De mai bine de o lună mulți dintre noi s-au adaptat noilor reglementări impuse de starea de urgență. Cu mic cu mare, am învățat rapid să facem ședințe de acasă, să supraveghem copiii la lecțiile online, să gătim poate mai mult și să redescoperim ce înseamnă cu adevărat timpul petrecut în familie. Am vrut să vedem cum arată această perioadă și din perspectiva celor mici, cum se vede de la ei timpul liber sau vacanța pe care erau obișnuiți să o petreacă fie în parc, fie la iarbă verde sau în excursii. Și, mai mult de atât, să aflăm cum și-au adaptat pasiunile la izolare și ce alte activități au descoperit că le sunt pe plac.

 

Laura Anghel are 13 ani și este cel mai mic, dar foarte implicat, voluntar de la Narada, o comunitate formată din antreprenori, manageri, oameni de acțiune al cărei scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Locuiește în satul Ciocănești (Dâmbovița), la aproximativ 40 de minute de București. E singurul copil și e crescută doar de mama sa. E pasionată de fotbal, de pictură și lectură și spune că are și acum programul bine organizat și plin de… ședințe. Anul trecut Laura a fost general managerul unei echipe de 5 manageri zonali, câte unul pentru fiecare din satele comunei Ciocănești. Împreună au făcut echipă și au bătut din ușă în ușă la peste 100 de familii la care au făcut anchete sociale pentru a descoperi cei 75 de copii la care n-ar veni Moș Crăciun… decât dacă îl aduc ei. Și așa au făcut!

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

Și înainte de izolare, și acum am timpul destul de bine organizat. Vara aceasta sunt manager coordonator în două din proiectele clubului de copii din care fac parte și trainer în înca unul. Așadar, am destul de multe ședințe de lucru cu colegii mei din echipele proiectelor. Spre exemplu, lunea aceasta am avut o ședință de lucru de 6 ore și marți încă una de 3 ore și jumătate, pe Zoom. Împreună cu prietenii și colegii mei din Clubul Tinerilor de Succes organizăm taberele, lucrăm împreună în Drive, creăm ateliere și organizăm festivaluri pentru unul din proiecte. Ce-mi place cel mai mult să fac este să ajut copiii noi care ni se alătură să se acomodeze în atelierul nostru de vară în care dormim la cort, ca ei să poată accesa noi orizonturi de dezvoltare personală.

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea când nu putem ieși din casă?

Deși știu că e rar pentru o fată, cea mai mare pasiune a mea e să joc fotbal. Eu locuiesc într-un sat, în Ciocănești, și am crescut împreună cu o gașcă de prieteni băieți. Așadar, mai mereu, atunci când prind timp liber, joc fotbal cu mami sau cu prietenii. Mi-aș dori să mă pot înscrie într-o echipă, dar la noi în comună nu există posibilitatea asta pentru fete, ceea ce mă întristează uneori. Chiar mi-ar plăcea să pot face mai mult din această pasiune.

Ce îți lipsește cel mai mult?

Cel mai mult îmi lipsesc activitățile Clubului Tinerilor de Succes. Chiar dacă noi continuăm acum organizarea taberelor și a proiectelor, știu că există posibilitatea să nu le putem ține anul acesta, dacă școala se va prelungi peste vacanța de vară. Sper să nu se întâmple așa. Și, în plus, eram foarte fericită când făceam ședințele de organizare întâlnindu-mă cu CTS-iștii, lucru pe care nu îl mai pot face acum. Noi suntem obișnuiți să facem mai toate lucrurile împreună, să ne jucăm și să experimentăm multe lucruri noi. Sper ca după ce o să ieșim din carantină, totul va reveni la normal și vom începe din nou activitățile.

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Activitatea mea preferată împreună cu mami e să pictez. Pentru mine e o pasiune descoperită recent, dar ea știe să facă asta foarte bine și mă învață multe lucruri noi. De curând chiar am pictat un tablou pe care l-am făcut cadou lui Alex, un voluntar Narada care ne-a ajutat vara trecută la organizarea taberelor. Atunci când am postat pe Facebook poza cu tabloul, mi-au scris mai multe persoane care au zis că și-ar dori un tablou pictat de mine și asta m-a bucurat foarte mult. Sper ca după perioada asta să devin mai bună la pictat, pentru că îmi place foarte mult!

Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasă?

