, Suedia, autorul a fost mereu pasionat de artele vizuale. Acesta a activat ca profesor, arhitect şi grafician, însă visul său a fost acela de a da viaţă lecturilor pentru copii. La început nu i-a fost uşor, deoarece s-a confruntat cu refuzuri din partea unor şcoli de artă. Însă asta nu l-a oprit din drum căci şi-a dovedit talentul, câştigând în anul 1983 un concurs important organizat de Editura Opal, dedicat cărţilor ilustrate pentru copii. O realizare notabilă în cariera sa, care a deschis drumul către următoarea carte, „Tortul de clătite”, cea care a marcat apariţia personajelor Pettson şi Findus. Sven Nordqvist a creat o poveste, iar cititorii au transformat-o într-un univers. Fiind foarte bine primită de public, autorul a continuat să scrie despre viaţa bătrânului de la fermă şi a motanului său. Acum, atât în Suedia, ţara de origine, cât şi în multe alte ţări, Pettson şi Findus este o serie de cărţi fenomen. Cu aventuri captivante, dar şi frumos ilustrate, cărţile au fost cumpărate de peste 6 milioane de fani şi tradusă în 44 de limbi.

La început, Pettersson trăia singur la ferma sa şi nu avea pe nimeni cu care să vorbească, în afara găinilor aiurite. Dar într-o zi, doamna Andersson din vecini i-a adus bătrânului morocănos o cutie pe care scria Findus – mazăre verde. Doar că în loc de porţii cu legume, în cutie era un pisoi dungat şi drăgălaş. Moşneagul s-a gândit că puţină companie nu i-ar strica, însă motănelul va fi mai mult decât atât, el va colora viaţa liniştită şi uneori monotonă de la fermă. Dacă aşa scrie pe cutie, păi atunci, numele ăsta să fie! Dar oare Findus este un nume bun? s-a gândit Pettersson. Spre surprinderea lui, Findus i-a răspuns că numele pe care l-a ales este perfect, ba mai mult, şi Findus îl va numi de acum pe bătrân, Pettson, căci aşa i se părea că sună mai bine. Astfel a început o prietenie extraordinară, multe peripeţii năstruşnice şi multe… torturi de clătite.

După ce am savurat „Tortul de clătite”, am aflat cum a fost „Când Findus era mic şi a dispărut”, cum s-a relaxat „Findus la pescuit” sau când s-a aventurat la „Vânătoarea de vulpi”. În aceeaşi serie, vom descoperi că toată ograda va fi luată cu asalt de „Cocoşul lui Pettson” sau ce anume va crea un mare „Tărăboi în grădina de zarzavaturi”. Într-o altă zi, s-a decis: „Findus se mută”, aşa că „Ascultă-l pe Findus”, şi cum n-are încotro, „Pettson pleacă în excursie cu cortul”. Mai este puţin până la sărbători, iar la fermă va avea loc „Petrecerea de Crăciun a lui Pettson”.

Pettson şi Findus ne sunt alături şi în anul următor, aşa că ne-au pregătit din timp Calendarul Familiei 2021.

 

COOLtura Mall