Când Jo Nesbø avea 13 ani și se afla la o școală de pe coasta de vest a Norvegiei a trebuit să scrie o compunere cu titlul „O plimbare în pădure”. Cei mai mulți copii din clasă au scris de picnicuri, păsări și flori, despre cât de distractiv este să te cațeri în copaci. Jo Nesbø a avut o altă abordare – atât de personală încât a stârnit îngrijorarea profesorei, care i-a convocat de urgență mama la școală. „Practic, nimeni nu se mai întorcea din pădure” a povestit Jo Nesbø pentru publicația britanică „The Independent”. „Într-un fel sau altul, toți mureau. Atunci am început să realizez că sunt o persoană ciudată. Însă, partea bună pe măsură ce îmbătrânești e că înțelegi că-i absolut normal să fii anormal” mai spune scriitorul norvegian.

             Acest mod particular de a vedea lucrurile i-a adus lui Jo Nesbø succesul peste ani. Traduse în 50 de limbi și vândute în peste 40 de milioane de exemplare la nivel mondial, romanele lui Nesbø au ridicat genul crime la nivelul excelenței. „Sânge pe zăpadă”, „Liliacul”, „Fiul” sunt doar câteva dintre romanele scriitorului norvegian publicate în România de Editura Trei. Și tot lui Nesbø îi datorăm seria Harry Hole, unul dintre cele mai populare personaje ale genului crime.

            Jo Nesbø este unul dintre marii maeștri contemporani ai condeiului, un autor prolific și de succes, un om de la care avem multe de învățat. Mulți dintre cititorii romanelor sale s-au întrebat care sunt ritualurile lui de scris și cum își găsește inspirația. Misterul l-a devoalat chiar Jo Nesbø într-un articol pentru LitHub.com, în care mărturisește că a găsit locul ideal pentru scris.

            „Cu ani în urmă, am cumpărat un apartament uriaș, într-o mansardă veche, cu o vedere superbă spre coastele dealurilor din Oslo. Mi-am cumpărat un birou masiv, făcut la comandă, special pentru mine. Pereții erau plini de rafturi cu cărți, aveam un computer, muzica preferată la îndemână și niște boxe grozave. Mai am acolo un expresor, o canapea uriașă, televizor, frigider și o chitară. Și sunt singura persoană care folosește acea casă! Locul ideal pentru scris”.  

            Drept urmare, în fiecare dimineață, Jo Nesbø privește lung în urma sa „locul ideal pentru scris”, își ia notițele și laptopul și pornește spre cafeneaua în care obișnuiește să scrie de 15 ani – un loc modest, cu doar două mese la capătul unui coridor lung, cu clienți „de-ai casei”, care se cunosc unul pe altul și își înțeleg tabieturile. Uneori se întâmplă ca masa la care scrie de obicei Jo Nesbø să fie ocupată. După un schimb de politețuri și insistențe de genul „dar vă rog…”, „nu trebuie să vă deranjați…”, scriitorul norvegian acceptă oferta de a-i fi eliberat locul preferat: „Ei bine, în acest caz…”. Și își instalează prompt laptopul la masa de scris obișnuită.   

            Dacă nu i se face această ofertă, Nesbø recunoaște că e gata să împartă orice altă masă cu clienții cafenelei. Se poartă respectuos și civilizat cu aceștia și chiar le zâmbește: „Dar zâmbetul meu nu este unul cald, ci mai degrabă unul care le spune că urmez regulile etichetei comune, dar aș prefera să plece imediat ce-și termină cafeaua. Iar dacă lucrează, mai bine să își găsească o altă masă”.

            Așadar, care este locul ideal pentru scris în concepția lui Jo Nesbø? Se pare că acela în care te simți bine și nu – paradoxal – cel care îți oferă tot confortul. Scriitorul ne lămurește: „N-am idee de ce se întâmplă să fie tocmai această cafenea. N-are nimic special, iar iarna este chiar puțin umed și rece înăuntru. Dar au o cafea bună. Și am scris niște chestii grozave acolo!”.

COOLtura Mall

Post a comment