
Începând de astăzi, COOLtura Mall va dedica o săptămână întreagă unui singur autor și cărților sale. Primul dintre ei este Karl Ove Knausgård, autorul celebrei serii autobiografice Lupta mea, distinsă cu Premiul Criticilor Norvegieni.
Odată cu volumul Moartea unui tată, Editura Litera aduce și în România seria autobiografică Lupta mea, scrisă de Karl Ove Knausgård, răsplătită deja cu Premiul Criticilor Norvegieni. Acesta este doar primul din cele șase volume ale seriei care a produs o impresie puternică în întreaga lume, plasându-l pe Knausgård printre marile nume ale literaturii nordice. Revista Time l-a numit „Proust al Norvegiei”, o comparație cât se poate de firească și meritată având în vedere stilul asemănător cu al celebrului scriitor francez pe care și l-a însușit cu mult succes. Astfel, în Moartea unui tată regăsim parantezele deschise, cu detalii generoase despre cele mai obișnuite lucruri, cu performanța de a nu plictisi, ci doar de a-l absorbi pe cititor în lumea lui. Titlul autobiografiei, identic cu cel al manifestului lui Adolf Hitler, cât și stilul narativ frust au stârnit curiozitatea, însă cele care au creat adevărate controverse au fost detaliile deloc lipsite de menajamente față de sine și de cei apropiați.
De pe coperta primului volum al seriei, Moartea unui tată, Karl Ove Knausgård ne privește adânc în ochi, ca și când s-ar uita direct în sufletele noastre. El este cel dintâi care se dezvăluie și care permite cititorului să-l cunoască în cele mai mici și intime detalii. Prima parte a romanului mi-a adus cumva aminte de Sticletele Donnei Tartt, care, la fel ca și Karl Ove, pare să aibă tot timpul din lume pentru a-și spune povestea, pentru a descrie în amănunt trăirile, locurile și oamenii cu care interacționează. În Moartea unui tată, devenit părinte, Karl Ove Knausgård se regăsește în fața propriului eu, un puști sensibil, care crește în umbra unui frate sociabil, a unei mame adesea absente și a unui tată cu accese de mânie imprevizibile. Un tată violent și aspru, cu care arareori are ce vorbi și pe care îl evită cât de mult se poate. Maturizarea lentă a sentimentelor, flirturile neliniștite, pasiunea pentru rock compun cu o onestitate dureroasă romanul unui adolescent hipersensibil. A plâns mult în copilărie, dar lacrimile îl năpădesc cu aceeașiv ușurință chiar și după 30 de ani. O călătorie afectivă de o fidelitate absolută, o explorare proustiană a propriului trecut, o poveste deopotrivă intimă și universală, care pune problema capacității literaturii de a descrie viața, doar viața, în toate aspectele ei.
Recenzii:
„Knausgård a rupt barierele romanului autobiografic.“ Jeffrey Eugenides
„…extrem de sincer, Knausgård… vrea să ne introducă în cotidianul vieții, care este uneori vizionar, alteori banal, alteori profund semnificativ, dar, prin forța lucrurilor, absolut obișnuit, pentru că ni se întâmplă pe tot parcursul vieții și tuturor…” The New Yorker
„O reușită rară. Nici un scriitor din generația sa nu egalează combinația lui Karl Ove Knausgård de talent, stil, spirit de observație și originalitate…” Dagens Næringsliv
„Dur și plin de forță precum granitul. Mai real decât realitatea.” La Repubblica
Ce potrivire. Eu am început cartea duminică pentru clubul de carte Litera :)