Da! Că îmi place chiar destul de mult să citesc! Făcând atât de multe activități și proiecte cu CTS, nu am avut foarte mult timp liber, dar mereu mi-am făcut timp să citesc, însă nu atât de mult încât să mă simt fericită că fac asta. Dar chiar înainte de starea de urgență am mers cu Andra (n.r. Andra Munteanu, co-fondator Narada) la un film, care se numea „Surorile doctorului March”. Iar apoi, întâmplător am descoperit cartea într-o librărie și am cumpărat-o. Mi-a plăcut chiar mult să citesc despre viața celor 4 surori, chiar dacă e un roman nu foarte mic. E foarte frumoasă și interesantă cartea, așa că o recomand și altor copii. 

 

 

 

Ana Dragomir are 13 ani, pe care i-a împlinit pe 13 aprilie, și a publicat deja o carte, „În căutarea inspirației”, o poveste emoționantă și antrenantă despre puterea imaginației și despre călătoriile care ne aduc prieteni pe viață. Și nu se oprește aici, pentru că a doua sa carte e în curs de publicare și deja lucrează și la a treia. Ana locuiește în București. În timpul liber adoră să meargă la teatru și petrece clipe frumoase alături de simpaticul ei canar, Cipi. Este pasionată de lectură, iubește Marea Britanie și îi place să inventeze povești care să facă lumea mai frumoasă.

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

În perioada asta de izolare (care este destul de grea) îmi petrec timpul citind, scriind și uitându-mă la filme. De curând am citit „Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven. Cartea este uluitoare, fiind recent transformată într-un film original Netflix care este foarte bun. În rolurile principale sunt Elle Fanning și Justice Smith, care dau reprezentații magistrale, transmițând emoție și tensiune.

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea când nu putem ieși din casă?

Cele mai mari pasiuni ale mele sunt teatrul și filmul, dar din păcate nu le pot  pune în practică în această perioadă, deoarece nu mă pot întâlni cu oameni și nu pot ieși din casă. Însă am și alte pasiuni, cum ar fi scrisul. Perioada această este inspirațională pentru mine și am început să scriu o nouă carte. Este cea de-a treia carte scrisă, a două fiind în curs de publicare. Sper să apară curând și să va placă! Desigur, nu vă pot spune despre ce este vorba fiindcă nu vreau să va stric surpriză!

Ce îți lipsește cel mai mult?

Cel mai mult îmi lipsește contactul cu oamenii. Îmi este foarte dor de școală și de prietenii mei. Legătura prin internet nu este la fel ca cea fizică. Sper ca această perioada să se termine repede că să mă întâlnesc cu ei.

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Cel mai mult îmi place să mă uit seară la filme împreună cu familia. A devenit că un fel de ritual pentru noi. Discutăm despre film și avem personaje preferate pe care de-abia așteptăm să le vedem din nou. Serialul meu preferat este „Căutând-o pe Alaska” și cartea după care a fost făcut serialul, cu același nume, scrisă de John Green este cartea mea preferată. Personajul meu favorit este Alaska, interpretată minunat de Kristine Froseth, o actrița foarte talentată.

Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasă?

Da! Pot spune cu mare bucurie că am descoperit arta origami și că îmi place foarte mult! Până acum am făcut păsări, ele fiind animalele mele preferate. Uneori poate fi destul de greu să înțelegi cum să împăturești hârtia și o dată chiar m-am dat bătută! Nivelul era foarte avansat pentru mine, o începătoare. Această activitate te ține ocupat și concentrat și te ajută cu trecerea timpului pe care îl petrecem în casă. Chiar o recomand! Am primit de ziua mea și o mașină de cusut pe care de-abia aștept să o încerc.

 

 

 

Albert Sandu are 10 ani și este pasionat de karting. Face parte din echipa Real Racing condusă de Constantin Răileanu. În primul an de karting a ieșit campion Karting Masters clasa micro, ocazie cu care a primit ca premiu și o mașină de karting, de care este nedezlipit. Studiază pianul la Liceul de Arte Margareta Sterian Buzău, iar de când stă acasă e decis să nu renunțe la pasiunile lui: exersează la pian și spune că are noroc cu părinți iubitori, care i-au dat voie să se dea cu kartul… prin curte. Isprăvile micului pilot din Buzău au ajuns și la știri.

