• Acesta este unul dintre vinurile premium ale companiei și totodată cel mai scump vin roșu din portofoliul Cramelor Recaș în acest moment
  • Vinul Cuvee Uberland este obținut numai în ani de recoltă cu totul favorabili calității care l-a consacrat: 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012 și 2015, iar acum 2017
  • Este unul dintre vinurile roșii preferate ale cunoscătorilor români, povestea sa pornind de la o idee cu totul nouă a vinificatorului Hartley Smithers

 

 

 

Începând din luna octombrie 2019, Cramele Recaș lansează în distribuție vinul roșu premium Cuvee Uberland, rezultat al anului de recolta 2017. Aflat la a 8-a ediție și poziționat printre vinurile roșii preferate ale cunoscătorilor români, Cuvee Uberland se remarcă în peisajul etichetelor premium de la noi printr-un profil aparte, de vin asemănător ca stil și abordare cu marile vinuri din nordul Italiei.

Povestea „perlei negre” de la Cramele Recaș a început în 2005, când vinificatorul australian Hartley Smithers, colaborator permanent al producătorului bănățean încă din 2003, și-a dorit parcele de vie în care să experimenteze o modalitate de maturare neconvențională a strugurilor pentru vinificație, o idee cu totul nouă în România acelor ani, pentru a obține un vin de un caracter cu totul deosebit. Astfel, Smithers a căutat foarte atent loturi de plantație de absolut top din Recaș. Le-a găsit în zona numită de localnici Überland („valea de peste deal”), cu condiții de sol și microclimat dovedite ulterior în mod științific ca fiind excepționale (ca dovadă, dealul Uberland a primit oficial, în cadrul DOC Recaș, denumirea de plai viticol, vinul obținut din strugurii recoltați de aici putând fi etichetat „single vineryard”).

Referitor la identitatea acestui deja celebru vin, câteva detalii din eticheta sa sunt inspirate după povestea unui șvab, în vârstă de 90 de ani, herr Haier, născut și crescut în Recaș. Cu ocazia unei vizite la cramă, la câțiva ani după privatizarea acesteia din 1991, nonagenarul a istorisit despre cum erau viile în Recaș, când orașul de azi era sat șvăbesc, cu mult înainte de comunism. Pe vremea aceea, la Recaș erau aproximativ 250 de hectare de vie plantate de șvabi, iar dealul Überland a fost unul dintre cele mai apreciate plaiuri de vie din partea locului, timp de mai bine de 250 de ani.

Și astăzi, Cuvee Überland este un cupaj care se supune regulii de aur a tuturor cupajelor: să obțină ceea ce este mai bun de la fiecare soi care participă, dar astfel încât soiurile să se îngemăneze, să formeze un tot unitar. Ei bine, acest vin – de un roșu burgund intens și dens – este coerent și integrat, amplu și expresiv, complex și, în același timp, catifelat și prietenos. Este un vin mare, care merită tratat cu atenție și răbdare, pentru că se deschide în multe trepte, în fiecare dintre ele oferind ceva nou de descoperit. Lucrate cu grijă și cu deosebită dragoste de către australianul Hartley Smithers și soția lui, Nora Iriarte, vinurile obținute din acest plai viticol sunt apoi maturate în jur de un an de zile în baricuri noi de stejar, pentru a se hrăni din belșug cu aromele lemnului, ulterior cele mai expresive dintre ele fiind asamblate fără a mai fi filtrate în cupajul cu gust inconfundabil denumit Cuvee Uberland.

Vinul Cuvee Uberland este așadar obținut numai în ani de recoltă cu totul favorabili calității care l-a consacrat. Astfel, cunoscătorii care urmăresc acest vin an de an știu despre Cuvee Uberland că au fost scoase pe piață numai cupajele corespunzătoare recoltelor 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012 și 2015, acestor vintage-uri alăturându-li-se acum vinul anului de recolta 2017. În ceea ce privește alcătuirea pe soiuri a cupajelor acestui vin, în majoritatea anilor excepționali oenologul Hartley Smithers a optat pentru formula Merlot (majoritar) cu Cabernet Sauvignon, excepție făcând vintage-urile 2006 și 2009, când în Cuvee Uberland s-a regăsit, alături de Merlot și Cabernet Sauvignon, soiul Fetească Neagră.

Eroul prezentei comunicări, Cuvee Uberland 2017, este și el un cupaj-tripletă, pentru acest vin oenologul australian alegând soiurile Merlot, Fetească Neagră și Syrah pentru a obine un profil încă și mai impresionant decât cele de până acum! Vinul se înscrie în categoria de origine și calitate DOC – CMD Recaș – „single vineyard”, dezvoltă același caracter puternic, seducător și elegant în registrul sec, a cunoscut la rândul sau măturarea tradițională de 14 luni în baricuri noi de stejar franțuzesc și a fost ulterior învechit la sticlă timp de aproximativ 8 luni în hruba de la Cramă înaintea distribuirii sale în piață. Similar tuturor edițiilor anterioare de Cuvee Uberland, vinul din 2017 a fost realizat în ediție mică, limitată la 20.561 sticle corespunzătoare acestei imbutelieri.

Ca orice vin premium de la Cramele Recaș și Cuvee Uberland 2017 va fi disponibil începând din luna această numai în magazinele specializate de vin din țară, în wine-baruri și în locații selecționate din sectorul Horeca.

COOLtura Mall