După această perioadă de izolare, probabil mulți dintre noi vor ieși bucătari mai buni, brutari sau cofetari. #StămAcasă și gătitul poate fi plăcut mai ales dacă avem și câteva rețete simple din care să ne inspirăm. Fie că ne plac salatele – e vremea verdețurilor – deserturile clasice sau preparatele exotice, acum este momentul să experimentăm și să găsim bucurie în mesele în familie. L-am rugat pe Anjani Kumar, de profesie medic la Oradea și fost concurent în emisiunea MasterChef, să ne ofere 3 rețete pe care oricine le poate găti acasă. Anjani a venit din India în 2003 pentru a studia medicina la Oradea. S-a îndrăgostit de acele locuri și de țara noastră și a decis să rămână aici. Iar dacă la început gătea pentru că nu era obișnuit cu aromele din România, acum este atât de pasionat de asta încât a devenit insiprație și pentru cei din jur.

 

Prima rețetă recomandată de Anjani este hummus cu diverse variațiuni.

Ingrediente:

  • 200 g năut fiert și decojit sau o conservă de năut gata fiert
  • 1 lingură mare de tahini (pastă de susan)
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • 30-50 ml ulei de măsline extravirgin

Hummusul este probabil unul dintre cele mai iubite preparate internaționale și totodată o mâncare ușor de pregătit. Odată ce avem pregătite aceste ingrediente de bază, ele se blenduiesc împreună cu 2-3 cuburi de gheață până se obține o pastă fină. „Condimentați cu 1/4 linguriță chimion măcinat, sare și piper după gust și, opțional, boia / chilli / sumac, în funcție de preferințe”, spune Anjani.

Aceasta este rețeta de bază de hummus, însă în ea puteți adăuga și alte ingrediente, astfel încât să obțineți „variațiuni pe aceeași temă”. Astfel, în loc de pastă de tahini se poate tahini sa poate adăuaga unt de arahide sau pastă de caju, pentru un gust mai bogat. Tot la rețeta de bază, se poate adăuga pentru a varia hummusul avocado, sfeclă coaptă sau ardei kapia. Merge de minune cu murături, salată de crudități sau lipie simplă.

 

 

Nu puteam rata ocazia de a afla și o rețetă tradițională indiană, astfel că cea de-a doua recomandare a lui Anjani este pui tandoori. „Este una dintre rețetele care au făcut vestită bucătăria indiana și este gătită în toate restaurentele indiene din Europa”, spune Anjani. „Gustul ei este complex, cu o ușoară nuanță picanta, iar aroma este foarte bogată.” Aflăm că în mod tradițional această rețetă se gătește într-un cuptor de lut, cu carbuni, care se numește „tandoor”, la temperatură foarte mare (400 C). Anjani ne asigură însă că putem folosi și un cuptor electric sau un grătar, acasă. Caracteristica preparatului este marinarea cărnii într-un amestec de iaurt şi condimente.

Ingrediente:

  • 1 kg piept de pui/pulpe de pui/pulpe întregi de pui/ciocănele de pui sau se poate folosi pui întreg. Carnea trebuie să fie curățată de piele.
  • 200 gr iaurt gras sau grecesc
  • 1 lingură ghimbir tocat mărunt și apoi pisat
  • 2 linguri usturoi pisat
  • 2 lingurițe boia afumată iute/dulce (după preferință)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță garam masala
  • 1/4 linguriță cardamom măcinat
  • 1/4 linguriță scorțișoară măcinată
  • 2 linguri ulei de măsline sau de floarea-soarelui
  • 2 linguri suc de lămâie / lime
  • sare și piper după gust

Trecem la preparare! Se spală carnea bine, se scurge și se șterge prin tamponare cu prosoape de hârtie. Se fac câteva tăieturi cu un cuțit ascuțit pe fiecare bucată de pui, transversal pe os, astfel încât marinata să pătrundă și în acele zone. Se pune iaurtul într-un castron. Se adaugă usturoi, ghimbir, toate condimentele împreună cu suc de lămâie / lime și ulei și se amestecă bine de tot. Se unge carnea de pui cu mixtura de iaurt, având grijă să pătrundă cât mai bine în tăieturi. Se pune apoi carnea pe un platou adânc sau într-un castron mare, se toarnă restul de marinată peste ea și se amestecă bine. Carnea trebuie să fie acoperită de marinată cât mai uniform. Se acoperă platoul și se lasă puiul la marinat cel puțin 3-4 ore sau peste noapte în frigider.

 

 

Puiul astfel marinat se poate găti direct pe gratar, la tigaie grill sau în cuptorul încins la 200°C. Se unge grătarul cu ulei și se așază pe grilaj. Se prăjesc pulpele pe toate părțile până ce carnea este gătită. În caz că se folosește o tigaie grill, aceasta se încinge înainte, apoi se unge cu un strop de ulei și se prăjește carnea pe toate părțile până este gata. Dacă se folosește cuptorul, se așază carnea pe o tavă și se pune în cuptor, se scoate după 15 minute și se ungem cu unt apoi se dă iar la cuptor până este gata carnea.

Se poate folosi orice garnitură: legume, orez, salată sau sos raita (adăugați 3 castraveți răzuiți în 300 gr iaurt gras împreună cu frunze de mentă și coriandru tocate mărunt, condimentați cu chimion măcinat, sare și piper după gust și o lingură de zeamă de lămâie).

 

 

Iar la desert, Anjani ne propune un clasic european: tiramisu!

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 2 linguri zahăr
  • 250 g mascarpone
  • pișcoturi
  • 200 ml cafea
  • 50 ml coniac / rom
  • un vârf de sare
  • cacao
  • ciocolată neagră (85% cacao) – opțional

Cum se prepară? Cu gțndul la gustul absolut fabulos al acestui desert. Se face cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se aduagă în ea coniacul sau romul. Se separă gălbenuşurile de albuşuri, mai întâi se bat/mixează gălbenușurile cu cele 2 linguri de zahăr până se dizolvă zahărul complet si se obține o textură fină. Se adaugă apoi mascarpone și, de asemenea, se mixează până se obţine o cremă omogenă, cu aspect lucios. Albuşurile se bat împreună cu un vârf de sare până se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă spuma de albuşuri şi se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Aceasta este crema, urmează apoi pregătirea și asamblarea prăjiturii. Pişcoturile se înmoaie în cafea cu coniac / rom şi se aşază în tavă. Introducem pişcoturile în cafea unul câte unul, astfel încât să nu se înmoaie foarte tare. Punem un strat de cremă peste pişcoturi și întindem bine. Presărăm ciocolată neagră răzuită și cacao peste, apoi repetăm procedeul: un strat de pișcoturi, unul de cremă, ciocolată și cacao peste. „Pentru acest gramaj veți obține doar două straturi”, spune Anjani, „însă se poate mări compoziția astfel încât sa fie cât de înalt doriți. Deasupra eu am folosit cacao si ciocolată răzuită pentru a orna desertul. Se ține la frigider cel puțin 4 ore sau peste noapte.”

 

COOLtura Mall