CoolturaMall dedică această săptămână sciitoarei Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2015. „Războiul nu are chip de femeie”, un roman vândut în peste 2.000.000 de exemplare în întreaga lume, ce cuprinde mărturiile femeilor sovietice care au luptat în al Doilea Război Mondial a apărut la Editura Litera, în Colecția Clasici Contemporani Litera.

Svetlana Aleksievici carte

Svetlana Aleksievici şi-a dedicat şapte ani din viaţă colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieşite din copilărie. După primele sentimente de euforie, asistăm la o schimbare radicală de ton, pe măsură ce ajungem la încercarea fatală a luptei, însoţită de partea sa de întrebări şi de suferinţă. Abandonând tăcerea în care şi-au găsit refugiul, aceste femei îndrăznesc, în sfârşit, să prezinte războiul aşa cum l-au trăit.

Al Doilea Război Mondial nu va ajunge niciodată să-şi dezvăluie întreaga grozăvie. În spatele faptelor de arme, al atrocităţilor şi al crimelor monstruoase comise împotriva civililor se ascunde o altă realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist.

În colecția Clasici Contemporani urmează să apară, de aceeași autoare:

„Ultimii martori” (Poslednie svideteli, 1985), amintiri ale adulților care în vremea celui de-al Doilea Război Mondial erau copii; „Soldații de zinc” (Ținkovîe malciki, 1989), despre experiențele soldaților sovietici în războiul din Afghanistan.

„Svetlana Aleksievici este unul dintre cei mai valoroşi scriitori ai vremurilor noastre. Proza ei nu este feminină, ci aspră precum războiul […], dar, prin expresivitatea ei, devine artistică, palpabilă, profund emoţionantă.”Vladimir Voinovici

COOLtura Mall

Post a comment