
Categoric, „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” scrisă de Yuval Noah Harari este o carte cu un destin uimitor! Scrisă de autorul israelian în 2011 și publicată inițial în ebraică, tradusă ulterior în engleză, istoria lui Harari a devenit un fenomen editorial global: a fost tradusă în 45 de limbi, printre cititorii care au primit-o cu entuziasm se numără Mark Zuckerberg, Bill Gates și Barack Obama, iar mai nou, regizorul Ridley Scott și documentaristul Asif Kapadia vor să o ecranizeze.
Ridley Scott, cunoscut datorită unor filme-cult ca „Gladiatorul” sau „Elicopter la pământ” a cumpărat drepturile de ecranizare a cărții anul trecut și va fi producătorul filmului, care va fi regizat de Asif Kapadia. Cartea lui Yuval Noah Harari se află pe mâini bune, am putea spune, pentru că și documentaristul britanic Asif Kapadia are un palmares impresionant: este câștigătorul unui Oscar pentru documentarul „Amy”, care prezintă viața lui Amy Winehouse și a patru premii Bafta.
„Sapiens este o carte care îți schimbă modul de a privi lumea, iar adaptarea noastră va face același lucru” a declarat Asif Kapadia pentru „Hollywood Reporter”. „Trebuie să ne deschidă ochii și să înțelegem cine suntem, de unde am venit și încotro ne îndreptăm” a mai spus regizorul britanic.
„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” este într-adevăr o lectură provocatoare. Pe parcursul celor aproape patru sute de pagini, Yuval Noah Harari realizează un adevărat tur de forță în istoria civilizației umane. De la Epoca de Piatră și până în vremurile moderne, istoricul israelian își poartă cititorii de-a lungul timpurilor, insistând asupra momentelor cruciale ale evoluției speciei: revoluția cognitivă, revoluția agrară, consolidarea imperiilor și revoluția științifică. În acest volum (ca de altfel și în cele care i-au urmat) Yuval Noah Harari surprinde prin perspectiva neobișnuită de abordare a istoriei, iar unul dintre marile sale merite este faptul că lansează teme de meditație pentru noi toți. Iată una dintre ele: „Acum 70.000 de ani, Homo sapiens era încă un animal neînsemnat care îşi vedea de treburile lui într-un colţ al Africii. În următoarele milenii s-a transformat în stăpânul întregii planete şi teroarea ecosistemului. Astăzi e pe punctul de a deveni zeu, gata să dobândească nu doar tinereţea veşnică, ci şi capacităţile divine de a crea şi a distruge. (…) Există ceva mai periculos decât nişte zei nemulţumiţi şi iresponsabili care nu ştiu ce vor?”
„Sperăm să îmbinăm știința, ficțiunea, istoria, drama și inspirația pentru a reda incredibila călătorie a speciei noastre, care a început ca poveste a unui animal neînsemnat, iar acum este pe punctul de a deveni zeu” a declarat Yuval Noah Harari pentru „Hollywood Reporter” referitor la proiectul de ecranizare a cărții sale.