Mai mult de jumătate de milion de români îşi serbează astăzi ziua numelui. Pentru toţi cei care poartă acest nume, cu atât de bogate semnificaţii, închinăm azi un pahar cu vin! La mulţi ani, Andrei! La mulţi ani, Andreea!

Numele de Andrei este de origine grecească, provenind din ανδρειος (andreios), care înseamnă bărbătesc şi prin extindere, plin de curaj.

Din Europa, Statele Unite şi Canada şi până în Nouă Zeelandă şi Australia, Andrei este un nume foarte popular, des întâlnit în întreaga lume creştină. Dar cine a fost Andrei?

Sf.-Ap.-Andrei-cel-dintai-chemat

Potrivit tradiţiilor biblice, Andrei, fratele lui Petru, a fost „cel dintâi chemat”, primul discipol care i s-a alăturat lui Iisus. Acesta a predicat în Pont, Tracia şi Scitia şi – după cum spun unele legende – a murit răstignit pe o cruce în forma literei x – crucea Sf. Andrei. Se pare că Sf. Andrei a petrecut 20 de ani într-o peşteră din Dobrogea predicând învăţăturile creştine, iar apoi a plecat în Grecia, unde a şi murit, potrivit surselor istorice, pe 30 noiembrie 87, la 90 de ani. Fiind un nume grecesc, Andrei probabil era porecla sau traducerea numelui personajului biblic, care însă nu s-a păstrat.

Rusia, Scoţia, Grecia şi România îl au că patron pe Sf. Andrei, iar tradiţiile legate de această sărbătoare sunt foarte bogate.

sursa foto: Pinterest

sursa foto: Pinterest

Pentru romani, numele apostolului Andrei era legat de lupi. Acesta deriva din vechea denumire a dacilor – daoi, lupi – dar este legată şi de simbolul lor. Sanctuarele dacilor aveau ca simbol un lup, iar legendele spun că acest animal, care a fost alături de populaţie la căderea Sarmizegetusei, l-a călăuzit şi pe Andrei, Apostolul Lupilor, prin ţinuturile Dobrogei, până la peştera în care s-a adăpostit.

Aşadar, ziua de celebrare a Sf. Andrei s-a suprapus peste o mare sărbătoare dacică, Anul Nou şi păstrează la noi puternice tradiţii precreştine.

sursa foto: Pinterest

sursa foto: Pinterest

Sf. Andrei, „cap de iarnă”, este, prin obiceiurile păstrate în multe zone ale ţării, Halloween-ul românesc, momentul când binele se lupta cu răul şi când graniţa dintre lumea văzută şi cea nevăzută dispare. De Sf. Andrei, în „Noaptea strigoilor”, se practică multe ritualuri care au ca scop să ţină departe spiritele rele care, în această noapte magică, pot trece pragul spre lumea oamenilor. În noaptea dinaintea acestei sărbători, se consideră că spiritele malefice devin periculoase şi distrugătoare, aşa încât multe persoane încă mai ung tocurile uşilor şi ferestrelor cu usturoi pentru a îndepărta strigoii.

sursa foto: Pinterest

sursa foto: Pinterest

O altă tradiţie de Sf. Andrei este aceea de a pune grâu la încolţit. Obiceiul este legat şi de Anul Nou dacic, când ceea ce este vechi moare pentru ca un nou an să se nască, dar are şi puternice influenţe creştine.

Tradiţia populară spune că grâul încolţit ne vesteşte cum va fi anul care va începe. Dacă grâul este bogat, ne aşteaptă un an bun, plin de belşug, bucurie şi împlinire. Aceasta este ceea ce vă dorim şi vouă, tuturor celor care va serbați ziua numelui azi.

La mulţi ani, Andrei! La mulţi ani, Andreea!

COOLtura Mall

Post a comment