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

Fiind vacanță, dar carantină în același timp, mă simt norocos că locuiesc la casă, cu o curte generoasă și acest lucru îmi permite să ies zilnic afară. Îmi încep ziua cu antrenamentele de menținere a formei fizice, fiind sportiv de performanță acestea sunt obligatorii pentru mine. Restul zilei fac ceea ce face orice copil de vârsta mea – mă joc cu Hunter, câinele meu, mă uit la serialul meu preferat, „The Flash”, citesc, repet zilnic la pian, iar acum, având mai mult timp am încercat să cânt și piese pop, vorbesc pe Zoom cu prietenii mei cei mai buni.

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea când nu putem ieși din casă?

Cea mai mare pasiune a mea este kartingul și îmi este greu că nu mai pot merge la circuit. Când am ieșit Campion Karting Masters clasa Micro, am câștigat un kart pe care îl am acasă. Sunt norocos că mă pot da cu kartul prin curte, apoi pot să lucrez la el. Mă ajută foarte mult în perioada aceasta.

Ce îți lipsește cel mai mult?

Cred că cel mai mult îmi lipsesc cursele și prietenii. Sunt competitiv și foarte activ, e greu pentru mine să stau liniștit prea mult. De aceea, eu de când mă trezesc și până mă culc FAC CEVA.

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Acasă îmi place simplul fapt că îmi petrec timp cu ai mei. Noi suntem o familie care râde mult, glumim tot timpul, povestim, pregătim împreună masa de prânz. Sunt mai apropiat chiar și de sora mea în perioada aceasta și îmi place să stau de vorbă cu ea și să ne jucam câteodată.
Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasă?
Da, pot spune că mi-am descoperit o nouă pasiune: cărțile. Am început să citesc mult, dacă înainte citeam pentru că știam că trebuie, acum am descoperit plăcerea de a citi. Aici, recunosc, avea dreptate mama când îmi spunea că ele, CĂRȚILE, îmi pot deveni cele mai bune prietene. Așa simt acum când am o carte interesantă în mâna, nu o mai pot lăsa. Imi place!

Petru Costeschi are 13 ani și învață  în sistem britanic la CEREHARD. Cea mai mare pasiune a sa este gamingul, astfel că în aceste zile computerul îi este prieten apropiat. Îi plac limbile străine și chiar a tradus deja câteva cărți. Citește mult, petrece mult timp cu familia, cu toate acestea, Petru recunoaște că simte că îi lipsește controlul asupra vieții sale.

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

Vacanța mea abia a început, pentru că învăț într-un sistem diferit de cel public. Am de gând să stau mai mult la computer, dar să mă mai și joc prin casă ori să fac diverse activități cu ai mei.

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea, când nu putem ieși din casă?

Cea mai mare pasiune a mea este gamingul și, pentru că este vacanță, pot să o practic în fiecare zi.

Ce îți lipsește cel mai mult?

Îmi lipsește controlul asupra vieții mele. Da, nici când era lumea „normală” nu ieșeam chiar în fiecare zi, dar se simte foarte ciudat să nu mai ai control și în viața ta să apară reguli și restricții.

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Îmi place să vorbesc cu ai mei, să avem discuții despre tot felul de lucruri… de la ce se întâmplă în jurul nostru, până la jocurile mele preferate sau ce îi preocupă pe ei.

Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasă?

Nu încă, dar sunt sigur că o să găsesc ceva nou, care să-mi placă.

 

Patricia Diculescu are 17 ani și este în clasa a XI-a. Marea sa pasiune este cititul, iar de curând a descoperit că-i place să experimenteze în bucătărie. Prepară tot felul de gustări și băuturi pentru micul dejun. Îi lipsesc plimbările cu prietenele ei, dar se bucură că are mai mult timp pe care să-l petreacă împreună cu părinții și cu sora sa.

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

De mult timp așteptam vacanța ca să pot să lenevesc și să mă relaxez fără stresul liceului. Chiar dacă mă aflu în izolare, fac aceleași lucruri pe care le-aș face într-o vacanță normală (adică dorm mai mult, citesc, mă culc mai târziu).

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea, când nu putem ieși din casă?

Din fericire, activitățile mele preferate nu necesită ieșirea din casă. Mă joc multe jocuri video și citesc, în mare parte. Iar faptul că stau în casă îmi oferă mai mult timp pentru acestea.

Ce îți lipsește cel mai mult?

Ieșirile la cafenele cu prietenele mele. Mereu ne plimbam ore întregi și ne făceam poze împreună.

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Cel mai mult îmi place când ne uităm la filme sau emisiuni împreună. Când mergeam la liceu, nu aveam atât de mult timp să ne uităm toți la filme! Acum facem asta.

Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasă?

În ultimul timp îmi place foarte mult să gătesc (la micul dejun improvizez tot felul de gustări) și să prepar diferite băuturi (am învățat să fac tot felul de latte-uri și fresh-uri de fructe). Îmi ocupă mult timp și mi se pare foarte distractiv. Am mai început să învăț și alte limbi străine cu ajutorul unor aplicații.

 

Matei Petrescu are 10 ani și este clasa a III-a. Îi lipsesc colegii de școală pe care abia așteaptă să-i revadă, dar nu are deloc timp să se plictisească. În timpul liber citește mai mult decât de obicei, se joacă biliard cu tatăl său și bedminton cu mama. Și pentru că mașinile sunt marea sa pasiune, Matei se joacă de-a service-ul, îngrijindu-se de „parcul auto” pe care îl formează mașinile Mercedes de jucărie, colecționate până acum.

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

În mare parte a timpului stau în curte și ma joc cu fratele meu.

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea când nu putem ieși din casă?

Mașinile Mercedes sunt marea mea pasiune. Și pentru că am multe mașini Mercedes de jucărie, mă joc de-a service-ul auto, iar seara mă uit la serialul „Restauratorii: de la rugină la glorie”.

Ce îți lipsește cel mai mult?

Cel mai dor îmi este de colegii de la școală. Abia aștept sa îi revăd și să mă joc cu ei!

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Cel mai mult îmi place să joc biliard cu tata și badminton cu mama.

Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasă?

Nu pot să zic că mi-am descoperit vreun hobby nou, dar mi-a plăcut să vopsesc căsuța de lemn din curte.

 

Vlad are 12 ani, este clasa a V-a este și el colecționar, ca fratele său, Matei, dar de obiecte vechi. Printre partenerii săi de joacă i-a inclus nu doar pe părinții și fratele său, ci și pe bunica lor, cu care îi place să joace cărți. Citea mult și înainte, dar această perioadă l-a ajutat să descopere cărțile istorice. Îi lipsesc prietenii de la școală și abia așteaptă să se reîntâlnească cu ei.

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

O parte din timp fac lecții și mă joc cu fratele meu, iar în restul timpului citesc.

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea când nu putem ieși din casă?

Cea mai mare pasiune a mea este colecționarea de obiecte vechi (telefoane, cărți, embleme auto etc). Din fericire, pot să o pun practică și acum comandând de pe diferite site-uri de profil lucruri interesante, care îmi vor îmbogăți colecția.

Ce îți lipsește cel mai mult?

Cel mai mult îmi lipsesc întâlnirile cu prietenii și colegii mei după ce terminam orele.

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Îmi place sa joc cărți cu bunica mea și să inventez jocuri distractive cu părinții și fratele meu. De exemplu, zilele trecute am jucat Bowling cu sticle ?.

Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasa?

Îmi plăcea și înainte sa citesc tot felul de cărți și reviste, dar acum pentru că am mai mult timp am descoperit că îmi plac tare mult cărțile istorice.

 

Mihai Moga are 11 ani și 9 luni și iubește sportul. De fapt, face fotbal de performanță, după ce a făcut mulți ani înot, numai că în această perioadă izolarea îl ține departe de teren, antrenamente și colegi. Suplinește însă jucând badminton cu fratele sau mama, în curte, iar cățelul său i-a devenit companionul nedespărțit.

 

 

Cum îți petreci timpul acum, în izolare, când este și vacanță?

Fac, în fiecare zi, cam aceleași lucruri: mă joc pe Play Station, ies în curte și mă joc cu cățelul meu, joc badminton cu fratele meu sau cu mama, citesc și mă uit în fiecare seară la câte un film.

Care este cea mai mare pasiune a ta și cum o pui în practică zilele acestea când nu putem ieși din casă?

Cea mai mare pasiune a mea este sportul. Eu fac sport de performanță. Acum fac sport acasă, dar nu este același lucru.

Ce îți lipsește cel mai mult?

Să fac sport. Îmi lipsesc și antrenamentele. Și îmi lipsesc foate mult prietenii.

Ce îți place să faci cel mai mult acasă, cu familia?

Cel mai mult îmi place cînd ne jucăm împreună.

Ți-ai descoperit vreo pasiune nouă de când stai acasă?

Nu, nu mi-am descoperit nicio pasiune nouă.

 

 

 

COOLtura Mall